COOL MJESTO: HUG&PUNCH

Neobičan prostor u kojem se uči kako profesionalno pripremiti kavu

Ovdje se štuje kava, čak i interijerom

Prostor za edukacije barista u Matuljima Hug&Punch nije bilo jednostavno urediti. Riječ je o centru za educiranje osoblja za profesionalnu pripremu kave, a to, složit ćete se, i nije baš uobičajen prostor na kakav nailazimo na svakom koraku.

Osoba koja se primila ovog složenog interijerskog zadatka je arhitektica Željka Pavlinović koju smo za početak pitali o čemu je zapravo riječ.

IZ JEDNOG BLOKA KAMENA

- Riječ je o centru koji je specijaliziran za promicanje kvalitete kave po standardima SCA Specialty coffee Association. Dakle, to nije caffe bar već centar za edukaciju profesionalnog pripremanja kave, gdje se kava i proizvodi. Sve je namijenjeno publici koja se želi educirati o kavi, aparaturi ili naručiti vlastiti blend kave za vlastitu upotrebu - objašnjava arhitektica i dodaje kako na projektu nije radila sama.

- Bila sam dio tima koji je radio na stvaranju ovakvog novog koncepta prostora sa zadatkom uređenja prostora prema određenim pravilima, uz pomoć stručnjaka u tom području. Prije same izrade projekta obišli smo par edukacijskih centara, i tako smo naučili kako stvari funkcioniraju i vidjeli što ne želimo - priča Željka Pavlinović koju pitamo koliko je sve trajalo.






- Uređenje je trajalo par mjeseci, a sigurno najzanimljiviji dio procesa bilo je traženje izvođača za izradu velikog kamenog pulta te sama izvedba detalja pulta, spojeva kamena i izrada pljuvačnice. Imali smo jedan blok kamena iz kojeg je trebao sve izvesti, bez škarta, a istodobno zadovoljiti potrebne dimenzije veličine pulta... Tako nam je pult dug 6.3, a širok 1.3 metra - ističe arhitektica Pavlinović, a na naše pitanje koja je misao vodilja uređenja, kaže kako je sam prostor mjesto vrlo zanimljivog rituala. - Ovdje se uči sve. Od mljevenja zrna, preko kuhanja do degustiranja i procesuiranja kave.

Cijeli ritual odvija se oko centralnog pulta. Konceptualno rješenje prostora za degustaciju kave inspirirano je eksterijerom koji ga okružuje: otvor uokviruje vanjsku stijenu koja je glavni akcent eksterijera. Zato je motiv stijene prenesen u interijer te postaje glavni unutarnji element. Funkcionalni zahtjevi vrlo su jasni i određeni tako da je rješenje bilo u jednostavnosti, upotrebi par materijala i dvije boje - kaže projektantica i dodaje kako je, što se tiče palete boja, odabir bio dosta jasan.

Boja sirovog zrna kave, tj. zlatnozelena, odabrana je kao boja interijera, a središnji otok u crnoj boji postaje fokus prostora, poput oltara



FOKUS

- Boja sirovog zrna kave, tj. zlatno-zelena, odabrana je kao boja interijera. Te boje su drveni ormari od lakiranog medijapana, metalna napa, kompozitni 12-metarski pult... Odabirom te boje, središnji otok u crnoj boji postaje fokus prostora, poput oltara, dok je sve ostalo vizualno sporedno, suptilno nevidljivo. Dominantnost pulta postignuta je crnom bojom i materijalom, te specifičnom obradom horizontalne plohe i neobradom vertikalnih ploha - ističe.

Podna teraco obloga je s drobljenim komadima kamena od kojih je sastavljen pult. Upotrebom istog kamena, postignut je efekt pretapanja dva elementa - pulta koji se izljeva u pod, te obrnuto, stijene koja izranja iz poda. U podu su i zlatne intarzije koje spajaju pod s ostatkom namještaja. - Za izvedbu pulta je zaslužno Klesarstvo Hrvatin iz Matulja. Namještaj je izrađen po mjeri u tvrtki Dabar Pl., dok je rasvjeta odabrana u Zumtobel grupi - zaključila je Željka Pavlinović iz ureda ZETHO.

Foto: ZETHO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:59