OBITELJSKA KUĆA

Reinterpretacija rustike u jednom od sedam divnih Kaštela

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Iako kiše jesenje sve češće pune naše klimatske kalendare, samo malo južnije dugo i toplo ljeto još uvijek sjaji svojim završnim sjajem. Sa zelenih obronaka Učke, koji su nam pravili društvo u našim kolumnama posljednja dva tjedna, spuštamo se u Dalmaciju, točnije u jedan od 7 divnih Kaštela, gdje pripreme sljedeću ljetnu sezonu počinju. Novih 250 kvadrata obiteljske kuće za odmor sljedeće će ljeto obogatiti turističku ponudu dalmatinske obale, a već ovog tjedna našu kolumnu. Kao što prije pisanja članaka o projektima bacimo pogled il' dva kroz prozor našeg ureda ne bi li pronašli inspiraciju u zelenilu Ribnjaka i veličanstvenoj Zagrebačkoj katedrali, prilikom projektiranja, dizajniranja, kreiranja novih životnih prostora, veliki dio inspiracije dolazi upravo s mjesta događaja.

Dalmatinski krš, obrane i neobrane masline i zemljani tonovi srž su ovog projekta. Reinterpretacija rustike, što je pronalazimo u naglašenoj teksturi godova hrasta i „kamenitoj“ površini zidnih i podnih obloga, se u ovom interijeru spojila s jednostavnim linijama modernog dizajna. Spoj čistih linija i klasičnih materijala pozdravlja nas već na samom ulazu, gdje započinjemo naš „tour de kuća“.

Stepenice nas, svojom zavodljivom igrom oblika, kompozicije i materijala, pozivaju da se zaputimo istraživati gornje, spavaće odaje, no mi ćemo se, bar zasad, oduprijeti tom porivu i radoznalo se zaputiti prema dnevnoj zoni, kojoj je posvećeno čitavo prizemlje.

Dnevni boravak je, zahvaljujući staklenoj stijeni, vidljiv već s ulaza, dok je kuhinja pronašla sigurno mjesto u vlastitoj niši. Iako sakrivena od direktnih pogleda, nije ništa manje impozantna, zahvaljujući kombinaciji crne boje i drva. Slična, nešto blaža verzija boja i materijala se proteže i kroz blagovaonicu. Uvijek najugodniji i najudobniji kutak svake kuće, stana, doma - onaj dnevnog boravka morali smo maksimalno prostorno iskoristiti, pa je glavna sjedeća garnitura okrenula leđa kuhinjskoj-blagovaonskoj zoni, čime smo dobili posebno mjesto za poseban trosjed, upečatljive zemljane boje.

Iako bi se najradije raskomotili u ovom suncem okupanom i zelenjem okruženom dnevnom prostoru, znamo da nestrpljivo čekate otkriti kamo vode naše stepenice s početka priče, a i mi se veselimo pokazati kako smo dizajn s prizemlja „preseliti“ na noćni kat kuće. Pa, krenimo na kat, gdje nas čekaju tri spavaće sobe.

Svaka od njih ima vlastitu garderobu, smještenu u ulaznom hodniku spavaće sobe dok se s druge strane „prolazne“ garderobe krije kupaonica. Tako su se spavaći kvadrati maksimalno iskoristili. Iako materijalima, oblicima i temom nalikuju jedna drugoj, svaka spavaća odaja, a i pripadajuća joj kupaonica, ima nešto posebno- drugačiju asimetričnu igru oblika, kombinaciju materijala i dekora. Na koncu konca i drugačiji pogled.

Osim prirodnog svjetla, kojime kuća obiluje, rasvjeta je jedan od bitnijih dijelova svakog, pa i ovog projekta, zbog čega je pomno odabirana. Kombinirali smo LED trake kao ambijentalnu, visilice iza dekorativnu te stropne i zidne ugradne reflektore kao primarnu rasvjetu. Pišući o rasvjeti, upalile su nam se neke druge, kreativne lampice.

Kada se takve lampice upale, ne treba čekati i riskirati izgubiti onu kreativnu nit, pa se mi odmah bacamo na razradu nekih drugih projekata na kojima trenutno radimo i s kojima ćemo se kroz koji tjedan družiti u našoj kolumni, a vas puštamo da još jednom prevrtite sve slike i možda odaberete baš neku od ovih soba za svoje sljedeće ljetno godišnje opuštanje u jednom od 7 Kaštela.

Do sljedećeg čitanja u 4 oka šaljemo vam puno svijetlih, kreativnih lampica...ovaj...pozdrava s Ribnjaka.

Vaš tim 4uHa

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:45