Bez zamjerki

Maksimalna udobnost u kamenoj kući. Ova je kuća iz 19. stoljeća sređena baš po guštu

 JOSÉ LUIS HAUSMANN/
Arhitektica Glòria Duran Torrellas potpisuje adaptaciju i uređenje stare kuće iz 19. stoljeća u kojoj godinama nitko nije živio

Kuću je opremila suvremenim namještajem, čuvajući izvorne elemente gradnje. Renovacija nekretnine trajala je nešto manje od deset mjeseci, a uz funkcionalnu distribuciju, kuća je zadržala svoju autentičnost zahvaljujući kamenim zidovima, spuštenom stropu i starim katalonskim podovima.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Deset mjeseci bilo je potrebno da se ova gradska kuća preuredi i pruži vlasnicima potreban komfor 21. stoljeća.

„Konstrukcije i fasade su se morale obnoviti i ojačati, zatim je trebalo vratiti život kamenim zidovima, stropovima od drvenih greda, podovima od katalonskog tufa. Trebalo je osigurati dotok prirodnog svjetla i topline u mračnim i sumornim interijerima kuće. Projektirani su i novih vanjski prostori u nekadašnjim tužnim šupama…”, nabraja arhitektica.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

"Kad krenem u projekte sanacije ovog tipa, prvo što napravim je prošetam po kući i pustim da mi se obrati. Te su zgrade pune povijesti, arhitektonskih elemenata i vrlo posebnih detalja, koje brižno čuvamo kako bismo zadržali suštinu kuće", priča te dodaje kako je cilj uređenja bio učiniti prostore privlačnim na prvi pogled.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Kuća je također dobila novu funkcionalniju distribuciju. Osim okućnice s bazenom, kuća ima dvije etaže. Društveni život se odvija u prizemlju, a spavaće sobe su smještene na prvom katu. Osim toga, kuća je projektirana prema kriterijima održivosti. Ima toplinski izoliran krov i podove, nove prozore i francuska vrata s dvostrukim staklom, solarne panele za grijanje vode i LED rasvjetu u cijeloj kući.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Kad je došlo vrijeme da kuću uredi, Glòria je pribjegla jednom od svojih zaštitnih znakova kao dizajnerica interijera.

“Stare kamene kuće, sa šarmom i jedinstvenošću koju im daju njihovi izvorni elementi, savršen su okvir za suvremeni dizajn interijera”, kaže. Osim što je stručnjak za sanaciju starih kuća, arhitektica zna osmisliti interijere u kojima rustikalno i moderno koegzistiraju u harmoniji.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Kako ne otvoriti kuću krajoliku koji je okružuje! "Izvorni zid, koji je bio prilično visok, sprječavao je pogled iznutra", objašnjava Glòria, koja je odlučila otvoriti neke lukove koji su omogućili uživanje u ljepoti okoline. Osim toga, svaki od njih ima ugrađenu led rasvjetu. “Noću, kada su uključeni, daju magičan izgled prostoru.”

Dvorište kuće pretvoreno je u prostor za život, ali i za opuštanje, s bazenom, travom, namještajem od vlakana i visećim naslonjačem koji upotpunjuju prostor za sjedenje bez zaklanjanja pogleda na vrt.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Suvremeni dizajn za seosku kuću? Da! Osim što olakšava vizualnu težinu rustikalne arhitekture, u kontrastu je s izvornim elementima ne oduzimajući im na važnosti.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Stropovi s vidljivim drvenim gredama i gredama od trske, kameni zid i drveni pod najkarakterističniji su elementi interijera ove jedinstvene kuće.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/
image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Kuhinja, u prizemlju, zamišljena je kao otvoreni prostor. „U tradicionalnim seoskim kućama to je bilo srce kuće, a to je i danas. Za mene je to radni prostor, ali prije svega mjesto okupljanja obitelji i društva”, kaže Glòria.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Kuhinja je U oblika s poluotokom koji objedinjuje sudoper, perilicu posuđa, prostor za pohranu i praktični šank za doručak. Osim toga, služi za odvajanje kuhinje od blagovaonice.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

U mladenačkoj sobi arhitektica je cijelom širinom zida ugradila uzglavlje u koje se mogu smjestiti dva kreveta. Njegova profinjena estetika i glatka površina nude prekrasan kontrast s kamenom na zidovima.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Glavna spavaća soba izduženog tlocrta, podijeljena je u nekoliko prostorija. Garderoba, koju je dizajnirala arhitektica, izrađena je po mjeri od bijelo lakiranog drva.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/
image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

U 19. stoljeću nije bilo važno što su prozori bili mali, a sobe mračne, jer su zatvoreni zidovi pružali bolju zaštitu od hladnoće i vrućine. Ali u 21. stoljeću, želimo jasnoću! Bijela je odabrana za namještaj, stropove i fronte koji nisu od kamena kako bi uhvatili prirodno svjetlo.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Kako bi se odvojila spavaće sobe, postavljena je pregrada koja ne doseže strop, s kliznim vratima. "Bijele boje i profinjenog dizajna kao i ostatak stolarije, uspjela sam je dobro uklopiti u dekor prostorije", objašnjava.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

“Dizajnirala sam svjetiljke od puhanog stakla za jednu od prvih kuća koje sam obnovila i sada mi je zabavno postavljati ih u druge projekte”, priznaje Glòria, koja ih je u ovom slučaju postavila u kupaonicu. Postavila je i ormarić za umivaonik u dvije visine kako bi ga prilagodila raspoloživom prostoru.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/

Nije bitno imate li ovakvu divnu verandu ili je vaša terasa nešto skromnija. Ne oklijevajte: organizirajte prostor za sjedenje, gdje možete popiti piće, organizirati zabavu ili razgovarati do kasno ujutro.

image
JOSÉ LUIS HAUSMANN/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:11