Novo mjesto

Posjetili smo novootvoreni store Kawa u Dubrovniku

Od garaže do modernog koncept-dućana koji pruža osjećaj doma

Dubrovački kvart Ploče sve više diše nekom novom energijom i koncept-ponudom. Na tragu toga je i novi dubrovački dućan Kawa, u neposrednoj blizini tvrđave Revelin, koji se prostire na 109 kvadrata i ima predivan pogled na zidine i more.

Dućan je smješten u prizemlju zgrade sagrađene 1939. godine, koja je zamišljena kao stambena zgrada. Vlasnici prostora u kojem se nalazi dućan, obitelj Kristović, željeli su oplemeniti staro zdanje i cijelu ponudu Ploča, a kada su vlasnici Kawe, Sanja i Jon Kawaguchi, prvi put ušli u taj prostor, osjetili su njegovu neiscrpnu energiju i znali da je savršen za njihov projekt-dućan s vrhunskim proizvodima hrvatskih dizajnera i kreativaca.

Za Sanju i Jona može se reći da su istinski kozmopoliti. Upoznali su se u Vancouveru, odakle je Jon, inače Kanađanin japanskog podrijetla, a Sanja je u Kanadu došla živjeti iz rodne Požege. Ona je po struci antropologinja, a on je novinar, no njihov nomadski duh nije im dopustio da se dugo zadrže u Vancouveru, pa su neko vrijeme živjeli u Tokiju i u Hong Kongu. No kada su prvi put zajedno došli u Hrvatsku, Jon je bio oduševljen i odabrali su Dubrovnik za svoju novu životnu oazu. U Dubrovniku su već deset godina, a u tom se gradu rodio i njihov sin Irian.

Za dućan kažu da su im veličina i nepravilan raspored prostora te njegova otvorenost prema zidinama i moru bili nešto što se rijetko viđa i u tome su prepoznali velik potencijal. - Izazov je bio pretvoriti relativno taman, zapušten garažni prostor u mjesto koje objedinjuje osjećaj doma (namještaj prezentiran u dućanu je kombinacija fenomenalnih kreativaca iz Artisana, Rustice Moderne i Prostorie) s malo industrijskog i retro stila.

Cijela priča zamišljena je kao “nesavršena” i organska, nešto što raste i što se stalno mijenja, ali ujedno daje osjećaj topline i kvalitete. Prije nismo imali iskustva s dizajnom prodajnog prostora, ali smo vrlo specifični u onome što volimo pa smo proveli mnogo vremena slušajući “podcaste” i čitajući članke o načinu funkcioniranja dućana, o protočnosti energije, kombinacijama estetike i funkcionalnosti - kaže Sanja te se zahvaljuje arhitektu i dizajneru Arminu Mešiću, koji potpisuje idejni projekt.

Boje u Kawi su neutralne. Siva, boje drveta, i bijela za mediteranski štih, te svijetli hrast.
- Cijeli prostor zamišljen je kao neutralno platno na kojemu bi se što više isticali proizvodi. Kawa je dućan u kojem želimo prezentirati sve što mi volimo, a što je proizvedeno ili ima veze s našom zemljom. Prostor je podijeljen na gourmet dio, tu su i dijelovi koji obuhvaćaju produkt dizajn, cipele, torbe, garderobu i nakit. Posebno smo ponosni na našu ponudu vina, a dio dućana nudi prirodnu kozmetiku. Tu je i dječji kutak - kažu vlasnici i dodaju da se postava konstantno se mijenja.

Više informacija potražite na stranici KAWA.LIFE8

Foto: Tonći Plazibat/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:42