KAO IZ SNOVA

Kuća "Zagorka" u Lazu Bistričkom privlači pozornost svojom neobičnom pojavom

 Planerai
Ova prekrasna kuća za odmor zamišljena je u drvenoj konstrukciji s oblogom od paljenog ariša

U Krapinsko – zagorskoj županiji u blizini mjesta Laz Bistrički naišli smo ja jedan izrazito zanimljiv i pomalo neuobičajen projekt za naše područje koji je već sada, prije same izgradnje, oformio upečatljiv karakter i sam si nadjenuo istaknuto ime Zagorka. Na samom početku saznajemo kako je originalni naziv projekta Kuća s pogledom 2, ali kroz proces stvaranja kuća je dobila nadimak Zagorka i tako smo je i mi odlučili zvati.

image
Planerai
image
Planerai
image
Planerai

Ova prekrasna kuća za odmor zamišljena je u drvenoj konstrukciji s oblogom od paljenog ariša, a nužni programski zadaci su bili organizacija kompletnog prostora oko jedne stavke, a to je pogled. Stoga je osmišljen otvoreni tlocrt interijera, velika biblioteka, spavaća soba na galeriji te dovoljno prostora za druženja koje formira prekrasni krajolik šume u kojoj se našla Zagorka. Osim želja investitora da se prostori u kući usmjeravaju prema vanjskim vizurama, također je zadatak bio da se sama kuća uklopi u kontekst te da se na nižem nivou parcele oformi manja, izoliranija terasa za odmor i druženje na svježem zraku.

- Kuća i u interijeru odiše toplinom drva kojem su odličan kontrast kamene radne plohe i stol, kao i tamna boja zida koji odjeljuje reprezentativni od onog manje reprezentativnog dijela kuće – kažu nam iz ureda Planerai koji inače i potpisuju ovaj zanimljivi projekt.

image
Planerai
image
Planerai
image
Planerai
image
Planerai

Na sveukupnoj površini od 105 četvornih metara smjestit će se prostrani dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom, iza kojih se nalazi kupaonica i spremište, dok će se na drugoj etaži smjestiti galerija koja sadrži spavaonicu iza koje je garderoba, malu kupaonicu i prostranu biblioteku koje zajednički preko velikih staklenih stijenki uranjaju u zagorske brege. - Radi se o svojevrsnom trodimenzionalnom „loopu” koji je interpretiran i u tlocrtu svake etaže rasporedom namještaja odnosno galerijskog ophoda koji prolazi i uz staklenu stijenu – objašnjavaju arhitekti.

image
Planerai
image
Planerai

- U interijeru smo kombinirali samo „neboje”, bijelu i crnu te prirodne materijale kamen i drvo te željezo (čelik) pokušavajući svesti sve, kao i u tlocrtu i presjeku, na što jednostavniju i iskreniju priču. Svakako je glavni naglasak interijera nezaobilazni pogled uokviren bibliotekom kroz dvije etaže – opisuju iz ureda Planerai i dodaju - Rasvjetu smo nastojali ostaviti što neutralnijom i, opet, jednostavnijom. U interijeru nema TV-a jer ga investitori nisu htjeli. Želja investitorice su bili polukružni prozori kao njena asocijacija na kuću iz djetinjstva. Sa željom da interijer bude što prirodniji u kući se našao i mali vertikalni vrt koji je osvijetljen nadsvjetlom te predstavlja još jednu poveznicu vanjskog i unutarnjeg dijela.

image
Planerai
image
Planerai

Terasa koja je dio volumena kuće poprilično je malena i više služi kao promenada koja se nastavlja stubama do nižeg nivoa padine. Na tom dijelu se smjestila mala "zen" terasa kao mjesto izolacije i mira te prostor za uživanje u pogledu i predivnim zalascima i izlascima sunca.

image
Planerai

Sa stražnje strane kuće nalazi se tek toliko izniveliranog terena tako da bi se osiguralo nužno parkirno mjesto, a sve ostalo je prirodna padina. Zagorka je u fazi izrade glavnog projekta za dobivanje građevinske dozvole, a mi ne možemo dočekati da vidimo ovu ljepoticu u njenom punom sjaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 16:52