MOŽE I OVAKO

Neobična renovacija stare otočke kamene kuće od svega 36 metera četvornih

 Djan Chu
Bilo je nužno realizirati projekt obnove za što su se pobrinuli arhitekti Alan Chu i Cristiano Kato

Postoji jedan otok na sjevernoj obali São Paula u Brazilu koji je prepun velikih i luksuznih imanja vlasnika koji samo povremeno borave tu. Sva ta imanja zahtjevanu komplicirana održavanja, a i zaštitu od neželjenih posjetitelja, stoga na otoku postoji i mjesto na kojem je smješten lokalni kućepazitelj.

image

Prijašnje stanje

Privatna arhiva
image
Djan Chu

Na lokalitetu, na 100 metara nadmorske visine, uz dvije ogromne stijene, nalazila se stara kućepaziteljeva kuća, prizemnica s kamenim zidovima i glinenim crijepom od svega 36 metara četvornih. S obzirom na dotrajalost građevine bilo je nužno realizirati projekt obnove za što su se pobrinuli arhitekti Alan Chu i Cristiano Kato.

image
Djan Chu
image
Djan Chu

Nova građevina, odnosno obnovljena kuća sada ima dvije etaže, bijelu viseću kutiju, gdje je spavaća soba i moguće je vidjeti kontinent i kanal São Sebastião. Ispod nje, u razini ulice, nalaze se dnevni boravak, kuhinja i kupaonica.

image
Djan Chu
image
Djan Chu
image
Djan Chu

Drvo korišteno na nekim vratima i prozorima, stubištu, policama i namještaju ostaci su materijala korištenog za izradu skela i kalupa za armiranobetonsku konstrukciju bijele kutije. Bijela kutija dimenzija 3,00 m x 5,00 m s jedne strane poduprta je postojećim potpornim zidom, a s druge strane zidom od kamena koji je karakterističnim za lokalnu gradnje.

image
Djan Chu

Ovi zidovi oblikuju ostala 3 prostora konstrukcije- pristupno dvorište, između kutije i potpornog zida koji krivuda prateći pod rampe parkirališta; terasu, između kutije i stijene te prazninu stvorenu ispod kutije, gdje je dnevna soba. Utjecaj izazvan slikom sažetog volumena, u usporedbi s amorfnom bujnošću velike stijene, pruža čudan osjećaj.

image
Djan Chu

- Dok je kuća još bila u izgradnji, kućepazitelj Zé Maria, bio je još uvijek nezadovoljan svojim budućim stambenim prostorom, usporedio ga je s limenkom sardina, kontejnerom poput onih koje vidi kako prolaze kroz kanal ili čak hladnjakom, poput onih koje posjetitelji na plaži koriste za nošenje piva – šaljivo prepričavaju arhitekti.

image
Alan Chu & Cristiano Kato

I iako je stari domar nezadovoljan svojim modernim zdanjem, mi mu ne nalazimo zamjerke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 23:24