VILLA ALTAVISTA - HOTEL U MALOM

Novi projekt arhitekata Lotus grupe - Lotus Architecti u Ičićima kraj Opatije

    AUTOR:
    • Korana Sutlić

  • OBJAVLJENO:
  • 22.07.2018. u 14:14

Uska elegantna vila u obliku slova L terasasto je položena na teren prateći tako njegov prirodni nagib. Prostori vile organizirani su na četiri etaže

Iznad Opatije na brdu u Ičićima smjestila se ekskluzivna, netom sagrađena, Villa AltaVista, čije ime govori o vrhunskom pogledu koji se iz nje pruža. Vila je napravljena prema projektu arhitekata Lotus grupe - Lotus Architecti, koje vodi arhitektica Maja Bručić. Riječ je o vili koja nosi kategorizaciju pet zvjezdica i kakvih nema mnogo na našoj obali.

Ičići su malo turističko mjesto, smješteno na sjevernom Jadranu, u Kvarnerskom zaljevu, udaljeno pet kilometara od Opatije i 15 kilometara od Rijeke. Mjesto se nalazi u podnožju planine Učka. U oazi zelenila u okružju i uz divne panoramske poglede na more smjestila se ova vila koja se nalazi na osami.

 

KOMPLEKSNO

Udaljena je 10-ak minuta automobilom uzbrdo od marine u Ičićima u podnožju.

- Kuća je sagrađena na vrlo uskoj parceli, tako da je čitav projekt za nas u startu bio izazov. Na jednom dijelu kuće bila je moguća gradnja od samo 5,3 metara širine, a na drugom točno tri metra te je u tim uvjetima trebalo zadovoljiti sve što se traži za visoku kategorizaciju. Bio je to sve u svemu kompleksan zadatak, no projekt je ostvaren u potpunosti kako je projektiran - kaže Maja Bručić, s kojom je glavna arhitektica na projektu bila Ivana Pozaić.

Na krovu se nalazi vidikovac sav od kamena sa stolom “u komadu” teškim 600 kg.

KONCEPT

Uz ograničenje same širine kuće koja je bila za njih najmanja s kojom su se do sada susreli, a bila bi izazov svakom arhitektu, parcela je u potpunosti u padu od pristupne ceste prema ostatku parcele s visinskom razlikom od čak 23 metra.

- Takvi ograničavajući uvjeti diktirali su od samog početka koncept kuće i zapravo na kraju olakšali proces projektiranja jer su se prostori kuće funkcionalno morali prilagoditi parceli i glavnoj orijentaciji kuće prema moru te najljepšem pogledu koji smo imale prilike vidjeti - objašnjava Ivana Pozaić.

U tim je okolnostima u studiju Lotus zamišljena uska elegantna vila u obliku slova L terasasto položena na teren prateći tako njegov prirodan nagib. Prostori vile organizirani su na četiri etaže te je u svim spavaćim sobama omogućeno “buđenje iz kreveta s pogledom”. Iz soba, kao i glavnih prostora dnevnog boravka pruža se nevjerojatan pogled na cijeli zaljev te otoke Krk i Cres.

Na vanjskom dijelu natkrivene terase je vanjski projektor koji sliku projicira na samo 20 centimetara ispod sebe, na prostor zida koji je presvučen u kamen, polirani kanfanar

Multifunkcionalni stol prema posebnoj narudžbi nastao je u Italiji. Stol je “5 u 1”, što znači da ima mogućnost igranja više različitih igara te se prema potrebi pretvara u stol za blagovanje, ali i okreće iz stola za biljar u stol za Air Hockey.

 

NADZOR

Vila s vanjskim uređenim zelenim površinama pruža se na površini od 3705 kvadrata.

Na imanje se ulazi s ceste, gdje je i vanjsko parkiralište s nadzorom, put od betonskih tlakavca vodi do ulaza u vilu. Iza masivnih vrata dolazi se na razinu glavnih spavaćih soba s en suite kupaonicama kojih ukupno ima četiri u vili i smještene su, osim na ovoj etaži, i na katu. Prostorna i vizualna veza ulaznog prostora i glavnih prostora za boravak na etaži ispod ostvarena je preko galerije sa stubištem kojom se spušta do blagovaonice i dnevnog boravka gdje se još nalaze kuhinja te vanjski dnevni boravak.

