PROJEKTNI URED 4UHA

Razigrani plavi stan u Varaždinu

    AUTOR:
    • Projektni ured 4uHa

  • OBJAVLJENO:
  • 08.11.2018. u 09:27

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Iako smo donedavna bili arhitekti sa zagrebačkog Ribnjaka, volimo se seliti. Osim naše nedavne uredske selidbe, često  kroz projekte, suradnje i arhitektonsko – dizajnerske priče posjetimo različite gradove i regije. Danas se, po prvi puta u našoj kolumni četvrtkom, našla jedna varaždinska obiteljska priča. Kao i svaka druga, i ona je posebna.

Priča je ovo o 123 kvadrata stana koji je u naše ruke došao djelomično uređen. Vlasnici su kuhinjski  i blagovaonski dio stana te dvije spavaće sobe uredili u prvom interijerskom valu, a nama su se pred nekoliko mjeseci obratili sa željom da preurede i usklade dnevni dio stana, kupaonice, roditeljsku spavaću sobu te hodnik sa vešerajom. Iako je prazno stambeno „platno“ uvijek najslađa poslastica za arhitekte i dizajnere, često se susrećemo s projektnim zadacima gdje je dio kuće, stana ili sobe, prema željama i potrebama vlasnika,  potrebno sačuvati i uklopiti u novi dizajn. Za nas je to drukčiji tip poslastice – desert zvan izazov. Prilagoditi našu viziju tuđoj, uklopiti postojeće oblike, teksture i boje novonastalim željama i trendovima.

 

Sivo-bijeli svijet kuhinjsko-blagovaonske zone smo prenijeli na zidove dnevnog boravka, ali ga ujedno i  ga obijali ugodnim tonovima plave boje. Postojeći kuhinjski oblici su naizgled simetrični, no svako toliko se pojavi nešto drugačiji element, ormarić, materijal i tekstura. Taj nas je princip  „nesavršene“ simetrije inspirirao za  razbijanje monotonije. Rezultat su razigrane zidne police dizajnirane po mjeri koje dominiraju prostorom. Iako one zasluženo prve osvoje naše poglede, igra suprotnosti, oblika, punog i praznog volumena nije preskočila ni zid s TV-om, ormarićem i kaminom te se uspješno nastavlja i na ulazni hodnik.  On nas vodi u noćne i kupaonske dijelove stana.

 

U roditeljskoj spavaćoj sobi je raskošna plava boja, što se po prvi puta pojavljuje kroz tekstil dnevnog boravak, doživjela svoj vrhunac. Zanimljiva, zvjezdana tapeta i odvažan tamno plavi krevet s tapeciranim uzglavljem, komplet elegantno dizajniranih noćnih ormarića, moderne noćne i podna lampa i isto takva fotelja pomno su odabrani i osmišljeni, ne bi li inače veoma uobičajeni komadi namještaja bili što posebniji i upečatljiviji.

 

Dozu smirenosti u ovu roditeljsku „škatulu za sne“ unosi bež boja namještaja i tekstila. Slične tonove smo provukli i kroz roditeljsku kupaonsku oazu, dok je ona dječja prikladno šarenija, razigranija i dinamičnija.

 

Često su dio našeg projektnog zadatka  reinterpretacije,  arhitektonska i interijerska reciklaža , osvježavanje , redizajniranje nečeg postojećeg. Ponekad je to stara singerica koja je nekoć služila za izradu odjeće po mjeri, a sada mi  za nju smišljamo posebno mjesto po mjeri u nečijem dnevnom boravku. U drugim slučajevima se postojeća kuhinja mora zadržati ili se može samo malo osvježiti, dobiti nove fronte ili čak i radnu ploču. Ponekad rušimo sve. Ali znamo nešto i zadržati. Ili pak krećemo od nule. Na praznog parceli.

Niti jedan projekt nije isti i zato je svaki zanimljiv, individualan, poseban. I tako im treba i pristupiti. Baš takvi su i današnji pozdravi – posebni, individualni i,  nadamo se, vama zanimljivi.

Vaš tim 4uHa

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili [email protected]

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

 

 

Izdvajamo

Iz drugih medija