VELIKI IZBOR JUTARNJEG

Ovo je 19 najboljih građevina u Hrvatskoj u 2023. godini. Glasajte za najljepšu!

 Neja Markičević/Cropix; Zoran Bakić Filip Ružić; Darko Tomaš/Cropix
U uži krug izabrali smo realizacije većih i manjih mjerila, razne namjene i sadržaja

Iza nas je još jedna godina u kojoj su nas neki realizirani projekti, javni i privatni, razveselili, a neki razočarali. Jer tako je to s arhitekturom, ona rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Izabrali smo 19 naših favorita ove godine, novih projekata većih i manjih mjerila, razne namjene i raznih sadržaja, koji su završeni diljem Hrvatske, te vas pozivamo da izaberete svoje ljubimce dajući im lajk, ili ako ste raspoloženi za dislajk, nudi se i ta opcija... Uživajte!

Impresivna kuća od kontejnera kod Samobora

image

Elysium House kod Samobora

Neja Markičević/Cropix
image

Elysium House kod Samobora

Neja Markičević/Cropix
image

Elysium House kod Samobora

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Robert Balaško, investitor i dizajner Elysium Housea, kuće o kojoj se puno pričalo ove godine, prisjeća se kako se u bajkovitu lokaciju Samoborskog gorja i čaroban pogled odmah zaljubio. Toliko da je vlasnicima te lokacije odmah ponudio da kupi zemljište na što su oni, srećom za njega, pristali. A onda je Robert srušio nekadašnju drvenu kućicu i odlučio se za inovativan potez koji jako rijetko, skoro nikad ne susrećemo na našem području. U Italiji je nabavio kvalitetne velike High Cube brodske kontejnere i dopremio ih u Samobor. Dva brodska kontejnera spojena su u dugi prostor od skoro 70 m2 te služe kao čvrsta metalna konstrukcija na koju su se nadograđivali drugi elementi. I tako je korak po korak oblik poprimala danas moderna kuća koja plijeni pažnju svih slučajnih prolaznika.

Crvena kakvu još niste vidjeli

image

Hrvatski centar koralja Zlarin

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image

Hrvatski centar koralja Zlarin

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image

Hrvatski centar koralja Zlarin

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Otok Zlarin ili ‘‘otok koralja‘‘ ove je godine postao bogatiji za još jednu atrakciju - Hrvatski centar koralja Zlarin, koji na inovativan i zanimljiv način nudi priču o stoljetnoj tradiciji koraljarstva na tom otoku šibenskog arhipelaga. Projektant je šibenski Arhitektonski Biro Prostor, Centrom upravljaju Tvrđave kulture Šibenik, izvedbu stalnog postava vodila je tvrtka Urbanex iz Splita, dok je autorica postava Ana Katurić. U sklopu projekta obnovljena je i uređena kuća Šare i Kažerma na otoku Zlarinu te rekonstruiran puta koji vodi od obale do dviju kuća, ali ih i međusobno spaja.

Čudo arhitekture u Slavoniji

image

Nova knjižnica u Vinkovcima

Vlado Kos/Cropix
image

Nova knjižnica u Vinkovcima

Vlado Kos/Cropix
image

Nova knjižnica u Vinkovcima

Vlado Kos/Cropix

Nakon gotovo pune 32 godine Vinkovci su ponovno dobili Gradsku knjižnicu i čitaonicu. Toliko je, naime, vremena prošlo otkako je u rujnu 1991. u Domovinskom ratu nastradala dotadašnja zgrada i sjedište knjižnice, koja je sa svom svojom knjižničnom građom u potpunosti izgorjela. Centar kulture, multimedije i cjeloživotnog učenja u Slavoniji sagrađena je na istom mjestu, a projektirao ju je Marko Milidrag koji je za projekt dobio i godišnju nagradu struke Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Vrijednost investicije je 7,3 milijuna eura.

