ZAGORSKI CENTAR URBANE KULTURE

re-GENERATOR, Transformacija tvorničke hale u Zaboku

Uz rekonstrukciju postojećeg koncertnog prostora, u cjelini će se naći opremljene sviraonice, tonski studio i prostori za izvođače

Projekt za društveno-kulturni centar re-GENERATOR Zabok, čiji su autori studio MVA - mikelić vreš arhitekti, spreman je za novi poziv za prijavu projekata za financiranje sredstvima iz fondova EU.

Sve je još 2009. godine pokrenuo Grad Zabok koji ima epitet nositelja urbane kulture Krapinsko-zagorske županije. Uvidjevši potrebe mladih, Grad Zabok kupuje praznu tvorničku halu Regeneracije te ju daje na upravljanje Udruzi Regenerator, čiji članovi uz pomoć volontera i ulaganja Grada Zaboka uređuju halu u Zagorski centar urbane kulture.

MODEL

Tijekom godina potrebe mladih su prerasle taj prostor te se Grad Zabok u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom odlučio stvoriti moderan centar urbane kulture koji omogućava polivalentne sociokulturne aktivnosti za razne kategorije publike, razvoj prostora za kulturni i kreativni sektor te razvoj suradnje u civilnom i javnom sektoru u kulturi. Željeli su model sudioničkog upravljanja prostorom. Projekt ureda MVA se temelji i na industrijskom nasljeđu, točnije nosit će identitet i starog i novog.

- Centar urbane kulture re-GENERATOR nastat će transformacijom nekadašnjih prostora zabočke tvornice Regeneracija. Novi centar bit će složeni sustav sastavljen od jednog postojećeg i dvaju novih prostorno-funkcionalnih sklopova. Te sklopove nazvali smo Regenerator, Silos i Inkubator i oni su istovremeno razdvojeni i objedinjeni te djeluju kao jedna zgrada, ali i mini susjedstvo - kaže arhitekt Marin Mikelić.

Uz rekonstrukciju postojećeg koncertnog prostora s novim stepenastim auditorijem, u cjelini Regenerator naći će se nekoliko opremljenih sviraonica, mali tonski studio i prostori za izvođače. Uredski prostori za razne udruge u Silosu bit će organizirani fleksibilno - kao zasebne ćelije ili open-space prostori. Na najvišim etažama kroz ostakljena pročelja u zajedničkim prostorima otvorit će se pogled na cijeli grad.

- Materijalnost Silosa ostvaruje se snažnim odnosom konstrukcije i oblikovanja - armirano-betonski konstruktivni raster istovremeno je i glavni oblikovni motiv kuće - objašnjava arhitekt Tomislav Vreš.

Uz izložbeni prostor, kinoklub i malo kino u prizemlju te fleksibilne radne i radioničke prostore na katu, najviša etaža Inkubatora sadrži jedinice za smještaj volontera i izvođača. Jednostavni volumen Inkubatora oblikovan je translucentnom polikarbonatnom ovojnicom. Dosljedno prevučena preko svih dijelova kuće, ta opna tek djelomično daje naslutiti različitosti svojih unutarnjih sadržaja.

Položaj i međuodnos triju kuća definira glavni pristupni trg - Red Carpet. Vanjski prostor moći će poprimiti različite scenarije - za koncerte na otvorenom, kazališne predstave, kinoprojekcije, izložbe, skate-park, pop-up igralište za djecu, tematski mini sajam, za performanse i tribine…

TRG

Prilazni vanjski prostor koji formiraju tri kuće dodatno je naglašen natkrivanjem. Taj novonastali natkriveni trg služi kao mjesto okupljanja i potencijalna ekstenzija unutarnjih sadržaja te istovremeno postaje novi javni prostor grada.

- Tri međusobno povezane kuće oblikovane su s tri različita materijala. Različitim visinama i međusobnim odnosom tvore jasan i dinamičan sklop prepoznatljivog identiteta. Centar će biti novi prostorni znak u silueti grada - zaključio je Marin Mikelić.

re-GENERATOR

  • 3 prostorne jedinice
  • 2200 četvornih metara
  • 2 pozornice
  • 1 glazbeni studio
  • 16 ležaja za volontere i gostujuće izvođače
  • 500 osoba - kapacitet kluba
  • 32 broj zaposlenika
  • 3 opremljene sviraonice
  • 36 osoba - kapacitet dvorane za projekcije
  • 1000 osoba - kapacitet vanjskog prostora
  • 50 mjesta u cafe baru

Vizualizacije: MVA arhitekt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:10