NIKAD TRAŽENIJI

Ove jeseni hit su moderni sustavi grijanja: Smanjuju račune do 75 posto i lako se postavljaju

 /SHUTTERSTOCK
Istražili smo koji su uređaji najisplativiji te najjednostavniji za postavljanje i prilagodbu na već postojeću mrežu

Zbog povećanja cijena energenata narasli su troškovi potrošnje energije, a posljedično i računi za grijanje. Stoga smo primorani okrenuti se novim načinima grijanja naših domova, poput dizalica topline i klima uređaja optimiziranih za grijanje. Kako bismo doznali koje su najbolje alternative razgovarali smo s Leonom Šikulecom, voditeljem prodaje za stambeni dio u Daikinu koji nam je pojasnio koji uređaji su najisplativiji, najjednostavniji za postavljanje i prilagodbu na već postojeću mrežu te kakva nas budućnost čeka ako se već sada odlučimo za ova tehnološki naprednija rješenja.

Dizalice topline

Dizalice topline dijelimo prema vrsti obnovljivog izvora energije koji može biti zrak, voda i tlo. Preuzimajući energiju iz okoliša, podiže ju na viši energetski nivo što omogućuje korištenje dobivene toplinske energije putem radijatora ili podnog grijanja na postojećem ili novom sustavu grijanja u kućanstvu. Druga opcija je prenošenje topline putem klima uređaja optimiziranog za grijanje.

image
DAIKIN

Najčešći tipovi dizalica topline su zrak-voda i zrak-zrak, koja je trenutačno u Daikinu na akciji. One prenose toplinu između vaše kuće i vanjskog zraka, a može smanjiti vašu potrošnju energije do čak 75 posto! Također smanjuju i emisiju CO2, čime se omogućuju kvalitetniji životni uvjeti.

Dizalica topline koristi tehnologiju sličnu onoj u hladnjaku ili klima uređaju. Izvlači toplinu iz izvora, poput okolnog zraka, zatim ju podiže na viši energetski nivo i prenosi tamo gdje je potrebna. Budući da se većina topline prenosi, a ne stvara, dizalice topline daleko su učinkovitije od konvencionalnih tehnologija grijanja kao što su kotlovi ili električni grijači i mogu biti jeftinije za rad. Izlazna energija u obliku topline obično je nekoliko puta veća od one potrebne za napajanje dizalice topline, obično u obliku električne energije. Na primjer, koeficijent učinka (COP) za tipičnu dizalicu topline za kućanstvo je oko četiri, tj. izlazna energija je četiri puta veća od električne energije koja se koristi za njezin rad. Zbog toga su trenutni modeli tri do pet puta energetski učinkovitiji od plinskih kotlova. Dizalice topline mogu se kombinirati s drugim sustavima grijanja, obično plinskim, u hibridnim konfiguracijama.

Sama dizalica topline sastoji se od kompresora koji pokreće rashladno sredstvo kroz rashladni ciklus i izmjenjivača topline koji izvlači toplinu iz izvora. Putem drugog izmjenjivača toplina se zatim prenosi u unutarnji prostor putem zraka ili vode. U zgradama se ta toplina isporučuje pomoću prisilnog zraka ili hidroničkih sustava kao što su radijatori ili podno grijanje. Dizalice topline mogu se spojiti na spremnik za proizvodnju sanitarne tople vode, a mogu osigurati i hlađenje prostora ljeti uz zadovoljavanje potreba grijanja prostora zimi.

image
DAIKIN

- Osim u novim stambenim prostorima, kućama i zgradama, moguće je ugraditi dizalice topline zrak- zrak i u postojeće građevine s etažnim plinskim grijanjem ili u onim koji se griju pomoću električne energije, ali naravno prije toga potrebno je prilagoditi postojeći sustav. Budući korisnici se mogu obratiti Daikinu čiji stručnjaci će napraviti analizu i utvrditi koje dizalice topline su prikladne za određene prostore, te će umrežiti sve potrebne suradnike kako bi se uređaji dopremili i ugradili na traženoj lokaciji. U građevinama koje imaju etažno plinsko grijanje, zamjena s dizalicama topline zrak- zrak donosi niz ušteda. Nestat će potreba za sanacijom dimovoda i dimnjaka, te se s novim sustavom uzima čak 75 posto energije iz zraka što je ekvivalent uštedi energije - objašnjava nam Leon Šikulec iz Daikina.

Klima uređaji optimizirani za grijanje

Osim dizalica topline veliku uštedu energije i smanjenje računa mogu donijeti novi sustavi klima uređaja optimizirani za grijanje. Klima uređaji rade na principu dizalice topline zrak - zrak i uzimaju jednako kao i dizalice do 75% zraka iz okoline čime se postiže niska potrošnja energije. Pojednostavljeno rečeno, za 5 kW toplinske energije potrebno je 1 kW električne energije. Za primjer možemo uzeti grijanje prostorije od cca 25 m2 - potrošnja klima uređaja bit će ekvivalentna potrošnji velikoga televizora. Daikin klima uređaji također učinkovito griju i kad su vanjske temperature do - 25 °C, što je moguće zahvaljujući ugrađenom naprednom kompresoru te povećanim površinama za dovođenje i odvođenje topline.

Iskoristite akciju u Daikinu!

Daikin dizalice topline i klima uređaji trenutačno su na akciji koja traje do 1.12. Više informacija potražite na službenoj web stranici.

- Klima uređaji optimizirani za grijanje postavljaju se na isti na način kako i klasični klima uređaji. Mogu biti zidni i podni, a čine ih vanjska jedinica i unutarnja. U multi split sustavima moguće je na jednu vanjsku jedinicu spojiti više unutarnjih. Podna verzija imitira sustave podnog grijanja, ujedno sadrži sustav za filtraciju zraka. Jednostavno se postavljaju, a za 1 uloženi kW dobiva se do 5 toplinskih kW. Osim toga nema potrebe za svakodnevnim održavanjem, čišćenjem ložišta, pranjem stakla, jednako tako nema potrebe za dimnjakom i njegovim održavanjem - kaže nam stručnjak iz Daikina.

Osim navedenih benefita koji dolaze vezano za dizalice topline i klima uređaje izrazito važan faktor koji se vezuje za ove tipove grijanja je i smanjenje ugljičnog dioksida u kućanstvu. Prema studiji UC Davis, dizalica topline smanjit će emisije ugljičnog dioksida za oko 40 posto u usporedbi s plinskim pećima. Točna količina ovisi o tome kako se proizvodi električna energija (koja pokreće dizalicu topline). Prema studiji sa Sveučilišta u Teksasu, Sveučilišta u Michiganu i Sveučilišta Carnegie Mellon Gotovo svi domovi će smanjiti svoj ugljični otisak, njih 98 posto.

image
DAIKIN

Novi sustavi grijanja koji uključuju optimizirane klima uređaje i dizalice topline važan su dio budućnosti grijanja, a instaliranje takvog sustava omogućit će vam da svoj dom zaštitite u budućnosti uz najnoviju tehnologiju.

Uz registraciju uređaja na Daikin Stand By Me platformi, dizalice topline imaju besplatno puštanje u pogon i produženo jamstvo na 5 godina. Više na službenoj web stranici.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Daikinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:39