Nova XII. gimnazija

Tomašević otvorio novu školu, pričao o obnovi, ali i o Snježnoj kraljici: ‘Morat ćemo razgovarati‘

Bitan je rezultat, a to je ubrzanje obnova privatnih zgrada. Hoće li to biti s postojećim ili novim ministrom, nije naša odluka, kaže

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i ravnateljica XII. gimnazije Jadranka Vlahovec svečano su otvorili novu školsku zgradu u Gornjoj Dubravi

 Darko Tomas/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se u ponedjeljak na spekulacije o odlasku ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Paladine rekavši da je gradskoj upravi, neovisno o tome tko vodi ministarstvo, bitan rezultat obnove koju bi bilo dobro centralizirati.

“Meni je bitan rezultat, a to je da se ubrza obnova privatnih zgrada. Hoće li to biti s postojećim ili novim ministrom, nije naša odluka”, rekao je Tomašević, koji je u ponedjeljak otvorio novu zgradu XII. gimnazije u Gornjoj Dubravi. Gradonačelnik je ponovio i kako je obnova privatnih zgrada, kojom nitko nije zadovoljan, odgovornost države.

image

XII. gimnazija u Gornjoj Dubravi

Darko Tomas/CROPIX
image

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i ravnateljica XII. gimnazije Jadranka Vlahovec svečano su otvorili novu školsku zgradu u Gornjoj Dubravi

Darko Tomas/CROPIX

Podsjetio je da je od početka obnove sadašnji ministar Paladina druga osoba na čelu tog resora te da je promijenjena i osoba na čelu Fonda za obnovu.

“Ne možemo biti sretni što dolaze novi ljudi i i uhodavaju se u posao”, dodao je Tomašević.

Kad je riječ o Paladininu prijedlogu o centralizaciji procesa obnove, rekao je da se za to zalagao još dok je prvi Zakon o obnovi bio u saborskoj raspravi. Sad se, naime, obnovom bavi više državnih institucija - Fond za obnovu, Središnji državni ured za obnovu, gradovi i općine.

image

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i ravnateljica XII. gimnazije Jadranka Vlahovec svečano su otvorili novu školsku zgradu u Gornjoj Dubravi

Darko Tomas/CROPIX

“Imamo previše institucija koje se time bave. Mislim da bi bilo dobro centralizirati obnovu, u ministarstvu ili nekoj drugoj instituciji. Na Vladi je da to procijeni, jer je to njihova odgovornost”, istaknuo je Tomašević.

Vrijeme je da se razgovara o održivosti Snježne kraljice

Osvrnuo se i na kritike o gradskom sufinanciranju Snježne kraljice, skijaškog natjecanja kojemu je ove godine, drugi put zaredom, otkazana utrka zbog pretoplog vremena, te istaknuo da je financiranje smanjeno peterostruko.

“Grad Zagreb je 2017. godine financirao Snježnu kraljicu iz gradskog proračuna s 12,5 milijuna kuna, što je 50 posto budžeta Snježne kraljice, a ove godine financiranje je palo na 2,5 milijuna kuna, odnosno na 10 posto”, rekao je Tomašević.

image

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević svečano je otvorio novu školsku zgradu u Gornjoj Dubravi

Darko Tomas/CROPIX

Iako grad ne organizira to natjecanje, već ga sufinancira, kao i druge sportske manifestacije, Tomašević smatra da bi zbog klimatskih uvjeta trebalo početi razgovarati o budućnosti Snježne kraljice.

"Klimatske promjene neće ići na bolje, mogu ići samo na gore. Vrijeme da se sjedne i pokrene rasprava o daljnjoj održivosti tog natjecanja”, rekao je gradonačelnik te najavio da će se o tome razgovarati s Hrvatskim skijaškim savezom i Vladom, koja najviše financira to natjecanje.

image

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i ravnateljica XII. gimnazije Jadranka Vlahovec svečano su otvorili novu školsku zgradu u Gornjoj Dubravi

Darko Tomas/CROPIX

Tomašević otvorio novu zgradu XII. gimnazije, vrijednu 17,4 milijuna eura

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je u ponedjeljak, na početku drugog polugodišta, novu školsku zgradu XII. gimnazije, vrijednu oko 17,4 milijuna eura, istaknuvši kako je to zadnja škola izgrađena po modelu da je investitor Zagrebački holding umjesto Grada.

