Svaka čast!

Stan tročlane obitelji u kojem je sve promišljeno. 46 kvadrata uredili sami, ali vrhunski!

 ANNA NECHAEVA/
Nada i suprug uredili su sami stan u stambenoj zgradi bez unaprijed definiranog budžeta za obnovu

Sve su radili postupno, izdvajajući male iznose od plaća. Danas će vam naši junaci govoriti o cool načinima uštede, ali u isto vrijeme kako ne izgubiti na kvaliteti i stilu.

image
ANNA NECHAEVA/

Po struci sam arhitektica i radim u tvrtki koja se bavi projektiranjem industrijskih objekata. Posao mi je kreativna, pa u običnom životu obraćam pažnju na ono što me okružuje. Tijekom obnove stana preuzela sam cijeli inženjerski i dizajnerski dio: nisam radila veliki projekt, samo crteže kada je to bilo potrebno.

image
ANNA NECHAEVA/

Prije početka, izmjerila sam cijeli stan i nacrtala zidove u posebnom programu. Kada smo počeli obnavljati pojedinačne sobe, natrpali smo ih namještajem. Selili smo se satima, mijenjali mjesta, isprobavali različite opcije. Smatram da je ova faza vrlo važna u pripremi. Ovisno o mjestu namještaja definirali smo mjesta za utičnice i odredili kako rasporediti rasvjetne elemente. Također puno nam je pomoglo razumjeti koja će veličina namještaja odgovarati i kako ga optimalno rasporediti. Danas postoji mnogo online planera koji će također savršeno riješiti sve te zadatke.

Cijeli dizajn mi je pao na pamet. Nisam se fokusirala na neki poseban stil. Samo sam slijedila svoje unutarnje želje.

image
ANNA NECHAEVA/

Rasvjeta

U stani nismo radili velike promjene na tlocrtu, ali bilo je dovoljno prljavog posla tijekom uređenja. Promijenjene su sve električne instalacije. Za nas je ovo bio važan trenutak iz dva razloga. Električne instalacije su bile stare i nisu mogle izdržati svu predviđenu opremu. Drugo, htjeli smo da je sve praktično, bez žica i produžnih kabela na vidljivim mjestima. Sve utičnice su detaljno osmišljene i na kraju ih ima točno onoliko koliko je potrebno.

Također sam se svako željela riješiti starog luster u središtu sobe, pa sada imamo ugrađenu spot rasvjetu (kao reflektore) za glavno svjetlo. U dnevnom boravku, kupaonici i kuhinji postoje viseće svjetiljke, ali one su više zbog ljepote, naglašavaju zone i stvaraju različite intenzitete osvjetljenja, različite scenarije.

image
ANNA NECHAEVA/

Kuhinja

Naša kuhinja je malena, ali iskreno zadovoljna sam kuhinjskim setom "Leda Grey" iz Leroy Merlina. Naš budžet je bio ograničen, ova opcija mi je odgovarala u pogledu kvalitete i dizajna. Još uvijek sam zaljubljena u sivu boju.

image
ANNA NECHAEVA/
image
ANNA NECHAEVA/

U tako malu kuhinju bilo je nemoguće smjestiti kompletan set kućanskih aparata standarnih dimenzija: mikrovalnu pećnicu, pećnicu, ploču za kuhanje, mlin, perilicu posuđa. Zato su pećnica i perilica posuđa široke 45 cm, to nije standardna širina obično je 60 cm. Ali to je dovoljno za našu obitelj.

image
ANNA NECHAEVA/
image
ANNA NECHAEVA/

Aparati su zauzeli gotovo sve ormare, ostalo je malo mjesta za odlaganje. Pa sam smislila stalak koji savršeno odgovara veličini. Iako je na prvi pogled prilično dekorativan, u njemu držim puno stvari: krumpiri, kuhinjski tekstil, kutija za kruh, malo žitarica i posuđa. Također, puno stvari visi ili stoji na pultu, što također oslobađa prostor u ormarima. Svi noževi, kuhinjski pribor i daske za rezanje su ovdje. Kako bi imali više radnog prostora, prozorska daska je napravljena kao nastavak radne ploče. Ovdje su se preselili kuhalo za vodu i aparat za kavu na kapsule. Iznad radne površine su utičnice za blender i punjenje telefona. Desno od kuhinjskog elementa je hladnjak u niši koja je nekada bila prolaz.

