Olive Garden Paljka

Pitoreskna, energetski neovisna kućica od kamena u mjestu Raštane Donje

Smještena je kraj maslinika od 300 stabala i pravi je primjer održivog stanovanja. Cijelu priču o njezinu nastanku ispričali su nam sami vlasnici

U zadarskom zaleđu, u mjestu Raštane Donje, pronašli smo savršenu malu kamenu kućicu koja nas je oduševila svojim interijerom i eksterijerom. Ime joj je Olive Garden Paljka, a vlasnici, Maja i Vilson Bratović ispričali su nam kako je nastao ovaj šarmantni objekt smješten uz sam rub maslinika koji broji više od 300 stabala.

- Ideja je bila da se napravi autohtona dalmatinska kućica u kojoj su zidovi 50 cm debljine (10 cm uže od gradnje kako se nekad gradilo) tako da se za vrijeme ljetnih mjeseci kada su temperature ekstremno visoke može u njoj bez problema ugodno živjeti jer ima stalnu temperaturu - objašnjavaju vlasnici i otkrivaju kako je sve krenulo 2009. godine kada su stajali na zemljištu i zamišljali kakvu kuću bi trebali napraviti, kako je postaviti u prostor, koje materijale odabrati, kakav oblik kućice odabrati, gdje se točno pozicionirati te kako je napraviti na način da u potpunosti odgovara dalmatinskom okruženju.

- Izbor materijala je bio jako jednostavan, naravno, odlučili smo se za kamen, drvo i željezo, bez ikakvih umjetnih materijala.

STRPLJENJE

Kamen je iz različitih kamenoloma iz benkovačkog kraja. To nam je bilo važno jer ima dosta razlike od kamenoloma do kamenoloma. Išli smo za tim da kupimo grubi kamen koji se kasnijom obradom klesao i tako se gradilo jer je to najjeftinija ali i najbolja opcija. Kako sam sam izradio nacrt kućice koja zauzima samo 41 m2 bilo je potrebno naći nekog da pokaže ili da me barem posavjetuje kako se obrađuje kamen. Ubrzo mi je kamen postao velika strast pa sam sve naučio. Jednostavno, kamen je ljubav koja traži volju i strpljenje. Grubi kameni radovi u našem su projektu trajali godinu dana, ali na kraju se pokazalo da je vrijedilo svake sekunde - s ponosom priča vlasnik Vilson Bratović.

KAMIN

Kada je na red došlo uređenje interijera, vlasnici nisu dvojili. Znali su da žele odabirom namještaja i detalja dočarati funkcionalnu jednostavnost. Ipak, htjeli su da kućica ima i neku dozu posebnosti. Tako su kuhinju izradili od slavonskog hrasta, dok je primjerice sudoper od kamena i teži preko 200 kilograma. Isto tako, u kući se ističu dva noćna ormarića koja su vlasnici dobili na poklon te potom preuredili, a stari su preko 100 godina. U kupaonici se, pak, najviše ističe umivaonik, također od kamena, koji je ostao još od gradnje i vlasnici ističu kako nisu znali što bi s tim kamenom, pa su se dosjetili kako bi na postolje od singer mašine mogli postaviti umivaonik izdubljen od kamena.

- Olive Garden Paljka je rezidencija zamišljena tako da bude otvorena iznutra te da se tako iskoristi svaki centimetar prostora koji je podijeljen na kuhinju, malu blagovaonicu, dnevni boravak koji ima i unutarnji kamin za zimska druženja. Kamin ima dvostruku ulogu pa služi za grijanje, ali je dovoljno velik da se bez problema mogu na njemu spremati gradele ili peka. U kućici je još i galerija za spavanje s duplim krevetom te malim kamenim prozorčićem. U podrumu smo napravili mali prostor za druženje i uživanje u vinu i maslinama. Tu su zidovi od kamena travertino, a pod je od stare pune cigle iz unutrašnjosti zemlje - opisuje vlasnik koji priznaje kako mu je unatoč divnom interijeru najdraži dio kućice - eksterijer. Tamo je, naime, maslinik koji je uzgajan i održavan po ekološkim načelima te zajedno s kućicom je nevjerojatna priča koja osvaja goste iz svih dijelova svijeta, a koji od odmora traže mir, bez wi-fija te istovremeno ne žele biti dijelom apartmanskog masovnog turizma.

- U početku smo gradili kućicu za sebe i nismo imali u plani iznajmljivati je, ali kasnije smo shvatili da bi mogli i s drugim ljudima podijeliti ovaj pitoreskni objekt koji spada u tzv. off grid kuće. Riječ je o kućici koja je energetski neovisna te nema normalan priključak nego je umjesto toga stavljen fotonaponski sustav koji je dovoljan za čitavu kućicu. Tim načinom su troškovi za struju 0 kn. Imamo i solarni sustav za vodu te šest mjeseci ljeti također imamo 0 kn troška. Nemamo ni priključak za vodu već cisternu za vodu u koju se prikuplja kišnica. Drugim riječima, svi koji borave ovdje imaju uvjete za posve normalan život, ali su svakako više povezani s prirodom i to je prekrasno - zaključuju vlasnici.

Više informacija možete saznati na adresi www.olivegardenpaljka.com.

foto www.olivegardenpaljka.com/hr/, Luka Gerlanc/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:09