ŠEST PREKRASNIH SVJETIONIKA

Ovo su hrvatski svjetionici za najam

Izaberi svjetionik, unajmi  ga i odmori se kao nikad!

Ljeto nam uvijek nosi radost godišnjeg odmora. Većina nas je iskusila veselje, ali ponekad i napornu vrevu koju nosi turistička sezona na Jadranu. Gužve na plaži, borba za mjesto u hladu, pretrpan kafić ili restoran te puni smještajni kapaciteti, samo su neke od stvari koje nam mogu umanjiti radost uživanja u mnogima najdražem dijelu godine. Jeste li ikad sanjali o drugačijem odmoru? Odmoru daleko od svega, na osami, na mjestu koje je potpuno drukčije od tipičnih hotela, hostela i apartmana… Odmoru na mjestu koje je prepuno povijesti i jedinstvenih priča, a svojom atmosferom različito od svega što ste dosad iskusili. Čarobna mjesta o kojima govorimo su svjetionici. U ovom članku odlučili smo vas upoznati s prekrasnim, mističnim i udaljenim spomenicima vremena kakvih nema nigdje u svijetu: hrvatskim svjetionicima. Donosimo vam vodič za njihov najam, lokacije, cijene i karakteristike.

Kupanje bez uljeza, gradelanje ribe koju ste sami ulovili, druženje uz gitaru do kasno u noć i buđenje s pogledom na pučinu… Treba li vam više od toga? U nastavku vam donosimo šest prekrasnih hrvatskih svjetionika. Uživajte u razgledavanju i javite nam na kojem biste rado ljetovali.

SVJETIONIK PORER

LOKACIJA: otočić Porer, 2,5 km ispred južnog rta Istre i mjesta Premantura
KAPACITET: 4+4 (2 apartmana)
GODINA IZGRADNJE: 1833.
KONTAKT: www.lighthouses-croatia.com

OPIS: Kula visoka 35 m nalazi se u samom središtu kamenog zdanja, inače prizemnog objekta s betoniranim dvorištem. Otočić je hrid širine 80 m s tri manja veza za brodice. Potrebno je tek nešto više od minute da ga obiđete, no ta šetnja zna potrajati i puno duže ukoliko se zagledate u zalaske sunca koji se svrstavaju među najljepše na Jadranu.

Kupanje se preporučuje samo na mjestima gdje inače pristaje brod. Morske struje su oko otočića vrlo snažne tijekom cijelog dana, tako da se ni dobrim plivačima ne preporučuje udaljavanje od obale više od pedesetak metara. Svjetioničar vas može uputiti na mjesta gdje je preporučljivo kupanje u određeno doba dana. Kako su graditelji Porera uopće uspjeli izgraditi ovaj svjetionik s obzirom na nestalnu ćud mora oko njega? Mnoge su legende i antički ostaci skrivene u pješčanim nanosima njegova podmorja. Otočić Fenoliga izdvaja se po nečemu posebnom - stopama dinosaura koje svakako vrijedi vidjeti!

SVJETIONIK SV. IVAN NA PUČINI

LOKACIJA: kod Rovinja
KAPACITET: 4 + 4 (2 apartmana)
GODINA IZGRADNJE: 1853.
KONTAKT: www.lighthouses-croatia.com

OPIS:Svjetionik Sv. Ivan nalazi se na najisturenijem otočiću malog otočnog arhipelaga ispred Rovinja. Radi se o goloj hridi veličine 70x50 m. Kula je visoka 23 m. Iako su oko njega plaže s plitkim morem, plivačima se zbog promjenljivih i jakih struja preporučuje oprez.

Legenda kaže da je jedan mletački dužd po lošem vremenu plovio u smjeru Rovinja. Njegova je posada u posljednjem trenutku uočila opasne hridi Sv. Ivana te promijenila rutu plovidbe. Dužd se zavjetovao Sv. Ivanu kako će mu, doplovi li živ do Rovinja, u znak zahvalnosti na istoimenom otočiću zapaliti svijeću visoku kao toranj katedrale. Stigavši živ i zdrav u Rovinj, dužd se pokajao zbog obećanja i kako mu se žurilo natrag u Veneciju ni malu svijeću nije zapalio. Neispunjenog obećanja sigurno se sjetio par mjeseci poslije, kada ga je na istom području zatekla iznenadna oluja. More je njegov brod bacilo na hridi Svetog Ivana, a čitava posada s mletačkim duždom nestala je u olujnom moru.

SVJETIONIK VELI RAT

LOKACIJA: Dugi otok
KAPACITET: 3 + 3 (2 apartmana)
GODINA IZGRADNJE: 1849.
KONTAKT: www.lighthouses-croatia.com

OPIS:Okružen borovom šumom i prekrasnim uvalama sa šljunčanim plažama, smatra se jednim od najljepših na Jadranu. S 40 m visoke svjetioničarske kule Veloga Rata pruža se uistinu jedinstven i nezaboravan vidik. U blizini svjetionika su dvije prekrasne šljunčane plaže primjerene i za kupanje male djece. Jedna od najljepših neuređenih pjeskovitih uvala Jadrana Saharun udaljena je desetak minuta vožnje automobilom.

Debeli zidovi svjetionika, u koje je kako kaže priča, umiješano i tisuće bjelanjaka od jaja, kako bi što bolje odolijevali soli i vjetrovima, osiguravaju hlad bez kojeg se ne može u ljetnim mjesecima. Veliko dvorište svjetionika krasi stara zavjetna crkvica Sv. Nikole u kojoj se i dalje povremeno održavaju crkveni obredi.

SVJETIONIK STRUGA

LOKACIJA: otok Lastovo
KAPACITET: 4 apartmana, (2+2+4+4)
GODINA IZGRADNJE: 1839.
KONTAKT: www.lighthouses-croatia.com

OPIS: Svjetionik je smješten na nadmorskoj visini od 90 m, na samom rubu strme litice s koje se pruža izniman pogled na otvoreno more. Krajem 19.st. ovdje je ulovljen hlap od 18 kg.

Ribari su ga poslali na bečki dvor Franji Josipu. Car se odužio poslavši im veliki sanduk s kavom i šećerom. 50-ih godina 20. stoljeća koraljari su pod istom liticom posebnom dubinskom napravom iščupali koralj težak čak 45 kilograma. Prema postojećim evidencijama, to je do danas najveće koraljno stablo izvučeno iz Jadrana.

SVJETIONIK PRIŠNJAK

LOKACIJA: otok Murter
KAPACITET: 4 osobe, dvije dvokrevetne sobe
GODINA IZGRADNJE: 1886.
KONTAKT: www.lighthouses-croatia.com

OPIS: Zgrada svjetionika udaljena je od plaže i pristana s malom rivom svega 15 m. Betonirani ulaz sa stepenicama omogućava lagan ulazak u more i za odrasle i za djecu. Na drugom dijelu otočića nalazi se nekoliko prirodnih plaža, no nisu primjerene za kupanje male djece. Okolno more vrlo je plitko i tijekom ljeta.

Na Prišnjaku je kupanje ugodno sve do mjeseca studenoga. Kao i svaki svjetionik i Prišnjak ima svoju priču koja je vezana za život svjetioničara. Pedesetih godina prošlog stoljeća trudna svjetioničareva žena dobila je prijevremene trudove. Muž ju je brzo posjeo u barku i zaveslao put Murtera. No more je bilo jače od snage veslača, te se dijete rodilo u barci. Dijete je dobilo ime Jadran, a u rubrici mjesta rođenja upisano mu je Prišnjak- Murter.

Foto: www.lighthouses-croatia.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 15:13