BESPRIJEKORNO UREĐENJE

Mali, ali elegantni stan od 28 kvadrata

 

Kako s relativno malim budžetom urediti stan koji će biti funkcionalan, moderan i ugodan za život nije nikada jednostavan zadatak, ali je pravi izazov kako za vlasnika stana tako i za dizajnera interijera, baš poput ovog današnjeg primjera. Jednosobni stan u koji vas vodimo nalazi se u novoj moskovskoj zgradi, veličine je 28 četvornih metara (s balkonom 32 m2) i imao je standardni prošireni plan u koji je trebalo smjestiti sve potrebno za život mladića koji radi na području poslovnog nastupa i često putuje, a želio je svijetli i ugodan prostor za odmor između brojnih turneja i druženja s prijateljima. Pritom je za kompletno uređenje raspolagao ograničenim budžetom od milijun rubalja (106.000,00 kuna ili 14.200 eura), što nije malo novca, ali nije niti puno ako želite dom poput ovog. Kako bi uspio u svom naumu, angažirao je dizajnera Ivana Pozdnyakova, koji je izvrsno odradio posao.

Novim je rasporedom mali hodnik postao kuhinja povezana s dnevnom sobom što je prostor učinilo većim. Ne postoji zasebna ili ograđena spavaća soba - kauč u dnevnom boravku služi i za spavanje, dok je zid iza kuhinje iskorišten za smještaj ormara.

Inspiraciju za ovaj projekt dizajner je pronašao u radu poznatih nizozemskih umjetnika i začetnika pokreta De Stijl - Pieta Mondriana i Thea van Doesburga, što je rezultiralo kombinacijama kontrastne svijetle baze i jarkih boja.

Koristio je pravilo od tri boje. Neutralna baza bila je bijela, bež i smeđa, a za naglaske je odabrao zelenu, plavu i zlatnu boju. Svi zidovi su bijeli, a samo jedan, iza TV-a, obojen je plavom bojom kako bi ublažio efekt crnog kvadrata na zidu. Sliku na zidu u čast Piet Mondrianu, dizajner je sam izradio.

U interijeru su korišteni jednostavni dekorativni materijali - akrilna boja, laminat na podu i porculanske pločice i mjedni ukrasi. Dizajneru je prilikom uređenja najveći problem bio pronaći odgovarajuće ručkice za kuhinju. No, i taj je problem izvrsno riješio sa svijećnjacima. Općenito, projekt obiluje zanimljivim dizajnerskim rješenjima, a rezultat je više nego odlično uređen stan s malim sredstvima na obostrano zadovoljstvo, dizajnera i vlasnika.

Više na: www.ipozdnyakov.com

Foto: Olga Shangina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:33