Laminat je na podu. Za veći budžet, preporučila bih pločice.

image
ANNA NECHAEVA/

Iz kuhinje u dnevni boravak vodi širok otvor od 1,2 m. Vrata nisu namjerno postavljena. Prije renoviranja bila su ovdje, ali nikad zatvorena. Širok otvor daje osjećaj nastavka prostora, a blagovaonicu smo smjestili u dnevni boravak. Gotovo je kao studio.

image
ANNA NECHAEVA/

Dnevna soba

Blagovaonica je istaknuta s tri ovjesa. U početku je bio veliki stol 140 x 80 cm, za četiri osobe, vrlo lijep i izrađen po narudžbi. Imamo goste otprilike jednom tjedno, ali moja kći raste iz dana u dan i trebalo joj je mjesto. Stoga je stol promijenjen u jednostavniji, ali sklopivi. Na balkonu držimo sklopive stolice za goste. Čuvam lijepo posuđe u ormariću. Stalak za igračke naša je posljednja kupnja. Ovo je standardni Ikein regal s drvenim nogama. U budućnosti želim zamijeniti košare i podlogu drvenom pločom.

image
ANNA NECHAEVA/

O završnoj obradi i dekoru

U cijelom stanu na podu imamo jedan laminat, prilično jeftin nabavljen je u trgovini Leroy Merlin. Iako mi je lijep, ne smije ostaviti vodu na njemu, odmah nabubri. Na zidovima u hodniku i kuhinji je boja, a tapete su u spavaćoj i dnevnoj sobi. I to je moja najveća bol. Spojevi su vidljivi. Štoviše, korištene su dvije marke tapeta. Lijepila ga je jednom osoba, ali se jedna marka lijepila savršeno primila, a druga užasno.

image
ANNA NECHAEVA/

U stanu ima puno dekora, ali njegovoj kupnji pokušavam pristupiti savjesno. Nemam ga gdje spremiti pa kupujem samo ono što mi stvarno treba i što mogu uklopiti u interijer.

image
ANNA NECHAEVA/
image
ANNA NECHAEVA/
image
ANNA NECHAEVA/
image
ANNA NECHAEVA/

U proljeće volim kupovati svježe cvijeće. Jeftino, kod baka ili u cvjećarnici, tako da buket mogu sama napraviti kod kuće. Imam i puno sobnih biljaka. Mislim da daju udobnost i ljepotu prostoru.

image
ANNA NECHAEVA/

Spavaća soba

Spavaća soba ima dosta prostora za pohranu. Moje načelo je da svaka stvar treba imati svoje mjesto da ne bi bilo nereda. Krevet ima veliko uzglavlje, a ormar je jedini u stanu i jako je velik. Ovo je modularni sustav za pohranu iz Leroy Merlina, također osmišljen za naše potrebe.

image
ANNA NECHAEVA/

Postoje dva scenarija osvjetljenja - u blizini ormara i na području dječjeg krevetića. Iznad velikog kreveta nisam učinila ništa namjerno.

image
ANNA NECHAEVA/

Kupaonica

Naša kupaonica ima 3,5 četvornih metara. Dugo sam razmišljala, ali smo na kraju odlučili staviti kadu, a ne tuš kabinu. I nisam požalila. Volim se opuštati sa svijećama u kupaonici. Perilica rublja je premještena u nišu u hodniku, ali je prilikom renoviranja iz kupaonice do nje dovedena voda. Kupaonica je najsvjetlija prostorija u našem stanu. Mnogi, gledajući fotografije, kažu da ima previše akcentnih pločica. Fotografija je ta koja daje takav učinak, u stvarnom životu vrlo je ugodna.