Turističko naselje s najvećim bazenom u Europi

image

Petram Resort & Residences u Savudriji

Goran Sebelic/Cropix
image

Petram Resort & Residences u Savudriji

Goran Šebelić/Cropix
image

Petram Resort & Residences u Savudriji

Goran Šebelić/Cropix

U Savudriji je krajem lipnja otvorena najveća ovogodišnja investicija u hrvatski turizam - Petram Resort & Residences vrijedan oko 100 milijuna eura, čiji je investitor srpska tvrtka MK Group u vlasništvu Miodraga Kostića. Na zemljištu u mjestu Alberi do hotela Kempinski Adriatic, koje se prostire na gotovo 85.000 kvadrata, sagrađen je apart-hotel sa 179 smještajnih jedinica, 55 luksuznih vila te tri stambene zgrade s 18 stanova. Posebost resorta je i najduži infinity bazen na krovu u Europi. Arhitekturu i dizajn potpisuju zagrebački Lad 1 studio i Maja Bručić kao glavna arhitektica, ujedno i voditeljica projekta.

Opus Arena novi je dom Bijelo-plavih

image

Stadion Opus Arena u Osijeku

IVAN PERIĆ/CROPIX
image

Stadion Opus Arena u Osijeku

VLADO KOS /CROPIX

Nogometno zdanje na obali Drave - novi dom Bijelo-plavih - može se pohvaliti travnjakom kojeg se može naći na, recimo, Santiago Bernabeu, Parku prinčeva, brazilskoj Marakani... No, to nije jedini njegov adut. Prema kategorizaciji jedina je razlika između Pampasa, odnosno Opus Arene i najboljih europskih stadiona u broju sjedalica. Projekt potpisuje tvrtke Sirrah-projekt. Kompleks se prostire na nešto više od 15 hektara i može se podijeliti u dvije cjeline: kamp koji se sastoji od sedam terena od kojih je jedan hibridni, odnosno identičan glavnom terenu, tri prirodna i tri umjetna travnjaka. Ispod 20.000 četvornih metara krova nalazi se se 13.005 sjedalica. U prizemlju su svlačionice, na najnižoj etaži prostor za medije, na prvom katu restora, fitness sala, kat iznad sky boxevi te 13 dvokrevetnih soba za igrače...

Bazen na vrhu nebodera

image

Bazen na krovu hotela Zonar

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Bazen na krovu hotela Zonar

BERISLAVA PICEK/CROPIX

U Zagrebu, u kojem se naročito ljeti ništa ne događa, otvaranje bazena na vrhu nebodera na Trešnjevki, točnije na vrhu hotela Zonar, bio je pravi hit. Arhitektura može imati zadaću privući građane, te je u tom smislu ovaj zadatak obavljen uspješno. Autori obnove starog hotela, pa tako i bazena na vrhu je studio UP. I dok se o samom uređenju hotela pričalo kao manje ili više uspješnom, zavisno o tome radi li se o prizemlju ili gornjim katovima, bazen na vrhu i slobodan pogled za sve, a ne samo goste, svakako su ispunili očekivanja.

Vila u kršu Dalmatinske zagore

image

Argento Residence, Zagvozd

BOJAN HARON MARKIČEVIĆ/
image

Argento Residence, Zagvozd

BOJAN HARON MARKIČEVIĆ/

U samom srcu Dalmatinske zagore, u Zagvozdu, malenom mjestu smještenom u podnožju planine Biokovo smjestila se Argento Residence, arhitektonski i dizajnerski potpuno suvremena, luksuzna kuća koja se unatoč vidljivom kontrastu s okolišem u kojem se nalazi, ipak nekako prirodno, lijepo i nenametljivo uklopila u njega. Vlasnici ove vile su bračni par Ivana i Ivan Plemenčić, marketinška stručnjakinja i arhitekt iz Abstracto Studija koji i potpiuje projekt svoje kuće. Službeno ime - Argento, objekt duguje srebrenkastoj fasadi inspiriranoj krškim vrhovima Biokova koji se otkrivaju svakim buđenjem u sobama vile. Površina mu je 160 četvornih metara dok je vanjski teren 1300 četvornih metara. Ukupan budžet za izgradnju i opremanje kuće bio je, otkrivaju vlasnici, 400.000 eura, a nas je posebno oduševio eksterijer koji je sinonim za čisti heodnizam. Wellness zona s jacuzzijem i saunom, ognjište s vatricom i projektor za vanjsko kino.

