POGLEDAJTE VIDEO!

Može li se živjeti u 35 kvadrata bez osjećaja ‘kao da ste u kutiji‘? Može, ovaj stan u Španskom je dokaz. Izgleda predobro!

 Mario Pavlović/
Vlasnik se nije bojao unijeti tamne dekore, htio je ‘mušku gajbu‘ s dozom luksuza, kažu dizajneri

Suprotno uvriježenom mišljenju, i u malom prostoru možete živjeti kao u velikom. Mali stanovi imaju svoje izazove, ali sve ih je moguće savladati. Dobro to znaju arhitekti i dizajneri iz zagrebačkog studija za dizajn interijera Happy Habitat.

Njihov posljednji projekt koji vam predstavljamo stan je od samo 35 četvornih metara u zagrebačkom naselju Špansko. Izvrstan je primjer kako se dobro osmišljenim rasporedom i pomno dizajniranim namještajem može i mali prostor učiniti prozračnim i čistim, unatoč maloj kvadraturi. I ne samo to. Komunikacija između klijentove želje (ideje) i realizacije projekta u današnjem digitalnom svijetu nezamisliva je bez arhitektonske 3D vizualizacije (3D rendera) koja omogućava stvarni, vizualni prikaz i doživljaj ideje do najsitnijih detalja i prije nego što se krene u skupe i dugotrajne investicije, a u ovom je projektu vizualizacija prostora kreirana u idejnom dijelu projekta identična samoj izvedbi.

Vizualizacije

image
Happy Habitat
image
Happy Habitat
image
Happy Habitat

Projekt dizajna interijera osmislila je dizajnerica interijera Tamara Brleković iz Happy Habitata, vodeći se željama i potrebama investitora, pomno osmišljavajući tlocrtni raspored i kombinaciju boja za prostor male kvadrature. U većini slučajeva investitori se boje tamnih i jakih dekora, no to nije bio slučaj s ovim projektom. Naime, potpuna sloboda dizajnera da se poigraju materijalima dovela je do ovog zapanjujućeg unutarnjeg uređenja. Želja je bila pokazati kako se i u manjim prostorima može kombinirati tamniji dekor drva, bez da se osjećate kao da ste u kutiji ili da vas prostor guši. Dakako, sinergija želja investitora i ekspertize studija Happy Habitata bila je ključna, a za to se pobrinuo stručni tim koji je smisleno vodio projekt od izrade i odabira najboljeg tlocrtnog rješenja do same realizacije kako bi pokrili sve potrebne funkcije ovog stana. Kreirali su dovoljno skrivenog prostora za odlaganje, imajući na umu životne navike investitora koji živi i radi izvan Hrvatske, no povremeno dolazi u Zagreb.

image
Happy Habitat
image
Happy Habitat

- Investitor nam se javio po preporuci, sa slikom jednog našeg starog projekta. Želio je svoj stan pretvoriti u mušku ‘gajbu‘ s dozom luksuza kako bi mu boravak u stanu bio ugodniji i funkcionalniji. Zato smo sve materijale pomno birali kako bi bili međusobno usklađeni nijansama i obradama - priča nam dizajnerica interijera i direktorica studija Ana Prosenik.

Nakon završetka idejnog projekta, slijedilo je zadovoljavajuće tlocrtno rješenje i dizajn te se krenulo u izradu troškovnika građevinsko-obrtničkih radova i traženje ponuda za izvedbu radova.

Stan se sastoji od ulaznog hodnika, kupaonice, spavaće sobe te open space koncepta koji čine kuhinja, boravak i manja blagovaonica.

