Izvrsna rješenja na malo kvadrata

Mali stan s fantastičnim rješenjima

 

Odličan projekt preuređenja ovog malog stana od tek 32 četvorna metra u Sao Paulu u Brazilu djelo je arhitektonskog studija Estúdio BRA, a prostor koji možete vidjeti na fotografijama savršen je primjer uređenja u kojem bijela boja nije glavni trik iskorišten za stvaranje atraktivnog izgleda na malo kvadrata.

via GIPHY

Arhitekti zaduženi za renovaciju poslužili su se ogledalima kako bi dobili efekt većeg prostora, kliznim vratima kako bi uštedjeli na dragocjenim centimetrima i staklenim stijenama za vizualno otvaranje prostora. Cijeli zid prekriven ogledalima reflektira prirodnu svjetlost što dolazi kroz spomenute staklene stijene, a iza dugih kliznih vrata skrivaju se kupaonica i spavaća soba. Kada su klizna vrata zatvorena, osnovni prostor je uzak, ali se zbog staklene stijene s pogledom na grad i zida od ogledala doima puno dužim nego što to doista jest. U sredini prostora nalazi se veliki kauč prislonjen uz niski zid koji ga odvaja od kuhinje.

Niski ormarić ispred kauča služi kao mjesto za odlaganje stvari i držanje televizije, a nastavlja se u blagovaonici gdje služi kao klupa. Izrađen je od svijetlog drva s frontama svijetlosive boje koja odgovara boji samog kauča i kliznih vrata. Drvo ima važnu ulogu u stanu, pa su tako donji kuhinjski elementi izrađeni od istog materijala, on se javlja i uz zid s ogledalima gdje formira stol i klupu za sjedenje, ali i uz sam vrh prostorije u obliku police koja putuje uz čak tri zida.


Kuhinja je upečatljiva zbog gornjih elemenata tirkizno plave boje, ali i neočekivanih geometrijskih pločica koje unose razigranost u prostor. U stanu se nalazi i prostor blagovaonice dobiven zatvaranjem balkona staklom čime je omogućen fantastičan pogled na grad. U tom jednostavno uređenom i prozračnom kutku stana nalaze se još i dodatni elementi kuhinje.

Spavaća soba i kupaonica skrivene su iza kliznih vrata, s tim da je sama kupaonica razdvojena pa se tako umivaonik s ogledalom nalazi na otvorenom dok se ostatak kupaonice nalazi iza maslinasto zelenih vrata. Od istog je materijala izgrađen i veliki ugradbeni ormar kod kojeg se ponovno javlja praktični element kliznih vrata kako se ne bi gubilo previše prostora na tipična vrata. Odlična rješenja!

Izvor: Contemporist

Foto: Maíra Acayaba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 06:55