Sjajno raspoređen

Stan od 30 kvadrata u centru Varaždina prije i poslije potpune adaptacije

 Ivana Nobilo/CROPIX
Branka Toš u mirovini se posvetila interijerima, a ljubav prema dizajnu gaji iz vremena kad je vodila robnu kuću namještaja

Slobodno vrijeme u mirovini volim iskoristiti na način da se posvetim stvarima koje volim pa tako kad god imam prilike, radim na uređenju i renoviranju malih stanova. Iako nisam te struke da radim s nekretninama, interijerima i dizajnom, ljubav prema tome mi je ostala iz vremena kad sam vodila robnu kuću namještaja. Tada sam se odlučila da će to uvijek pomalo biti dio mojeg stvaranja i moj hobi - svoju priču počinje gospođa Branka Toš, vlasnica malenog stana u centru Varaždina.

image

Stan prije adaptacije

Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

PREMAŠEN BUDŽET

Stan od 30,89 m2 prošao je potpunu adaptaciju kako bi postao funkcionalan za najam.

- Stan smo sasvim slučajno kupili, nismo planirali, ali su nas prijatelji iz agencije odveli samo da pogledamo... I to je to, odmah sam dobila ideju jer stan ima puno prednosti, zbog čega smo se i upustili u tu avanturu. Nalazi se u obnovljenoj zgradi na zadnjem katu, a kako 20 godina nitko nije živio u njemu, bio je neodržavan i zapušten. Osim toga, godinama je u njega prodirala voda - kaže vlasnica i dodaje kako su prvo uklonili zid lođe kako bi povezali prostor i dobili mjesto na koje će se premjestiti kuhinja, što je tražilo i izmještanje svih instalacija.

image

Uklanjanjem zida lođe dobiven je prostor za kuhinju koja je spojena s boravkom. Na dijelovima se skidala stara žbuka, a svi su zidovi obrađeni protupotresno

Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

- Sve vodovodne, kanalizacijske, strujne instalacije su zamijenjene najkvalitetnijim suvremenim materijalima koji bi trebali dugo funkcionirati bez ikakvih intervencija. Skidana je na dijelovima stara žbuka i svi zidovi su obrađeni protupotresno, ojačani mrežicama jer su zidovi od potresa bili popucali na nekim dijelovima. Sve što se moglo izbaciti iz stana zamijenjeno je kako bi se dobio kvalitetan prostor za ugodan život - ističe Branka, ali nije sve išlo glatko.

- Zbog nedostatka majstora i zbog toga što sam se u toku radova razboljela od korone, planirana dva mjeseca radova otegnula su se na punih šest mjeseci. Uz to, svakim danom stizale su informacije kako nam je sve poskupjelo, sav materijal, oprema, sve je otišlo iznad planiranog, pa smo na kraju dvostruko premašili budžet - kaže.

image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

CRNA MAT BOJA

Tlocrtno je stan sjajno raspoređen. U 30 kvadrata smjestio se mali dobro iskorišten hodnik, kupaonica i zaseban wc. Kuhinja je spojena s dnevnim boravkom, a tu je i zasebna spavaća soba. Stan je orijentiran jug - zapad s puno svjetla i sunca. Kuhinja je na jugu, spavaća soba na zapadu. A na krovu zgrade nalazi se terasa s pogledom na grad, koju koriste stanari. Oko zgrade je puno zelenila, mirisne lipe, uređivan travnjak i besplatno parkiranje.

Gospođa Branka je s obitelji već adaptirala pokoji stan.

- Stanovi koje smo prije radili imali su svaki svoju priču, i tako i ovaj koji je potpuno drugačiji od prethodnih. Ovaj je pomalo "muški" stan, taman, prevladava crna mat boja, razbija je bijela i hrast, a ističu se detalji. Tapeta u spavaćoj razbija klasiku i dodaje boje - kaže i dodaje kako nisu htjeli u malu kupaonicu ugurati perilicu i peć za centralno.

image

Preuređena spavaća soba ispod ležaja ima ladice za pohranu stvari, ormar je u kombinaciji crno- hrast kako bi slijedio ostatak stana, a na zidu kod radnog kutka ističe se tapeta

Ivana Nobilo/CROPIX

Preuređena spavaća soba ispod ležaja ima ladice za pohranu stvari, ormar je u kombinaciji crno- hrast kako bi slijedio ostatak stana, a na zidu kod radnog kutka ističe se tapeta

image
Ivana Nobilo/CROPIX

- Time smo zakomplicirali stvar jer je seljenje aparata u smočnicu tražilo preseljenje svih instalacija od ulaza u stan, dovoda, odvoda i struje u drugi dio stana. Tako smo tamo stavili perilicu-sušilicu i peć za centralno grijanje na struju, a oslobodili kupaonicu, koja mi je ujedno i najdraža prostorija u stanu - priča nam sugovornica.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Gospođa Branka za svaki stan koji preuređuje izradi neki detalj koji je podsjeća na vrijeme potrošeno u osmišljavanje prostora. Ovdje su to slike u hodniku

image
Ivana Nobilo/CROPIX

- U stanu se miješa malo industrijskog stila, ali na razigrani način, malo klasike, koristili smo skuplje osnovne stvari, kvalitetnu keramiku, građu i aparate, dodali atraktivne detalje i dobili funkcionalan i moderan mali stan. U svaki stan nastojim unijeti nešto svoje. Napravim neki detalj, sliku ili nešto što me podsjeća na vrijeme utrošeno u stvaranje prostora. Ovdje su to slike u hodniku - priča Branka Toš.

Dnevni boravak se veže na kuhinju, u njemu je udoban dvosjed, stolić za piće, ali i mali stol za jelo, ako netko ne želi jesti sa šanka. Na razigranom zidu je TV. Kuhinja je bez gornjih, klasičnih elemenata, samo napa i polica kako ne bi zagušivali prostor. Iako nije velika, ima sve što treba, ploču za kuhanje, pećnicu, hladnjak, perilicu posuđa, sudoper i prostor za odlaganje stvari.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Stan ima zasebni WC, a kupaonica je oslobođena perilice i peći za centralno grijanje, koji su smješteni u smočnicu. To je zahtijevalo i premještanje svih instalacija

image
Ivana Nobilo/CROPIX

VRIJEDAN SAVJET

Spavaća soba ispod ležaja ima ladice za pohranu stvari, ormar je u kombinaciji crno-hrast kako bi slijedio ostatak stana. Tu je i radni stol. Na ulazu u stan je hodnik s osnovnim stvarima, element za obuću, polica i vješalica.

Pitamo gospođu Branku bi li nešto promijenila u procesu i ima li kakav savjet za ljude koji tek kreću u adaptaciju.

- Ma ništa ne bih mijenjala, sve se zaboravi, ostane ono lijepo. Zapravo, neću baš brzo zaboraviti spuštanje sve te silne šute i otpada u dvorište, i nošenje u stan svega što se sad nalazi u njemu. Ipak, mislim da je ovo moja posljednja avantura, a svi koji kreću u takve i veće projekte, neka se naoružaju strpljenjem. I najvažnije, neka imaju u zalihi i nešto više novca od planiranog... Vjerujte, trebat će vam - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:59