Vinski hram u Motovunu

image

Vinski podrum obitelji Tomaz

Goran Šebelić/Cropix
image

Vinski podrum obitelji Tomaz

Goran Šebelić/Cropix
image

Vinski podrum obitelji Tomaz

Goran Šebelić/Cropix

Nova, moderna i suvremeno opremljena vinarija poznate obitelji Tomaz u Motovnu opisuje se kao jedno od najatraktivnijih istarskih vinsko-turističkih destinacija. Riječ je o jednom od većih vinskih podruma u Istri, koji se prostire na 1650 četvornih metara s kušaonicom od čak 550 kvadrata, a više nalikuje nekom luksuznom hotelu, nego nekadašnjim vinarijama. U gornjem dijelu ističe se atraktivan vinski bar s predivnim pogledima, dok je na donjoj razini proizvodnja.

Najmodernija zagrebačka škola

image

XII. Gimnazija u Zagrebu

DARKO TOMAŠ/CROPIX
image

XII. Gimnazija u Zagrebu

DARKO TOMAŠ/CROPIX

Iako se o tome pričalo još od 2002., početkom ove godine konačno je otvorena nova zgrada XII. Gimnazije u Gornjoj Dubravi, u Međugorskoj ulici koja je po mnogima najmodernija zagrebačka srednja škola. Prije nove zgare, zagrebačka XII. gimnazija dijelila je zgradu s trima strukovnim školama - Veterinarskom, Prehrambenom i Agronomskom što je često, kažu učenici i profesori, bilo izazovno. Škola se proteže na 7500 kvadrata, ima 28 učionica, košarkašku i gimnastičku dvoranu, multimedijsku dvoranu, vanjsku trim stazu i vanjsko igralište, a vrijednost projekta iznosila je oko 17,4 milijuna eura. Naručitelj objekta bio je Zagrebački holding. Projektant na projektu bila je tvrtka Bodrožić, Rališ i prijatelji, dok je nadzor provodio Interkonzalting. Voditelj projekta bio je Ekonerg, a ukupna površina zgrade s dvoranom je 8.283,2 m².

Želja za prostornim skladom, ali i maksimalnom privatnošću

image

Obiteljska kuća u Zagrebu

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image

Obiteljska kuća u Zagrebu

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Moderna obiteljska kuća u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni djelo je arhitekta Marka Piljeka koji nam je otkrio kako je kuća projektirana uvažavajući želje investitora za prostornim skladom, ali i maksimalnom privatnošću u odnosu na postojeće stanje kao i na potencijalnu buduću izgradnju na okolnim parcelama. Kuća južne roiejnatcije površine je nešto manje od 400 kvadrata. Vanjski i unutarnji sadržaji povezani su prostranom terasom. Sa sjeverne strane postoji veza i sa stražnjim dijelom vrta u kojem se nalazi ljetna kuhinja. Zbog specifičnosti lokacije kuća je, otkriva arhitekt, projektirana s izmaknutim etažama tako da se ulaz, pretprostor, garaža i garderoba nalaze na međuetaži između boravka, blagovaonice i kuhinje iz kojih se pristupa u etažu s radnom sobom, teretanom, saunom i gospodarstvom. Bazen se koristiti i kao dodatak sauni izvan ljetne sezone.

