U 160 KVADRATA MAŠTA MOŽE SVAŠTA

LUKSUZ, SJAJ I GLAMUR Dom po mjeri tročlane zagrebačke obitelji

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Zaista može. Pogotovo kada svi ti obilni kvadrati jedva čekaju kompletnu adaptaciju.

Pod“ kompletnu“ mislimo na „staro van, novo unutra“. Novi početak, temeljiti face lifting i dizajn do posljednjeg detalja. Prazno stambeno platno koje jedva čeka ispisati neke nove obiteljske priče.

Ovaj davno zaboravljeni građanskih stan se raskomotio u samom srcu glavnog nam grada, a naša timska mašta je osmislila jako puno kombinacija i prijedloga kako bi ga pretvorili u dom po mjeri tročlane zagrebačke obitelji. Želje investitora su bile veoma precizne. Kao i njihova zaljubljenost u luksuzan stil, sjaj i glamur.


Moramo priznati da smo se ovog stana već doticali kroz naše kolumne četvrtkom. Doduše, samo nekih njegovih dijelova. Drugim riječima, 160 kvadrata smo postepeno predstavljali, najprije kroz jedan, pa zatim i drugi apartman za dnevni najam. Njih se možete prisjetiti ako kliknete ovdje i ovdje. Ne sumnjamo da ćete odmah prepoznati sličan stil uređenja.


Danas se pod svjetlima adaptacijskih reflektora nalazi glavni, najveći i najraskošniji dio stana. Onaj u kojem je naša obitelj pronašla svoj novi dom u centru grada.

via GIPHY

Nakon dužeg razdoblja kombiniranja, izmjena i kompromisa, došli smo do finalne varijante raspodjele stana na obiteljski dio te onaj koji će istoj obitelj omogućiti dodatnu zaradu i financijsku sigurnost - apartmane za iznajmljivanje. Kod organizacije prostora smo prvenstveno vodili računa o tome da se najam i obiteljski život jasno odvoje, zbog čega su apartmani smješteni odmah uz glavni ulaz, dok stan započinje na dnu istog hodnika.


Manji apartman zauzima nešto više od 20 kvadrata, veći se je raširio na njih čak 30, dok je stan zadržao pošten komad kolača sa svojih 100 metara kvadratnih.

Upravo u njemu raskošan dizajn interijera, što se kroz prostore za najam protežu u nešto manjim količinama, doživljava pravi procvat.

Dnevna zona stana započinje bogatom, bijelom linijskom kuhinjom s otokom i niskim šankom kojeg slijedi prostrani, stakleni blagovaonski stol, dok dnevnim boravkom dominira tirkizna modularna sjedeća garnitura. Kako bi prostor za odmor bio što kvalitetniji pobrinuli su se neizostavni naslonjači te udoban damski ležaj.


Ne bi li se sva ta raskoš udvostručila, duž cijelog jednog zida, od poda do stropa, su postavljena lamelirana ogledala. U ovom interijeru zlatni detalji odlično surađuju sa mramornim pločama, šareni tekstilni uzorci i zlatni tonovi dodatno naglašavaju luksuznu temu, a bijele zidove su efektno obogatile i naglasile štukature. Interijer je jednostavno morao zablistati svim svojim sjajem, u čemu su mu, osim pažljivo odabranih rasvjetnih tijela, u pomoć priskočili stakleni komadi namještaja te lampe s reflektirajućom površinom.


Dnevna i noćna zona su jasno definirane, odnosno odijeljene središnjim hodnikom. U spavaćem dijelu svojim dizajnom zasigurno dominira roditeljska soba u kojoj glamur dolazi do svog vrhunca. Kombinacija pastelnih i zlatnih tonova, bijelih štukatura, igre s ogledalima te razigranih rasvjetnih tijela priziva neka minula, davno zaboravljena vremena te se jasno suprotstavlja danas sve popularnijem minimalizmu.



Raskošna tema se nastavlja hodnikom i kupaonicama, dok dječja soba čini zaseban stilski kutak. Usudili bi se reći da se radi o još jednom apartmanu unutar samog stana, u kojem će djeca provoditi svoje „podstanarsko“ djetinjstvo. Jednoga dana, kada ptići napuste svoje pomno dizajnirano gnijezdo, njihove odaje će biti spremne pridružiti se apartmanima za dnevni najam, pritom pazeći da se privatnost i potrebe vlasnika ne narušavaju.

Posljednjih godina se jednostavnost, ravne linije i minimalizam naglašavaju i slave. Nekada su se baš ovakvi interijeri isticali svojom popularnošću. Za još nekoliko godina – tko zna?

Ove sezone je ružičasta boja popularna, prošle su se nosile točkaste haljine. No moda, dizajn i umjetnost općenito su veoma promjenjive naravi.

Upravo iz tog razloga nismo veliki ljubitelji trendova. Kupiti točkastu haljinu jer je moderna nas neće trajno definirati i jasno „oštetiti“ naš novčanik, no uređenje stana sa stilom koji je „apsolutni hit ove sezone“ dugoročno nije najsretnija opcija. Možda nam već sutra to dosadi ili jednostavno izađe iz mode.



Ono što vam iz naše kreativne tvornice arhitekture možemo savjetovati jest da barem privremeno izbacite iz glave sve te silne slike modernih interijera kojima nas internet svakodnevno obasipa i zapitate se što se vama sviđa? Što vi želite? Što je za vas ono nešto moderno tako da vam gotovo nikada neće dosaditi?

Do sljedećeg modernog i nimalo minimalističnog javljanja četvrtkom šaljemo vam svima jedan raskošan i glamurozan pozdrav,

Tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

VEZANI ČLANAK: RJEŠENJA PROJEKTNOG URED 4UHA Od viška kvadrata do zarade viška!

VEZANI ČLANAK: GALERIJA NA KVADRAT Dašak luksuza u dva mala zagrebačka stana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:32