TRŽIŠTE

Osijek najtraženiji za kupnju kuće!

Oglasnik Crozilla.com o stanju na tržištu u kolovozu. Kuće u Senju 66 posto su jeftinije nego u Dubrovniku. Visoko na cjenovnoj ljestvici drži se i Split u kojem su kuće po 2584 eura m²

Prosječne tražene cijene za kuće tijekom kolovoza bilježe blagi porast vrijednosti od 0,6 posto. Osim što su u kolovozu bile jeftinije, podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su da su kuće u usporedbi sa stanovima ujedno bile slabije tražene, a razlika u cijenama u prosjeku je iznosila gotovo 23 posto.

Iako računica pokazuje da su stanovi skuplji od kuća, treba uzeti u obzir da se njihova cijena najčešće odnosi na stambeni prostor, a u cijenu “kvadrata” kuće, osim objekta, obično je uključena okućnica i eventualno sve druge građevine smještene na toj parceli.

Mala razlika u traženim cijenama kuća i stanova od 91 euro po kvadratu zabilježena je u najskupljem gradu - Dubrovniku, u kojemu se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 3687 eura.

Kuće su slabije tražene od stanova, a najveća je potražnja za kućama u Zagrebu, Osijeku, Viru, Zadru i Poreču

Znatno jeftiniji od Dubrovnika, čak više od 66 posto, i jedan od povoljnijih gradova za kupnju kuće na moru tijekom kolovoza bio je Senj, gdje je cijena kvadrata u prosjeku oglašavana po 1240 eura, a stanovi su im bili 367 eura skuplji.

Visoko na cjenovnoj ljestvici drži se i Split u kojem su kuće u prosjeku oglašavane po 2584 eura po kvadratu, a stanovi 355 eura više.

Opatija, Zagreb, Šibenik i Zadar gradovi su u kojima su tijekom kolovoza na oglasniku za nekretnine Crozilla.com zabilježene najveće razlike u cijenama kvadrata kuća i stanova.

Po prosječnoj traženoj cijeni od 2247 eura za kvadrat oglašavane su kuće u Opatiji, a kvadrati tamošnjih stanova bili su skuplji za čak 915 eura.

U Bjelovaru su stanovi bili više od 40 posto skuplji od kuća. Tek 431 euro po kvadratu oglašavane su kuće, a stanovi 297 eura više.

U kolovozu je na oglasniku Crozilla.com najveća potražnja vladala za kućama u Osijeku, kojima je prosječna oglašavana cijena iznosila samo 606 eura po kvadratu, što je u usporedbi sa stanovima razlika od 38 posto. U gotovo jednakom su se omjeru kao i osječke cijene razlikovale one u Varaždinu, gdje se za četvorni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata, tražilo 744 eura.

Kao i ranije, kuće su i u kolovozu bile jeftinije, ali i slabije tražene od stanova, a najveća potražnja vladala je za onima u Osijeku, Zagrebu, Viru, Zadru i Poreču. Osim domaćih, kuće su na njihovu portalu pretraživali i potencijalni strani kupci, a u kolovozu su bili najbrojniji iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Švicarske. Strance su najviše zanimale kuće u Poreču, Viru, Vodicama, Zadru i Krku.

Foto: Marko Miščević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:38