Pulska zgrada koja pulsira noću

image

Poduzetnički centar IT Coworking Pula

Atelijer Juricic
image

Poduzetnički centar IT Coworking Pula

Atelijer Juricic

Poduzetnički centar IT Coworking Pula novo je urbano srce Pule. Zgrada, čiji je investitor Grad Pula uz fondove EU, nalazi se u Marulićevoj ulici preko puta Sportskog centra Pattinaggio, a ističe se svojom atraktivnom fasadom koja noću "pulsira". Atelier Bruno Juricic autor je arhitektonskog rješenja, kao i light designa pročelja te projekta interijera.

Hotel u najvišem hrvatskom neboderu

image

AC Hotel by Marriott Split, Westgate

AC Hotels by Marriott
image

AC Hotel by Marriott Split, Westgate

AC Hotels by Marriott

Najviši neboder u Hrvatskoj visok je 135 metara, zove se Westgate Tower i nalazi se u Splitu, a projektirao ga je poznati arhitekt Otto Barić. U medijima se najviše pisalo o AC Hotelu by Marriott Split koji je smješten na najvišim katovima u tornju. Interijer hotela potpisuje hrvatsko-engleski arhitektonski studio Atellior. Minimalistički dizajn 214 soba i apartmana omogućuje gostima da prostor koriste na način koji im najviše odgovara. Ostali sadržaji uključuju SPA s unutarnjim bazenom, saunom i parnom sobom te 325 četvornih metara prostora za sastanke koji mogu primiti do 240 ljudi. No, glavni adut je potpuno ostakljeni toranj u kojem gosti mogu uživati u pogledu na rimski akvadukt stariji od 1700 godina koji se proteže pored hotela. Vrijedi spomenuti kako se iz baš svake sobe pruža se pogled na tirkizno more i impresivnu panoramu grada koji živi 24 sata na dan.

Najskuplja adresa za život u Zagrebu

image

Park kneževa, Zagreb

VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Na mjestu zapuštenog prostora i parkinga, na zagrebačkoj Branimirovoj ulici, dovršena je gradnja novog kompleksa zgrada nazvanog Park kneževa koji s razlogom nosi epitet zelene urbane oaze. Nalazi se na parceli od 10.000 kvadarta, a sadrži 128 stanova površine od 80 do 330 kvadrata, raspoređenih u šest zgrada. Kroz stambeni blok prolazi šetnica koja spaja Borninu i Branimirovu ulicu, a garaže i parkirna mjesta su smješteni na dvije podzemne etaže ispod samog kompleksa. Kompleks sadrži i desetak poslovnih prostora smještenih u prizemlju zgrada te dječji vrtić. Investitor je tvrtka VMD Model, članica VMD Grupe, dok projekt potpisuje tim Studija 3LHD. Inače, cijena stana u kompleksu danas se kreće oko 8000 eura po kvadratu.

Trg negdje u Austriji? Ne, u Koprivnici!

image

Trg u Koprivnici

Zoran Bakić Filip Ružić/
image

Trg u Koprivnici

Zoran Bakić Filip Ružić/

Projekt rekonstrukcije središnjih trgova u Koprivnici, koji je mnoge podsjetio na slovenske i austrijske trgove, potpisuje poznati arhitektonski studio NFO. Projekt je osmišljen na način da je na Zrinski trg u cijelosti položena "tapiserija" manjih trgova strukturirana oko čvrstih osi biciklističkih staza. Zona Zrinskog trga podijeljena je u dvanaest manjih zona, od art do pop-up zone. Prostor je većinski izveden od betonskih opločnika različitih dimenzija, polaganja i obrade, a njihova boje je rezultat pomne analize fasada okolne izgradnje.

