IDEMO DO BRAČA

Grgo je obnovio ove stare bunje u masliniku s prikupljenim odbačenim kamenom na otoku

 Studio Ali
Veća bunja se rasprostire na 82 metra četvorna, a manja tek na 30, ali obje plijene pozornost svojim izgledom

Bunja, kažun ili poljarica je mala kružno-kupolasta građevina specifična za jadransko područje. Obično je građena od neobrađenog ili grubo obrađenog kamena i smještena je u poljima, vinogradima ili maslinicima. Nekada su bunje služile kao sklonište od nevremena, prostor za odmor u tijeku poljodjelskih radova ili kao spremište za alat. Neki podaci spominju ovakve građevine još u prapovijesno doba, i to takozvane muraghije na Sardiniji. Sličnih građevina ima i drugdje po Sredozemlju i u današnje vrijeme uglavnom su napuštene ili prenamijenjene u turističke svrhe. Njihov zanimljivi oblik i način gradnje privlače mnogo znatiželjnika, kako onih koji su spremni platiti smještaj u njima, tako i onih koji su samo željni dobre fotografije za uspomenu.

image
Studio Ali
image
Studio Ali
image
Studio Ali

Mnogi uvjeti

Ovakve građevine nisu rijetkost na našem području, počevši od skladnih istarskih kažuna pa sve do južnih bunja, no ono što je rijetko je njihova prenamjena. S obzirom na to da se ove građevine mahom nalaze na poljoprivrednim zemljištima, nije im baš jednostavno dati novu funkciju. Ipak, iznimke postoje.

image
Studio Ali
image
Studio Ali
image
Studio Ali

Mirca je malo mjesto na sjevernoj obali otoka Brača, udaljeno od Supetra svega tri kilometra i baš nas je tamo odveo put do Grge Caglevića, koji nam je pokazao svoj maslinik od 12.000 metara četvornih, gdje je uz puno truda i upornosti uspio obnoviti dvije bunje.

- Nije bilo lako - odmah nam govori Grgo. - Radi se o poljoprivrednom zemljištu i ishoditi dozvole za prenamjenu građevina u stambene bio je doista zahtjevan posao. Postavljeni su nam mnogi uvjeti koje smo morali ispuniti, ali smo na kraju uspjeli - kaže zadovoljno.

image
Studio Ali
image
Studio Ali

Prirodni materijali

Prema Grginim riječima, prvo je krenula obnova manje bunje,a zatim veće koja se nalazi nešto južnije na zemljištu. Veća građevina ima oko 82 metra četvorna i kompletno je obnovljena starim kamenom i kamenim pločama koje su prikupljene na Braču, sve u skladu s tradicionalnim izgledom. Jednako tako obnova se morala obaviti unutar zatečenih gabarita. Vanjski dio u potpunosti je u skladu s baštinom, a ni sama unutrašnjost ne zaostaje svojim vedrim i mediteranskim ugođajem koji je oblikovan uz pomoć prirodnih materijala.

image
Studio Ali
image
Studio Ali
image
Studio Ali

- Najzahtjevnije je bilo obnoviti građevinu u skladu sa svim odredbama, a ostalo je bilo puno jednostavnije. Nakon završetka bunje napravili smo vanjsku terasu i postavili bazen - objašnjava vlasnik.

image
Studio Ali
image
Studio Ali

Dvije bunje

Nešto poviše veće bunje smjestila se i jedna manja, sa svega 30-ak kvadrata, koja osim svog impresivnog izgleda nudi i posebno iskustvo nečega što ćete teško susresti. Unutrašnjost krije samo jednu prostoriju u kojoj su smješteni prostrani krevet, rustikalna kuhinjica i blagovaonica te kupaonica. Iako se radi samo o nužnim stvarima, ovdje je to sve što vam treba. Saznajemo kako su obnovi i ove kuće prethodile sve zavrzlame kao i kod prve, ali su uspješno prevladane te je kućica na kraju dobila ime Čarobna otočka kuća jer doista drugačiji naziv i ne zaslužuje.

image
Studio Ali

Osim posebnosti ovih građevina, koje su uglavnom glavni razlog za posjet, teško smo ostali ravnodušni i na cijelu lokaciju. Prostrani maslinik pruža privatnost kakvu ćete teško naći u životu, ali tu su i razna stabla voćki koje možete slobodno ubrati te nebrojeni redovi lavande koja osvježava cijelo područje bojom i mirisom. Iako je ovdje lako zaboraviti gdje ste, jer imate osjećaj kao da ste ušetali u neku izmišljenu zemlju, ipak je dobro na umu zadržati da ste ipak na Braču i da je Jadransko more samo sto metara od vas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 17:00