Kuća puna iznenađenja

OVO JE ZAISTA FASCINANTNO Pogledajte prvu dinamičnu kuću na svijetu koja mijenja svoj izgled!

Zanimljiv projekt koji možete proučiti u nastavku 2012. godine osmislili su dizajneri Ben Grünberg i Daniel Woolfson iz tvrtke D* House Company i zove se D*Dynamic.

Zamišljena kao građevina idealna za ekstremne klimatske uvjete, D*Dynamic kuća može mijenjati svoj izgled ovisno o sezoni i okruženju u kojem se nalazi. Matematički koncept koji stoji iza ove dinamične kuće davne 1908. godine osmislio je matematičar Henry Dudeney, a on omogućuje da se osnovni raspored prostora mijenja pomicanjem građevine i njezinim rastavljanjem na manje dijelove.


Debeli vanjski zidovi štite unutrašnjost od hladnoće zimi, a unutarnji zid svakog pojedinačnog dijela rastvoren je velikim staklenim plohama koje ljeti omogućuju maksimalnu osunčanost prostora.


Taj se učinak postiže otvaranjem strukture kuće čiji dijelovi klize po tračnicama na tlu i rastvaraju se u različite oblike. Štoviše, ova se kuća može rastvoriti na čak osam različitih načina, pa tako u sebi krije i osam različitih rasporeda!

Zimi skupljena u čvrstu kocku onemogućuje prodiranje hladnog zraka u unutrašnjost, a ljeti u potpunosti rastvorena pruža panoramski pogled na okolnu prirodu iz svih dijelova kuće. Promjena njezina izgleda prati promjene godišnjih doba, temperature i dostupnog prirodnog svjetla te omogućuje kvalitetniji i održiviji način života.

via GIPHY

Najveći dio kuće stajao bi na čvrstim temeljima, što bi omogućilo uspješnu ugradnju cijevi i električnih vodova. Namjena ostatka prostora mogla bi se prilagođavati potrebama stanara. Njezina gradnja bila je planirana u mjestu Cambridgeshire još 2015. godine, no za sada nema vijesti o napretku projekta. Cijena ove kuće bila bi 3,1 milijun američkih dolara. Odličan koncept, zar ne?



Izvor: The D House

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 00:20