"Nema ljepšeg načina za proslaviti početak drugog polugodišta nego otvoriti novu školu, posebice zato što znam koliko je uloženo truda da se XII. gimnazija otvori do početka drugog polugodišta, a tu su i nastavnici itekako pomogli", rekao je Tomašević.

Grad treba biti investitor u svoje škole

Istaknuo je kako je to zadnji put da se škole u Zagrebu rade po modelu da je investitor Zagrebački holding, a Grad Zagreb će plaćati najam Holdingu kako bi otplatio investiciju u idućih 10 godina.

"Ne mislim da je to dobar način, Grad treba biti investitor u svoje škole kako bi se izbjeglo stvaranje dugova i zakonskih ograničenja", izjavio je Tomašević i poručio kako će se od sada raditi transparentnije i fiskalno odgovornije.

Ravnateljica XII. gimnazije Jadranka Vlahovec izvijestila je da škola sada ima 380 učenika u jednosmjenskoj nastavi, a kapacitet joj je 480 učenika.

"Dobili smo školu budućnosti, pravo arhitektonsko remek djelo. Škola se proteže na 7500 kvadrata, ima 28 učionica, četiri praktikuma, košarkašku i gimnastičku dvoranu, multimedijsku dvoranu, vanjsku trim stazu i vanjsko igralište", kaže Vlahovec.

Tomašević je također poručio da su riješili problem kašnjenja u plaćanju zagrebačkim odgojno-obrazovnim ustanovama, podsjetivši kako je u vrijeme kad su preuzeli vlast plaćanje materijalnih troškova, prehrane i energenata kasnilo šest mjeseci.

"Sada kašnjenja nema ili je svedeno na minimum mjesec dana, što će u ovim teškim vremenima inflacije omogućiti obrazovnim ustanovama da bolje upravljaju svojim financijama", rekao je.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je kako bi se mogao realizirati i idejni projekt po kojem bi se na ledini kod nove školske zgrade izgradilo klizalište.

Podsjetio je da su u proteklih godinu i pol otvorili Područnu školu Pongračevo, dvoranu uz OŠ "Dragutina Domjanića", rekonstruiranu i dograđenu zgradu OŠ "Ksavera Šandora Gjalskog", Područnu školu u Blatu i Područnu školu Vugrovec - Kašina.

U izgradnji je zgrada OŠ "Jure Kaštelana", dogradnja OŠ "Ante Kovačića", Područna škola Kupinečki Kraljevec te Osnovna škola Bukovac. Time će 4000 učenika preći u jednosmjensku, a u OŠ "Ante Kovačića" s trosmjenske u dvosmjensku nastavu.

Nema problema s osiguranjem besplatnih obroka, nisu zadovoljni s brojem kuhanih obroka

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Luka Juroš ustvrdio je kako nema nikakvih problema s osiguranjem besplatnih obroka u svim osnovnim školama.

"Od oko 63.000 učenika u Zagrebu, njih 20.000 je prije novog modela imalo kuhani obrok. Škole su odgovorile na naš upitnik, pa će se njihov broj povećati za 2000 do 3000", istaknuo je.

Juroš kaže da s tim brojem kuhanih obroka nisu zadovoljni, pa čekaju natječaj za nadogradnju škola kojim će proširiti kapacitete za kuhanje hrane.

Na podsjećanje da se obrok dosad plaćao šest kuna, a država sada daje 10 kuna, najavio je da će Gradskoj skupštini uputiti prijedlog po kojem bi roditelji plaćali manje nego do sada, svako dijete imalo bi besplatan obrok, a istovremeno bi porasli prihodi škola kako bi se povećala i kvaliteta obroka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:04