Löyly

Najljepša sauna na svijetu

Sauna Löyly, smještena na samom rubu Baltičkog mora i zanimljivog geometrijskog dizajna, više nalikuje na umjetničku instalaciju nego na javnu saunu i restoran u Helsinkiju u Finskoj. Ova javna građevina otvorena je prije malo više od godinu dana, a već je na vrhu popisa destinacija koje obavezno morate posjetiti kada putujete Finskom. Iako se strancima možda čini kao neobičan običaj, Fincima je boravak u saunama jedan od najdražih načina kako provoditi slobodno vrijeme pa su stoga saune česta pojava u Finskoj. Imati saunu u svome domu sasvim je uobičajena stvar pa ne iznenađuje da ih u toj baltičkoj državi ima gotovo 3,3 milijuna, odnosno jedna po kućanstvu.



Od samog otvorenja sauna Löyly postala je mjesto okupljanja i druženja Finaca i turista gdje i korisnici saune i obični posjetitelji restorana mogu uživati u modernom, a prirodnom okružju ovog prostora. Suptilan dizajn saune osmislili su arhitekti iz studija Avanto Architects u suradnji s finskim glumcem i ekološkim aktivistom Jasperom Paakkonenom i njegovim poslovnim partnerom Anterom Vartiom, a sav drveni materijal od kojeg je sagrađeno zdanje potječe iz šuma kojima se planski i odgovorno upravlja.




Ritual korištenja saune osim boravka u prostoru u kojem se temperatura kreće od 90 do gotovo do vrtoglavih 200 Celzijusa uključuje i potapanje u hladnu vodu kako bi se potaknula cirkulacija u tijelu, što posjetitelji mogu učiniti skokom u Baltičko more. Osim saune u ovom se prostoru nalazi i popularni restoran u kojem se poslužuje održiva hrana od doručka do večere, a čije uređenje potpisuje Joanna Laajisto Creative Studio. Više informacija potražite na službenim stranicama saune Löyly!

Izvor: Domino

Foto: Löyly

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 10:51