OKRUGLI STOL

Priprema se Zakon o upravljanju i održavanju zgrada

U Sloveniji državna inspekcija kontrolira stanje u zgradama . Dejan Bodul, predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada, smatra da će provedba toga zakona ovisiti o tome koliko će sredstava biti osigurano za provedbu, kakve će biti sankcije i kontrola

- Moramo pokazati da smo spremni donositi zakone i postavljati pravila, koja podrazumijevaju da se pojedinac podredi interesima zajednice - kazao je Željko Uhlir, državni tajnik ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, na okruglom stolu s temom Upravljanje i održavanje zgrada održanom ovih dana u Zagrebu.

Naime, u tijeku je priprema “Zakona o upravljanju i odražavanju zgrada”, u nadležnosti njegova ministarstva. Zakon koji će imati zaštitu kroz sankcije.

- Vidite na što Zagreb sliči. Postali smo vlasnici, a što je s održavanjem i obvezama. U Beču i Pragu divimo se fasadama, ne žive neki drugi ljudi tamo, nego imaju drugačija pravila - dodao je Uhlir.

U mnogim slučajevima otkrivanja nepravilnosti u zgradama nejasna je daljnja ingerencija, kaže Lončarić uime dimnjačara

PRAKSA

Nedavno je održan prvi rad skupine, povjerenstva za izradu toga zakona.

- Proučavali smo prakse, razlike sa zakonima u BiH, Austriji, Srbiji... - dodao je Uhlir.

Dejan Bodul, predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada, rekao je da će provedba zakona ovisiti o tome koliko će sredstva biti osigurano za provedbu, kakve će biti sankcije i kontrola, o tome će ovisiti uspjeh.

KVALITETA

Moglo se čuti kako u Sloveniji državna inspekcija kontrolira stanje u zgradama, ali da je to kod njih tek u začetku.

Cilj okruglog stola bio je potaknuti raspravu vezano za upravljanje i održavanje zgrada, što uključuje, između ostalog, definiranje prava i obaveza suvlasnika, predstavnika suvlasnika i upravitelja zgrada, zatim pravnu osobnost zgrade te zaštitu javnog i pravnog interesa.

Pročelja u Zagrebu, Rijeci i mnogim drugim hrvatskim gradovima i mjestima uglavnom su u otužnom stanju

- Cilj zakon treba biti osiguranje normalnih uvjeta za kvalitetu odnosa svih uključenih - kazao je Zlatko Vlašić, iz tvrtke Zapad stan, koja upravlja zgradama.

Naglašeno je i da nema jedinstvenih pravila za kontrolu i čišćenje dimnjaka u Hrvatskoj.

- Također, kod mnogih slučajeva otkrivanja neispravnosti nejasno je pitanje daljnje ingerencije - dodao je Dejan Lončarić, voditelj Grupacije dimnjačara pri HGK.

Foto: Marko Todorov/Hanza Media, Ronald Goršić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:35