MAKSIMALNO OPTIMIZIRAN PROSTOR

Moderni stan površine 46 m2 s pregradama

 

Divide et impera (hrvatski - "Podijeli pa vladaj") jedna je od najpoznatijih latinskih izreka koja se pripisuje Juliju Cezaru. U Barcelonu su tu istu izreku, u posve drugačijem kontekstu primijenili arhitekti iz Egue y Seta studija, kako bi podijeli prostor.

Riječ je o stanu veličine 46 četvornih metara, koji je optimiziran na najjednostavniji mogući način. Kako? Dizajneri su odlučili stvoriti otvoreni prostor s tri zone koje su vizualno odvojene, a fizički povezane jedna s drugom. Tako da postoji kuhinja s blagovaonicom, dnevni boravak plus spavaća soba. U želji da osiguraju što više prirodnog svjetla spavaća je soba pregrađena drvenom pregradom i izgleda vrlo efektno, a unosi toplinu u ovaj prostor uređen s puno industrijskih elemenata poput zidova u imitaciji betona betona i betonskih opeka te sive epoxy smole na podu.

Kuhinja L oblika objedinjuje horizontalne i vertikalne linije i ima ugrađene sve uređaje, a izrađena je u mat crnoj boji s radnom površinom od hrasta. Pored kuhinje je smješten blagovaonski stol dovoljno velik za smještaj četiri osobe, koji se nastavlja na dnevni boravak opremljen sofom u nježno plavoj mint boji s tri stolića.

Nasuprot hodnika je spavaća soba dovoljno velika za smještaj king size kreveta izrađenog u drvu s gotovo neprimjetnim ugradbenim ormarom s lijeve strane od inoxa. Ovdje su svoje mjesto pronašla i dva mala noćna ormarića sa svjetiljkama. Cijela je prostorija dodatno ukrašena šarenim tepisima na podu, slikom na zidu i glavnom rasvjetom.

Duž cijelog hodnika proteže se polica sastavljena od dva dijela. Dolnji zatvoreni dio ima ugrađenu rasvjetu, dok je gornji dio otvorenog tipa i koristi se za knjige i druge drage, i dekorativne predmete vlasnika. Ovdje su na zidu postavljene male bijele metro pločice.

Kupaonica prati stil uređenja interijera i ima tuš-kabinu te lijepi drveni ormarić s umivaonikom. S jedne strane je odvojena zidom, a manjim dijelom staklenom stijenom koja dodatno propušta prirodno svjetlo u hodnik.

Foto: VICUGO FOTO, www.vicugo.com

Izvor: Egue y Seta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 12:50