Raj u šumi kod Poreča

Montažna kuća dizajnirana po ukusu Livije i Alena Macinića

Montažna kuća tvrtke DOMUSplus uređena je prema projektu Livije Macinić, magistrice industrijskog dizajna. Okoliš kuće tek će se urediti i projekt je još u nastajanju. Livija o ovom iskustvu piše blog

Montažna kuća tvrtke DOMUSplus nalazi se na kraju sela, u malome mjestu od samo nekoliko kuća, blizu Poreča. Okružena je prekrasnom prirodom, šumom i pašnjacima, i to je upravo ono što su vlasnici Livija i Alen Macinić željeli kada su tražili zemlju na kojoj će sagraditi svoj dom iz snova. Mir, tišina i priroda.

Zemljište od oko 970 kvadrata zanimljivog je trapezoidnog oblika, idealne veličine za prizemnicu od 120 kvadrata i s terasom od 30 kvadrata.

- Oduvijek smo maštali o prizemnici moderne arhitekture i niskoenergetskoj montažnoj kući, a zanimljiv oblik parcele na kraju je formirao i samu arhitekturu kuće te uređenje okoliša, što tek slijedi - ističe Livija Macinić, magistrica industrijskog dizajna, koja ovdje živi s obitelji, a o iskustvu života u montažnoj kući piše u svom blogu “Moj vremeplov”.

Terasa je produžetak open spacea i orijentirana je prema zapadu te dijelu okoliša na kojem će biti bazen, sunčalište i lounge zona. Kada puše bura, s terase se nazire more u daljini pa, kako kaže, imaju čast prisustvovati čarobnim zalascima sunca.

Kuća je projektirana za četveročlanu obitelj, ima veliki open space, tri spavaće sobe, dvije kupaonice i spremište, s tim da jedna spavaća soba ima privatnu kupaonicu, a druga se dijeli na dvije dječje sobe.

KUĆA GOTOVA U SAMO 6 DANA

Od početka gradnje do useljenja bilo je potrebno tri mjeseca. Ove su zime već osjetili prednosti niskoenergetske kuće, kaže Livija Macinič

Pitamo je zašto su se odlučili za montažnu kuću.

- Muž i ja smo oduvijek htjeli montažnu kuću, tako da nije bilo dvojbe niti u jednom trenu. S obzirom na to da sam po struci dizajnerica interijera i imam iskustva u standardnoj gradnji kuća svojih klijenata, nisam htjela prolaziti muke koje su oni prolazili, ali i ja s njima. Gdje ćeš bolje od kuće koja ti je gotova u doslovno šest dana - visoki rohbau, a od početka gradnje do useljenja bilo je potrebno točno tri mjeseca - kaže Livija Macinić, autorica arhitekture i dizajna.

Kuća je stajala 650.000 kuna s PDV-om, od čega je 100.000 kuna koštala samo vanjska stolarija. U cijeni su i elektroinstalacije i vodoinstalacije.

- Dobila sam provjerenu informaciju da bi standardna gradnja bila skuplja, a i puno dulja. Svakako je ovo ispalo velika ušteda i novca, i vremena, i živaca - ističe ona.

Obiteljsku je kuću sama projektirala prema njihovim potrebama i željama. Što se tiče vanjskog izgleda kuće, dodaje, htjela je da bude kao iz časopisa.

- U kući smo već sedam mjeseci, a prednosti su upravo one koje nose niskoenergetsku kuću - toplo je i ugodno, s minimalno grijanja i hlađenja. Preko zime smo se grijali samo na dvije klime, s tim da bi uglavnom samo jedna radila, a režije za struju su bile oko 750 kuna mjesečno. A sve nam je na struju: bojler, kuhanje, podno grijanje u kupaonicama... - kaže Livija Macinić.

Mane, zaključuje ona, nema, jedino je bitno pripaziti na to tko će raditi soboslikarske radove jer je vrlo bitno stručno napraviti spojeve zida i stropa.

- I interijer je rađen svim srcem! Nema ništa bolje od toga kad svoj posao možeš primijeniti u svoja četiri zida. Glavni savjetnik bio mi je moj kreativan muž. Interijer prati arhitekturu, tako da je napravljen u modernom stilu, s elementima industrijskog dizajna. Posebnu čar daje konstrukcijska metalna greda te na terasi drveni konstrukcijski potporni stupovi koji su pečat ove kuće - kaže ona.

U planu je uskoro i veliki bazen trapezoidnog oblika samo par metara od interijera i velikih staklenih stijena, gdje se nalazi blagovaonski stol, i minimalističko uređenje okoliša.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 06:38