- Takvim funkcionalnim rješenjem dobivena je ujedno i dvoetažnost prostora za blagovanje koji time daje kući, unutar svih ograničavajućih faktora, posebnu prostranost - kaže I. Pozaić.

Na najnižoj etaži, na samom terenu, smješteni su vinski podrum i prostor za razonodu sa stolom za biljar, wellness sa saunom i jacuzzijem te bazenom veličine 9x4 m koji je dijelom natkriven. Ispod, niže od kuće, još je i sunčalište - dvorište okruženo šumom.

Na katu su tri pomno uređene luksuzne spavaonice s pripadajućim kupaonicama. Svaka od njih dizajnerska je priča za sebe

 

Četiri spavaće sobe imaju pogled na more

 

Iz svih kada pruža se pogled

 

DIZAJN

- Sve spavaće sobe veličine su iznad 20 kvadrata i imaju pogled na more te svaka vlastitu kupaonicu. Svaka soba ima i svoju terasu. Vanjski dnevni boravak opremljen je projektorom i platnom, grilom i također ima spektakularan pogled. Nastojali smo da se iz kuće otvore sve moguće vizure prema zaljevu - govori Maja Bručić.

Tako i wellness gleda na more. U njemu je smještena i manja teretana. Vanjski bazen u mozaiku djelomično je natkriven kako bi se nesmetano mogao koristiti u većem dijelu godine, također je grijan te koristi saliniziranu vodu.

Ipak, posebnost vile njezina je terasa na samom krovu, mjesto za odmor i druženje uz pogled od kojeg zastaje dah, najbolje u kasnim poslijepodnevnim ljetnim satima. Kompletan vidikovac napravljen je od kamena, istarskog kanfanara. Klupe i masivan stol izvedeni su od poliranog kanfanara. Stol je napravljen “u komadu” i samo on teži preko 600 kilograma.

Sva oprema i materijali korišteni u opremanju interijera odabrani su i dopremljeni u suradnji s investitorom, uglavnom iz Italije i Hrvatske. Tako je u cijelom objektu korištena prvoklasna talijanska keramika i dio kupaonskog namještaj, dok je preostali dio namještaja dizajniran i proizveden u Hrvatskoj. Rasvjeta u vili je od renomiranih svjetskih proizvođača rasvjete, a dobavljena je putem hrvatske tvrtke, osim ulazne rasvjete u atriju te velike visilice na galeriji koja se proteže do blagovaonskog stola u dnevnom dijelu te ima više od 4,5 metara visine. Tu su rasvjetu posebno dizajnirali talijanski dizajneri i dobavio ju je talijanski proizvođač rasvjete Panzeri. Pri opremanju interijera kuće od materijala korišteni su drvo, kamen, staklo, keramika, koža...

DRVO I KAMEN

- Pročelje je koncipirano kroz igru elemenata drva i kamena te ploha stakla i klasične žbukane fasade kojima smo željeli vizualno razbiti velike plohe kuće i umanjiti cjelokupni dojam volumenom iznimno visoke kuće te postići suvremenost arhitektonskog izraza koji je bio i želja investitora - objašnjava Maja Bručić.

U kući se nalazi još niz pogodnosti i opremljena je u potpunosti. Gostima se nudi i mogućnost dnevnih izleta brodom iz lokalne marine.  Cijeli koncept Ville zamišljen je kao svojevrsni “hotel u malom”.

Tako, primjerice, osim flat SAT/TV i WiFi interneta, koji se proteže na svim katovima i vanjskim terasama, raspolaže i s intercom telefonima u svim sobama i dnevnom dijelu. Ima sustav videonadzora i slično.

 

Foto: Rajko Mrvoš

Izdvajamo

Iz drugih medija