Izvedeni projekt

image
Happy Habitat
image
Mario Pavlović/

- S obzirom na to da je stan bio u dobrom stanju, sami građevinski zahvati uključivali su rušenje pregradnih zidova, niveliranje i polaganje vinil ploča na postojeću podnu oblogu, demontažu postojećih zidnih pločica u kupaonici i kuhinji te montažu velikoformatnih porculanskih ploča koje su ujedno bile i najveći izazov projekta jer dolaze u dimenziji 160 puta 320 centimetara. Novom tlocrtnom rasporedu stana prilagođene su instalacije vode, struje i rasvjete. Nakon građevinskih radova druga najveća stavka bila je izrada namještaja po mjeri koja čini 90 posto stana. Iskorišten je svaki kutak prostora i integrirana su mnoga funkcionalna rješenja - objašnjava nam Ana Prosenik.

image
Mario Pavlović/
image
Mario Pavlović/
image
Mario Pavlović/

Unatoč korištenju tamnijih nijansi, nije se zatvorio prostor, već su, koristeći iste dekore i polaganjem iste podne obloge, sve prostorije povezane u jednu cjelinu.

- Prema želji investitora, u stanu prevladavaju tamnije nijanse stolarije te su kombinirani pet mat materijali sive boje otporni na otiske u kombinaciji s dekorom oraha koji je identičan uzorku poda. Podna obloga je vinil (LVT- luxury vinyl tile) položen u riblju kost kako bi se postigla dinamičnost u malom prostoru. Vodila se briga o svim detaljima, pa tako i odabirom velikoformatnih porculanskih ploča proizvedenih od kvalitetnih sirovina, otpornih na habanje i ogrebotine. Pločama su obloženi zid u prostoru tuša, zid hodnika gdje se nalazi ogledalo s LED rasvjetom, TV zid, zid u spavaćoj sobi te kuhinjska zidna i radna površina, koji su akcentni dio stana. Kroz prostor se protežu decentni detalji u zlatnoj boji koji daju dozu luksuza. Ogledalima i dekorativnom LED rasvjetom vizualno je povećan, odnosno produbljen prostor stana - govori nam Ana.

image
Mario Pavlović/
image
Mario Pavlović/

Najveća prednost stana je funkcionalnost i količina prostora za odlaganje u samo 35 kvadrata, pri čemu se zadržavaju prostranost i prohodnost. Happy Habitat se pobrinuo da svaka stvar u stanu ima svoje mjesto i da je lako dostupna. Primjerice, za potrebe održavanja stana stvari popust usisavača, metli i daske za peglanje imaju mjesto u ormaru u hodniku kako ne bi bili vidljivi. Također, vješalice za jakne, cipele i kišobrane zatvorene su u ormar.

Što se tiče opremanje stana, većinski je uključivao dobavljače s područja Zagreba s kojima studio dugi niz godina surađuje.

image
Mario Pavlović/
image
Mario Pavlović/

- Zbog uskog prostora spavaće sobe krevet je bez uzglavlja i na nogicama, a nabavljen je u trgovini Perfecta Dreams. Sofa za dnevni boravak dolazi iz Natuzzi poslovnice u Family mallu, dok su stolice slične nijanse iz Kult home trgovine. Manji namještaj kao blagovaonski okrugli stol, coffee stolić i tepih kupljeni su u trgovini Chair4u, a tabure u hodniku i tepih u spavaćoj sobi pronađeni su u Lesnini. Rasvjeta za spavaću sobu naručena je kod Trike, a za ostatak stana i izračune potrebne količine rasvjete bila je zadužena Nox rasvjeta iz Varaždina. Black out zavjese izrađene su po mjeri u Pan-promu, a Infinity porculanske ploče i sanitarije su iz Credo centra, dok je montažu odradila tvrtka Palorec keramika. Vinil ploče nabavljene su kod dragih prijatelja iz Dizajn poda, a za njihovo polaganje i sve građevinske radove odgovornost je bila na gospodinu Veliću s kooperantima. Elektroinstalaterske radove obavila je tvrtka Elmatt. Za namještaj po mjeri izabrani su BK Interijeri koji su odradili odličan posao - ističe Ana.

Iako je sam idejni dio projekta i izvedba odrađena s investitorom, "remotely" stan je bio spreman za useljenje u rekordnom roku.

- Građevinski radovi su počeli sredinom studenoga 2023. te završili sredinom siječnja 2024., s time da je bila pauza za vrijeme blagdana. Nakon građevinskih radova krenula je izmjera, izrada i montaža stolarije po mjeri te montaža radijatora i kupljenog namještaja. Sredinom veljače 2024. stan je bio finaliziran - zadovoljno zaključuje Ana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 07:01