Prva nagrada Zagreb Design Weeka

MaliDom, dom prilagodljiv svim zemljopisnim uvjetima Hrvatske

Prestižnu prvu nagradu Zagreb Design Week Award by Julius Meinl osvojio je student Studija dizajna Luka Palestrina Mazić za svoj projekt "Mali dom – mjesto privremenog bivanja u prirodi"

Prestižna prva nagrada petog po redu Zagreb Design Weeka otišla je u ruke mladom domaćem dizajneru koji je ponudio jedinstveno rješenje modularne male kuće. Nagradu je Luki dodijelio međunarodni žiri u sastavu - Michael Ani (Velika Britanija), Tomislav Bobinac (Hrvatska/Austrija), Sara Ferrari (Italija) te Andrej Filetin i Davor Grünwald iz Hrvatske.

Luka Palestrina Mazić student je industrijskog dizajna na Studiju dizajna u Zagrebu. Pobjednik je natječaja „Hacking Ikea“ 2016. godine u suradnji s kolegicom Josipom Tadić. Dobitnik je i nagrade Studija dizajna za dizajn električnog noža. Na Tjednu dizajna 2017. predstavio je monolitnu škrinju za pohranu predmeta „Dota“, a 2018. predstavlja projekt „MaliDom“.

Ovaj projekt nastajao je postupno kroz dvije godine na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom Mladena Orešića i Andree Hercog i svojevrsna je kruna njegova studija.

- Budući da mi je otac s otoka Ugljana, mnogo sam vremena provodio i provodim u prirodi. Smatram da nam svima treba povremena osama od digitalnog svijeta, u kojoj ćemo biti sjedinjeni s prirodom, no da istovremeno želimo imati zadovoljene preduvjete suvremenog života. Tu sam filozofiju uvrstio u ovaj projekt. "MaliDom" sadrži sve elemente za kratkoročno obitavanje i predviđen je za boravak dvije osobe, rekao je dizajner za Zadarski.hr, koji je u 15 kvadrata montažne kuće ukomponirao kuhinju, WC, spavaću sobu i dnevni boravak.

- MaliDom – mjesto privremenog bivanja u prirodi – bivak, prestaje imati smisao nužnog skloništa i postaje mjesto svjesne izolacije od urbane svakodnevice sve brojnije populacije. Vraćajući se prirodnom okružju, ljudi su u potrazi za određenim standardima u zadovoljenju svojih navika i potreba prilikom boravka u prirodi. Iako na tom tragu već postoje rješenja, modularni sustav MaliDom donosi vrijednosti spretno ukomponirane u dizajn: tipološku prilagodljivost okolišu, individualizaciju po veličini i sadržaju te standardiziranu proizvodnju, objašnjava Luka.

Mazić smatra da se njegova buduća tržišna niša nalazi u turizmu kao dominantnoj privrednoj grani Hrvatske. Trenutno je u Hrvatskoj, posebno u priobalnim dijelovima zemlje, zastupljen masovni turizam čiji se uspjeh ogleda u impozantnom broju noćenja turista, što predstavlja model koji nije održiv i narušava prostorno uređenje jadranske obale, kao i prirodnu okolinu i čistoću mora.

Rješenje ovog problema Mazić vidi u dizajnerskim projektima koji mogu pružiti adekvatan odgovor na očuvanje bogate kulturne baštine. Zato je njegovo konačno rješenje malog doma predstavljeno na četiri načina koja odgovaraju zemljopisnim karakteristikama određenih hrvatskih područja.

Foto: Luka Palestrina Mazić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:35