Obiteljsko imanje

Predivno obnovljena kamena kuća za odmor

Na sjeveroistoku Španjolske u Emporda regiji, u blizini francuske granice u Kataloniji nalazi se predivno obiteljsko imanje na koje vas vodimo.

Lijepa velika kamena kuća godinama je bila mjesto odmora i zabave tada mladog bračnog para. No, kako se obitelj širila javila se potreba za dodatnim prostorom, i ideja da se od stare štale stvori novi prostor za ljetni odmor.

Smještena neposredno uz obiteljsku kuću stara je štala postala druga rezidencija ove velike obitelji, a dodatni novouređeni prostor za boravak omogućio je da su svi zajedno, ali ne pod istim krovom. Veliki zajednički vrt postao je poveznica između sada dvije kamene kuće i svakodnevnih druženja.

No, transformiranje stare štale u svijetlu i udobnu kuću nije bio nimalo lagan zadatak. Kamen i betonske grede je trebalo ublažiti te osigurati dovoljno izvora prirodnog svjetla.

Kamen su oživili svijetlom masom za fugiranje, dodali krovne prozore, a na pod postavili lagani katalonski cedar. Na najduži zid su postavili željezni kamin koji sada spaja dnevni boravak i blagovaonicu i kontrast je kamenu, a njegova iznimna veličina usklađena je s velikim prostorom u koji je smješten.

Zatim su kako bi unijeli što više prirodnog svjetla u dnevni boravak ugradili veliki prozor, a duž ostatka zida još puno manjih prozora koji su dali ritam ovom oko dvadeset i pet metara dugom zidu. Prozore su obojili u maslinastozelenu boju koja lijepo pristaje uz polirani beton u kupaonici i refleksija je zelenog vrta.


Zajedničke prostorije su otvoren prostor, dok središnji hodnik vodi do tri zasebne spavaće sobe. Visoku pet metara strukturu kuće iskoristili su za smještaj dječje sobe i igraonice.




Za osvjetljenje prostora potrebno je bilo postaviti tehničku rasvjetu na stropove koje su vlasnici kombinirali s kitnjastom ambijentalnom rasvjetom, a koja je dala potrebnu toplinu te dodatno naglasila zemljani karakter, kao i zavjese, tepisi i cvjetni uzorci, te motivi na posuđu i posteljini. Od stare štale ova je obitelj uspjela stvoriti izuzetno šarmantan prostor pazeći da ne naruši glavne karakteristike kuće.

Nova kuća sada ima puno mjesta za druženje i kutaka za osamu i trenutno je jedna je od najljepše očuvanih kuća u srednjovjekovnom selu u Kataloniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 21:58