u posjetu

Ova kuća ostavlja bez daha! Drugačija, unikatna, posebna i doista sofisticirana

 MIRAN KAMBIČ
Prekrasni borovi stari dvjesto godina koji okružuju bajkovito područje bili su prvotna inspiracija za uređenje

- Prekrasni borovi stari dvjesto godina koji okružuju bajkovito područje bili su prvotna i nepresušna inspiracija za uređenje interijera u Villi Pine Tree kao što i sam naziv kaže. Dizajn vile ostaje tradicionalan, a opet koristi klasične materijale na moderan način te sve spaja u jednu suvremenu vilu na vrhu brda s prekrasnim pogledom na more - govore nam na samom početku iz slovenskog arhitektonskog ureda GAO Arhitekti. Inače, GAO Arhitekti - gao-arhitekti su međunarodni arhitektonski studio koji je Petra Zakrajšek osnovala 1999. godine u Ljubljani i koji već preko 20 godina uspješno djeluje pod njezinim vodstvom. Tim GAO Arhitekata sastoji se od 10 mladih entuzijastica čiji je cilj stvoriti unikatne prostore koji imaju svoju priču i dati im poseban karakter. Jedna od glavnih karakteristika ovog ureda je njihova otvorenost drugačijim stilovima života te slobodnoj percepciji funkcionalnosti i estetike.

image
MIRAN KAMBIČ
image
MIRAN KAMBIČ
image
MIRAN KAMBIČ

Njihov projekt unutarnjeg uređenja Ville Pine Tree u Sloveniji je izniman primjer dosljednosti onoga što ured predstavlja. Drugačije, unikatno, posebno i bez imalo skromnosti možemo reći umjetničko djelo ovih kreativnih arhitektica. Iz ureda kažu kako su svoje ideje stvarali na temelju postojećeg kolonijalnog arhitektonskog stila vile i na činjenici da su vlasnici proputovali cijelu Ameriku i zaljubili se u vile koje su susretali na svom putovanju kroz Miami, koje neodoljivo mirišu na sol i nose dah glamura u sebi.

image
MIRAN KAMBIČ
image
MIRAN KAMBIČ
image
MIRAN KAMBIČ

GAO Arhitekti su u Villi Pine Tree radili uređenje interijera, dok drugi arhitektonski ured potpisuje projekt arhitekture. - Koristili smo se sofisticiranim dizajnerskim alatima kako bi postigli jednu uravnoteženu igru između klasičnog i modernog stila prilagođavajući se postojećem projektu kako bi na kraju dobili jedinstven projekt – ističu iz ureda.

image
MIRAN KAMBIČ

Vila se rasprostire na 454,8 metara kvadratnih na tri etaže. Na samom ulasku u kuću posjetitelja očekuju velika zrcala koja pokrivaju kompletan zid, a sam ulazni dio je u klasičnom stilu što odmah najavljuje što vas očekuje u ostatku interijera.

image
MIRAN KAMBIČ
image
MIRAN KAMBIČ

Monumentalnost ulaza nastavlja se klasičnim parketom u modernim dimenzijama koji vas vodi u prostrani otvoreni prostor gdje je spojen dnevni boravak dvostruke visine stropa s blagovaonicom i kuhinjom. Arhitektice nam objašnjavaju kako im je bio glavni cilj u ovom dijelu kuće otvaranje prostora, gdje su uz pomoć dugog kuhinjskog otoka spojile kuhinju s blagovaonicom koja se glatko nastavlja na dnevni boravak. Mogli bismo reći da je zvijezda ovog prostora fantastično uređeni dnevni boravak.

image
MIRAN KAMBIČ
image
MIRAN KAMBIČ

- Postavili smo kamin između prozora i produžili ga antracitnim zidnim zrcalom koji odražava i povezuje cjelokupni ambijent uspijevajući zrcaliti unutarnju i vanjsku atrakciju prostora, a ujedno omekšavaju i nadograđuju prostor – govore nam iz ureda GAO Arhitekti. Moćno kružno stubište vodi na drugu etažu i obavijeno je crnom metalnom ogradom te svojom pojavom odražava snažnu karakternu crtu ove kuće kroz svoju modernu i britku pojavu.

image
MIRAN KAMBIČ
image
MIRAN KAMBIČ
image
MIRAN KAMBIČ

Na prvom katu dizajn soba se dosljedno nastavlja na ostatak kuće, prvenstveno se fokusirajući na intimu i udobnost prostora. - Kad ulazite u sobu pogled vam nesmetano putuje do samog kraja prostorije zbog dobro promišljenog rasporeda koji omogućuje transparentnost i isticanje zanimljivih detalja. Krevet je obuhvaćen rasterom mekih štukatura, dok je zid na krajnjem dijelu ukrašen fotografijama istaknutog slovenskog fotografa Uroša Abrama – napominju iz ureda i dodaju – Ova tema fotografije se nastavlja i u kupaonici gdje se nalazi rad Tanje Lažetić.

image
MIRAN KAMBIČ
image
MIRAN KAMBIČ

Zidovi kupaonice prate prirodnu teksturu kamena kroz kolaž crno-bijelih keramičkih elemenata. Zidna keramika ugrađena je na netradicionalni način omogućavajući svakom elementu da samostalno funkcionira i naizgled levitira u prostoru, čiji je ambijent upotpunjen vrhunskim izborom rasvjete i detaljima od mesinga – ističu. Osim vrlo dobro promišljenih dizajnerski detalja čitava priča je podignuta na još jednu razinu s umjetničkim radovima koji se nalaze u kući među kojima se nalaze istaknuti umjetnici poput Mersada Berbera, Emerika Bernarda i već spomenutih Uroša Abrama i Tanje Lažetić.

image
MIRAN KAMBIČ
image
MIRAN KAMBIČ

Konačni rezultat je uređenje koje ovu vilu, iako je velika svojom površinom, čini udobnim i ugodnim prostorom gdje je najveći naglasak na dosljednost gdje je cijela kuća povezana u jednu jedinstvenu i prekrasnu priču koja je ostala vjerna željama klijenata i principima arhitektonskog ureda. Ovaj podatak potvrđuje i činjenica da je uređenje vile dobilo nekoliko nagrada, a neke od njih su i International Property Award 2020 te nagradu "Best Residential Interior Private Residence Slovenia".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 08:35