image
ANNA NECHAEVA/
image
ANNA NECHAEVA/

Dvije su vrste keramičkih pločica na zidovima - bijele velikog pravokutnog formata i četvrtaste akcentne. Fugirna masa je siva, kontrastna. Odabrala sam sivu kako bih se fuge zaštitile od kasnije promjene boje. Akcentne pločice su na podu, a svijetloplavi namještaj izrađen je po mjeri. Iako je vizualno namještaj ispao upravo onakav kako sam željela, iskustvo s proizvođačem namještaja po mjeri pokazalo se neuspješnim - odgađali su rokove, lagali, a imam i pritužbi na izvedbu. Umivaonik je od umjetnog kamena, ova opcija je skuplja od akrila i lijevanog željeza. Ali više estetska i taktilna. Akril je prazan i dosadan, a lijevano željezo je hladno.

image
ANNA NECHAEVA/
image
ANNA NECHAEVA/
image
ANNA NECHAEVA/

Veliku pozornost posvetila sam organizaciji skladišnih mjesta. Sva kozmetika i kemikalije za kućanstvo morali su biti skriveni. Djelomično je to razlog zašto je namještaj rađen po mjeri. Budući da je bilo nemoguće odabrati pravu veličinu i tako svijetlu plavu boju u poznatim salonima namještaja. Unutar je konstrukcija dimenzija 170 x 30 x 20 cm i ima puno polica, ali i rupa u zidovima po cijeloj visini tako da sama mogu prilagoditi položaj police prema potrebi. U stražnjem zidu ormara napravljen je izrez za utičnicu za punjenje suprugovog električnog brijača.

image
ANNA NECHAEVA/

Ovdje su sva sredstva za čišćenje, sve za kupanje i moje stvari za tuširanje. Sami smo napravili paravan za kupaonicu, sve komponente su bile iz Leroya. Vrata se otvaraju. Prostor ispod također je odlično mjesto za odlaganje: tu imamo kantu i krpu za brisanje, te neki građevinski materijal.

image
ANNA NECHAEVA/

Hodnik

Ulazni hodnik je vrlo uzak ima 110 cm, a tu su i vrata za kupaonicu. Ali što jest, jest. Kako bi nekako iskoristili prostor za pohranu, stavili smo uski Ikein ormar za cipele u koji stane pristojna količina sezonske obuće. Ogledalo kod ulaznih vrata ima svrhu proširiti prostor.

image
ANNA NECHAEVA/

Niša-garderoba-vešeraj

Iz nekadašnjeg prolaza u kuhinju dobivena je niša 1,8 x 0,8 metara. Prostor je mali, ali izvukli smo maksimum. Na zidovima je modularni sustav za pohranu, imali smo ga i prije obnove. Njegova modularnost omogućila je uklanjanje nekoliko elemenata i ugradnju sušilice i perilice rublja. Što je tamo: perilica za rublje, sušilica, sve cipele kape i šalovi te dio vanjske odjeće.

image
ANNA NECHAEVA/

Najbolji savjeti vlasnice:

Ako imate budžet, obratite se profesionalcima. Ako ne, proučite i odvojite vrijeme. Samo promišljen prostor može biti udoban i funkcionalan.

Obavezno razmislite o položaju svih elemenata u stanu prije početka adaptacije.

Dobro razmislite o mjestima za odlaganje, ali prvo izbacite višak. Nema potrebe za neredom. Kad sve ima svoje mjesto, mnogo je lakše organizirati se.

Započnite renoviranje odabirom kombinacija boja i zapamtite da uvijek postoji pozadina, akcenti i detalji.

Ako nemate puno novca, počnite s malim. Mnogi su uplašeni velikim volumenom cijelog stana i nastavljaju živjeti ni u lijepom niti udobnom prostoru. "Slon se mora jesti u komadima."

Pokušajte se ne živcirati. Biti će problema u vašem renoviranju. Nemoguće je sve predvidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:30