SUVLASNIŠTVO ZGRADE

Izbjegnite svađu, evo što kaže Zakon o stanovanju! Saznajte koja su prava, a koje obaveze

 /Shutterstock
U mnogim situacijama građani ne tumače pojam i ulogu upravitelja zgrade na ispravan način, kao ni pojam suvlasništva, pa dolazi do nepotrebnih razmirica

Većina ratova i svađa vodi se ili počinje između susjeda. Ovaj odnos između susjedstva i nesuglasica odavno je poznat, ali je zanemaren unutar istraživanja mira. Glavni razlog za to je taj što se na njega gleda kao na trivijalan odnos, koji odražava priliku za svađu, a ne stvarni temeljni uzrok.

Vlasništvo

Što podrazumijevaju suvlasništvo i zajednički dijelovi zgrade, zašto nam treba upravitelj i kakav treba biti kvalitetan ugovor o upravljanju?

image
/Shutterstock

Nažalost, još uvijek postoje mnogobrojne situacije u kojima građani ne tumače pojam i ulogu upravitelja zgrade na ispravan način, kao ni pojam suvlasništva, iz čega proizlaze nepotrebne svađe. Predstavnici suvlasnika su komunikacijska spona između upravitelja i suvlasnika jer je gotovo nemoguće razgovarati sa svim suvlasnicima. Predstavnik suvlasnika je jako važan suradnik, pogotovo na velikim projektima kao što je energetska obnova.

Suvlasnici nisu zainteresirani kad se trebaju donijeti odluke.

Primjerice, često se dogodi situacija da curi voda iz jednog stana u drugi, a prvi ne dozvoljava ulaz u njegov stan. Ili suvlasnici ne žele sanirati krov iz kojeg curi jednom suvlasniku koji živi ispod krova. Bez odluke suvlasnika upravitelji su nemoćni jer ne mogu naložiti radove. Također, često to dovodi do velikih problema unutar zgrade jer jedne ne zanimaju problemi drugih. A ključno je da je to sve njihova zajednička imovina.

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisuje da su suvlasnici zgrade dužni sudjelovati u upravljanju nekretninom, kao i da trebaju odrediti upravitelja koji će voditi brigu o održavanju nekretnine. Što znači da upravitelj preuzima brigu o održavanju zgrade i da na stručan način rješava probleme o kojima suvlasnici sami ne mogu odlučivati.

image
/Shutterstock

Što se tiče pojmova suvlasništva i etažnog vlasništva, mnogi pojedinci ne shvaćaju da oni ne daju samo prava, već sa sobom nose i određene obveze kojih se po zakonu trebamo pridržavati.

Stječe se dojam da upravitelji ne rade ništa i samo uzimaju naknadu. No, to baš nije tako. Upravitelji, pogotovo oni veći, moraju imati zaposlene pravnike, ekonomiste, različite inženjere. Oni koštaju i moraju biti plaćeni za taj posao. Bitna je svijest suvlasnika da je zgrada njihova imovina o kojoj se moraju brinuti.

image
/Shutterstock

Dužnosti

Hrvatska bi uskoro trebala imati novi, prvi dosad Zakon o upravljanju i održavanju zgrada. Njime bi se trebalo definirati na koji se točno način sustanari trebaju organizirati i koje su im dužnosti te kako mogu i smiju raspolagati zajedničkim dijelovima nekretnine. Plan Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine jest upućivanje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada u saborsku proceduru između 1. srpnja i 1. rujna 2023. godine (treće tromjesečje) u Vladu, a njegovo donošenje očekuje se krajem 2023. ili početkom 2024. godine, piše zgradonacelnik.hr. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 10:26