KAKO BITI DRUKČIJI

Ne biste pogodili da je to uopće hotel? Evo kako dobra priča 'prodaje' interijer

Uređenje hotela slastan je zalogaj za svakog dizajnera interijera, ali oni kojima se pruži takva prilika moraju dobro razmisliti kako, u okviru zadanog budžeta, napraviti nešto što već nije napravila konkurencija.

I kad se nađete u takvoj situaciji, što vam preostaje nego – priča.

Pričanje priče kroz sobe interijera nadahnulo je dizajnericu Sally Breer kad su joj prije nekoliko godina ponudili da dizajnira sobe boutique hotela u Los Angelesu. Priču je oblikovala prema fazama u životu pisca Georgea Covella kojeg je za tu priliku - izmislila. Njezin je pisac najprije mladi bonvivan u financijskim teškoćama, pa prvih pet soba hotela pripovijeda o njegovu dolasku iz siromašnog roditeljskog doma u Pariz gdje on godinama gladuje i studira. Svaka soba jedno je poglavlje na putu tog lika, a namještaj i uređenje dosljedno prate uvjerljivost priče. Hotel se, dakako, po njemu i zove: Hotel Covell.

Poglavlje 1 ili prva soba opremljena je skromnim namještajem koji podsjeća na studentske sobe davnih vremena, a putovanju kroz vrijeme služi i reprodukcija portreta slikara Edwarda Hoppera s kraja 19. i početka 20. stoljeća.



Drugo poglavlje "zbiva se" u New Yorku početkom pedesetih godina; ovdje naš pisac-diplomac upoznaje finije čari gradskog života. Soba je uređena modernom plavom i bijelom paletom, te podsjeća na malu rezidenciju s tragovima luksuza, vidljivim ponajprije u materijalima, poput hrastova parketa.


U sobi 3 upoznajemo parišku romantiku iz 1960-ih; tu ćemo zaviriti malo i u kuću Covellove djevojke. U kutu se nalazi i Eileen Gray Bibendum stolica, zajedno s danskom modernom palubom i luksuznim detaljima u kupaonici.



U četvrtom poglavlju, odnosno sobi 4, George putuje kroz Monako i Indiju gdje je konačno stekao i bogatstvo kao poznati autor. Eklektična mješavina namještaja u toj sobi pripovijeda o dugom životu i putovanjima ili prikupljanju komada pokućstva iz cijelog svijeta.




Ove se veljače hotel odlučio za sezonski redizajn, te pozvao istu dizajnericu da nastavi pričati svoju interijersku priču. I tako na scenu stupa ona: Covellova kćerka, mlada umjetnica Isabela.

- Sad već i na ulazu u hotel možete prepoznati njezin djevojački sjaj – kaže dizajnerica. – Ona je napola Francuskinja, napol Amerikanka, a odgojili su je prilično ekscentrični i dinamični roditelji, pa je i njezina priča neizbježno takva.



Dok su novootvoreni apartmani hotela uređeni u skladu s fazama u životu Isabelinog lika, sobe su zapravo odraz uspomena i putovanja same dizajnerice interijera. – Ako sam dobro obavila svoj posao, prepoznat ćete u sobama različita razdoblja u životu jedne mlade žene, i prepoznati suptilne potpise jedne duše. A ako ću biti baš jako iskrena, priznat ću da je velik dio priče o Isabel inspiriran mojim životom – kaže Sally Breer.

Kroz poglavlja 6 i 7 sada se može proputovati uz cijenu od 375 dolara za noć. U sobi 6 počinje Isabelina priča, ona je tu mlada slikarica koja si sobu može opremiti samo onim što nađe na cesti, dobije od roditelja ili napravi sama. Zato su oslikane (ili bojom pošpricane) plahte ovako velik dio dekora.


U sobi 7 Isabela već kroči u odaje svoga ljubavnika, u kojima se nalazi povišena, plišem presvučena krevetna platforma i vlastita terasa. - Ova je soba inspirirana stanom mog zaručnika – kaže dizajnerica. – U kupaonici su iste pločice kakve sam vidjela u kući u kojoj sam ga upoznala, a crtež limenke piva je nešto što sam sama napravila za njega.




Priča će zacijelo imati još poglavlja, jer dok su dovršavali preuređenje ovog hotela, Sally i njezin (sad već muž) dobili su i svoju djevojčicu. Nije nam poznato jesu li je nazvali Isabela.


Foto: Aaron Haxton/Hotel Covell/Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:54