Atraktivno zdanje iznad klifova

image

Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak na Dugom otoku

Slobodna Dalmacija

U razmaku od svega dva dana, Zadarska županija u lipnju je otvorila čak dva velika projekta unutar Parkova prirode. Riječ je o Centru izvrsnosti Cerovačke špilje u Parku prirode Velebit te Interpretacijsko-edukacijskom centra Grpašćak u Parku Prirode Telašćica, koji je ušao u naš izbor. Nekadašnja vojna utvrda, smještena na visokom i stjenovitom strmcu koji je tisućama godina oblikovalo more, transformirana je u suvremeni interpretacijsko-edukacijski centar nazvan Grpašćak. Glavni i izvedbeni projekt arhitekture te praćenje izvedbe potpisuje arhitektonski ured Gradit.

Ugodna za boravak, ugodna za rad

image

Gradska knjižnica Rijeka

Domagoj Blažević
image

Gradska knjižnica Rijeka

Kristian Benić

Još se nisu stišale priče o impresivnom pothvatu Riječana - formiranju kilometarskog ljudskog lanca kojim je potkraj prosinca 2023. i simbolično dovršeno preseljenje knjiga u novu Gradsku knjižnicu Rijeka. Knjižnica s inovativnim konceptom i opremom odsad se nalazi u rekonstruiranom T-objektu bivše tvornice "Rikard Benčić", zgradi s kraja 19. stoljeća. Sačuvani su i obnovljeni njezini vanjski zidovi, dok je unutar te "ljušture", prema projektu poznatog arhitekta Saše Randića, arhitektonski osmišljen "koncept i sadržaj suvremene i dinamične knjižnice kao centra zajednice posvećenog kulturi čitanja, znanju i kreativnosti".

Umjetničko i dizajnersko utočište u Zagrebu

image

MET Boutique hotel u Zagrebu

BOJAN HARON MARKIČEVIĆ/
image

MET Boutique hotel u Zagrebu

BOJAN HARON MARKIČEVIĆ/

U strogom centru Zagreba, u Praškoj ulici, nedavno je otvoren MET Boutique hotel koji privlači poglede svojim staklenim pročeljem i uvučenim atrijem s barom i tri lokala. Ovaj gradski hotel s pet zvjezdica namijenjen je posjetiteljima Zagreba, ali jednako tako i građanima koji mogu koristiti bar u prizemlju i restoran s krovnom terasom s prekrasnim pogledom na tornjeve katedrale i vrhunskom kuhinjom na petom katu. Ima 26 lijepo dizajniranih soba, dok je u potkrovlju najavljivana dvorana za sastanke, spa i tri apartmana. Autori projekta su IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI, a investitor međunarodna kompanija Gener 2.

Betonska arena za skejtere, romobiliste...

image

Park Novi Bokanjac u Zadru

Luka Gerlanc/Cropix
image

Park Novi Bokanjac u Zadru

Luka Gerlanc/Cropix

Iako ideja za uređenje adrenalinskog parka Novi Bokanjac na zadarskim Žmirićima postoji već 15 godina, njegova realizacija započela je ovog ljeta prema projektu zadarskog arhitekta Bogdana Marova iz Arhitektonskog studija RENE. Prva faza podrazumijevala je uređenje trim staze i skate parka za mlađu populaciju. Prema najavama, ukupna površina parka bit će 7,5 hektara, a predviđen je niz sadržaja za aktivan boravak u prirodi te gradnja centralnog objekta s priručnim radionicama i sanitarnim čvorom.

Velika vijest za pacijente varaždinske bolnice

image

OHBP, Varaždin

RANKO ŠUVAR/CROPIX
image

OHBP, Varaždin

RANKO ŠUVAR/CROPIX

Otvorenje OHBP-a u Varaždinu jedno je od značajnih ulaganja u zdravstvu. Hitni prijemi šest odjela Opće bolnice Varaždin - interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije, od travnja ove godine smješteni su u istom, novom objektu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Velika je to vijest za pacijente koji se više ne moraju javljati na šest različitih mjesta u bolnici, nego se zaprimaju i administrativno unose u sustav u ovoj novoj zgradi. Glavni projektant bio je Davor Katušić. Vrijednost ovih investicija iznosi više od 11 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:27