Top interijeri

Minimalni troškovi hlađenja ljeti i grijanja zimi u kući kod Umaga jedne obitelji iz Rijeke

 Goran Šebelić/CROPIX
Posjetili smo Villu Marchesa kod Umaga, okruženu zelenilom i mirom, a opet u blizini plaža i skrivenih kamenih uličica grada

Sa željom za mirnim okruženjem i privatnošću, ali ujedno i blizinom svih potrebnih sadržaja za svakodnevni život, obitelj iz Rijeke u sjeverozapadnoj Istri pronašla je idealnu lokaciju za gradnju kuće. Izbor je pao na teren uz sporednu cestu u manjem mjestu udaljenom od Umaga nekoliko minuta vožnje, samo jedan kilometar od plaže.

- Teren smo tražili oko godinu dana, obilazeći mnoge lokacije u istoj mikroregiji koja nam je bila zanimljiva zbog blizine susjednih Slovenije i Italije te bogatog turističkog života istarske zapadne obale. Izbor je pao na ovaj teren jer je udovoljavao svim zadanim zahtjevima - prepričavaju nam vlasnici i dodaju da su nakon toga krenuli s izradom idejnog rješenja koje su sami zamislili do najsitnijih detalja te pristupili procesu ishodovanja svih potrebnih papira, što je trajalo nešto više od dvije godine. Gradnja i unutarnje uređenje, pak, trajali su deset mjeseci, uz naglasak na energetsku učinkovitost.

image
Goran Šebelić/CROPIX

Nadstrešnica osigurava hlad za aktivnosti na otvorenom uz bazen, a istodobno štiti od pregrijavanja dnevnog boravka ljeti. Tu su i vanjska kuhinja te biljarski stol sa sjedećom garniturom

image
Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX

- Kuća je građena od Wienerberger Porotherm opeke debljine 30 cm, a kako bismo minimalizirali troškove grijanja zimi i hlađenja ljeti, na nju smo položili stiropor debljine 10 cm, iako opeka čini dostatnu izolaciju prema standardu EU. Pročelje kuće napravljeno je ‘spatulato’ načinom, kako bi se što vjernije uklopila u prostor, kao i krov, načinjen od šarenog rustikalnog crijepa. Nadalje, kroz cijelu kuću je provedeno podno grijanje i hlađenje te ventilokonvektori koji griju i hlade sa stropova i zida. Sustav je pokretan dizalicom topline - prepričavaju.

LJETNA KUHINJA

Okućnica je površine 550 kvadrata, a njom dominiraju mediteranske biljke, masline, palme naglašene rasvjetom, lavanda... Bazen i prostor za cjelodnevne aktivnosti skriveni su od ceste samom kućom, a od susjeda živom ogradom visokom tri metra. Nadstrešnica je najvećim dijelom na zapadnoj strani, što osigurava hlad za aktivnosti na otvorenom, a istodobno štiti od pregrijavanja dnevnog boravka kroz velike staklene stijene tijekom ljetnih mjeseci, stvarajući ugodu temperaturu i prozračnost gotovo bez upotrebe klima-uređaja. Ispod spomenute nadstrešnice je biljarski stol i sjedeća garnitura od kovanog željeza napravljena po narudžbi, gdje obitelj obično počinje dan ispijanjem prve jutarnje kavice. Pergola se prostire kao nastavak na blagovaonski izlaz i natkriva masivni kovani stol s mramornom pločom uz kojeg je ljetna kuhinja s mramornom radnom pločom, sudoperom i velikim plinskim roštiljem.

image
Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX

Kuća se sastoji od prizemlja i etaže. U prizemlju su spavaća soba, kupaonica, mali WC, sauna i dnevna zona iz koje stepenice vode na kat. Na etaži su dvije spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama te garderobom. Cijelim prostorom dominiraju bijela, crna i smeđa boja, dok je kovani namještaj zlatni ili srebrni

image
Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX

ŽELJENI STIL

Kuća je bruto površine 200 kvadrata, a zamišljena je da bude udobna i da osigurava privatnost. Sastoji se od dvije etaže, prizemlja i etaže. Nakon prolaska kroz glavni ulaz dolazi se u predsoblje iz kojeg jedina vrata vode u dnevni boravak. Zakoračivši u boravak, desno su spavaća soba i kupaonica te mali zahod, a ravno bijela kuhinja visokog sjaja s otokom i blagovaonicom te prolaz koji vodi u saunu.

image
Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX

Sav kovani namještaj napravljen je po narudžbi, prema nacrtima vlasnika

image
Goran Šebelić/CROPIX

Na sredini boravka je stubište. Na vrhu stepenica je hodnik u ogledalima i troja vrata, koja vode u dvije spavaće sobe te garderobu. U istočnoj spavaćoj sobi prevladava srebrna boja, kao i u pripadajućoj kupaonici, a ima i francuski balkon s kovanom ogradom. U zapadnoj spavaćoj sobi prevladava zlatna boja, isto kao i u pripadajućoj kupaonici, te ima veliku terasu od 15 kvadrata, opremljenu ležaljkama i suncobranom. Cijelom kućom prevladavaju bijela, crna i smeđa boja, dok je kovani namještaj srebrne ili zlatne boje.

image
Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX

- Sav kovani namještaj: kreveti, stolići, taburei, stolovi, toaletni stolići... napravljen je po narudžbi, prema našim nacrtima, tako da je ujedno i unikatan - ističu vlasnici i dodaju da je glavni zadatak bio napraviti kuću koja će biti oaza za ugodan boravak i opuštanje, a ujedno funkcionalna kuća za stanovanje. U tu svrhu je ugrađena i sauna, koja je odlična uvertira za odlazak u bazen.

image
Goran Šebelić/CROPIX

- Željeni stil bio je uklopiti tradicionalnu istarsku gradnju i moderan interijer s harmoničnim prelazima. Visoki sjaj, unikatni kovani namještaj, kameni stupovi, velike staklene stijene... sve povezano na pravi način, daju nam jednu toplu i opuštajuću atmosferu - kažu vlasnici i sa smiješkom dodaju da su isprva radili kuću za stanovanje, no pod pritiskom prijatelja i poznanika odlučili su je iznajmljivati u ljetnim mjesecima. Njihova je kuća tako dobila naziv Villa Marchesa, a prema kategorizaciji je ostvarila pet zvjezdica. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:23