ZA SVAKU POHVALU

Renovacija stare kamene kuće od 400 kvadrata okružene svim vrstama biljaka

 CARLA CAPDEVILA
Konačni rezultat je kuća u kojoj su se materijalizirale sve želje te je dobiven opušteni prostor koji je savršeno uklopljen u prirodu

- Ovdje nije čudno da u svojoj šetnji oko kuće naiđete na niz divljih životinja koje se tu također osjećaju kao doma – otkrivaju nam na samom početku iz arhitektonskog ureda Lado Blanco Arquitecturas pojedinosti o imanju na kojem se smjestila kuća koju su projektirali pod nazivom Casa Grande koja se nalazi nedaleko od Madrida i koju ćemo danas zajednički posjetiti.

image
CARLA CAPDEVILA
image
CARLA CAPDEVILA
image
CARLA CAPDEVILA
image
CARLA CAPDEVILA


Casa Grande integralna je renovacija kuće površine 400 metara četvornih smještene na imanju koje obiluje autohtonom vegetacijom te raznim divljim biljnim vrstama koje definiraju cjelokupan okoliš oko kuće. Radi se o obnovi stare kuće, a vlasnici su prvenstveno željeli da u novoj kući mogu uživati sa svojom obitelji i prijateljima pa je tako i kompletan proces proveden s tom svrhom. - Cijela renovacija prostora je rađena usko povezano sa samim vlasnicima, gdje su bili uključeni u svaki dio te smo zajedničkim snagama na kraju došli do traženog cilja i stvorili kuću u kojoj su se materijalizirale sve želje te smo dobili opušteni prostor koji je savršeno uklopljen u prirodni okoliš koji ga okružuje – objašnjavaju iz arhitektonskog ureda.

image
CARLA CAPDEVILA
image
CARLA CAPDEVILA
image
CARLA CAPDEVILA
image
CARLA CAPDEVILA


- Intervencija je zaštitila izvornu morfologiju kuće, u projektu je pronađen kamen koji je bio skriven slojevima morta, a koji je ujedno povećao vrijednost i na otvorenom i u zatvorenom prostoru – opisuju arhitekti i dodaju - Poštivan je sastav uzvišenja, uokvirujući i dostojanstveno iskorištavajući izvorne praznine štiteći ih čeličnim otvorima od 8 mm. Povezanost izgradnje s vrtom uzimala se u obzir od početka projekta, također se oporavljaju postojeći elementi vanjskog prostora i uključuje potpuno autohtona vegetacija spajajući je u postojeći krajolik – kažu.

image
INES GAYTAN
image
CARLA CAPDEVILA
image
INES GAYTAN
image
CARLA CAPDEVILA


U samom interijeru kuće prizemlje je označeno kao prostor za sastanke koji je potpuno povezan s vanjskim dijelom, a prvi kat za sobe za obitelj i prijatelje. U prizemlju je cirkulacija fluidna i prozračna te je posebno obilježena prisutnošću kamenog zida koji uzdužno dijeli prostor na dva dijela i na vrlo propustan način odvaja kuhinju i blagovaonicu od dnevnih prostora u kući.

image
CARLA CAPDEVILA
image
CARLA CAPDEVILA
image
CARLA CAPDEVILA
image
CARLA CAPDEVILA


Na prvom katu sobe su raspoređene i poduprte istim zidom koji dijeli donji kat, stvarajući sobe s kupaonicama s obzirom na to da vlasnici često dijele kuću s prijateljima. Dizajn interijera kuće definiran je pravim prirodnim materijalima koji koegzistiraju s izvornim dijelovima kuće i koji povezuju unutrašnjost kuće s prirodom koja ih okružuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:45