NOVI HRAM HEDONIZMA U MOTOVUNU

Bio je mesar i počeo skromno, a onda stvorio pravo vinsko carstvo. Danas je najveći investitor na tom području

"Nisam završio nikakvo obrazovanje na tom području. no, znam složiti profil vina vrijedan zlata Decantera", poručuje Klaudio Tomaz

Nekad je to bila skromna konoba iz koje je poteklo jedno od najnagrađivanijih istarskih terana, a danas velebno moderno zdanje sa suvremeno opremljenim vinskim podrumom. Pogled puca na tri strane, s jedne na srednjovjekovni Motovun, s druge na vinograde te čarobnu dolinu Mirne... Sjedimo na prostranoj terasi nove vinarije Klaudija Tomaza, jazz svira u pozadini, a ugodno društvo pravi nam sommelier koji priča priču o obitelji Tomaz i njihovim nagrađivanim vinima.

"Kada je vrijeme bistro i sunčano, vidici su neponovljivi", priča nam Klaudio Tomaz, ljubitelj dobre hrane i strastveni lovac koji je nekad bio mesar.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Ovo je jedan od većih podruma u Istri i prostire se na 1650 četvornih metara, a posjetiteljima je na raspolaganju kušaonica od čak 550 kvadrata. Kao i svi ostali podrumi u Istri koji su sagrađeni u posljednjih desetak godina, više nalikuje nekom luksuznom hotelu, nego nekadašnjim vinarijama. Uz obližnji luksuzni podrum Roxanich ovo je druga velika investicija u Motovunu.

U današnji podrumski prostor Tomaz se uselio iz male konobe i rustikalne kušaonice površine dvadesetak kvadrata u sklopu obiteljske kuće, kada su bačve zauzimale gotovo pola kuće i garaže, pa čak i dvorišta. Veliki je to zaokret i promjena na bolje za ovu vrijednu obitelj koja je svoju priču počela stvarati tek 2009. godine. Sada je Tomazov podrum postao jedan od najmodernih i suvremeno opremljenih i uređenih vinskih hramova.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

U podzemnom dijelu je dio s inoks bačvama te nezaobilazna sala s malim barrique bačvama koja je uvijek najljepši dio podruma i ponos svakog vinara. Klaudio nam tu pokazuje i novitete, betonska jaja i gruzijske amfore. Sve ono što će mu sada omogućiti potpuno drukčiji pristup i tehnologiju proizvodnje. A on i sin Antonio jedva su to dočekali. Eksperimentiranje je već počelo jer je berba u Tomazovom vinogradima baš za našeg posjeta bila pri kraju.

Sve je živo. Kako u vinogradima, tako i u podrumu gdje se ubrzano grožđe prerađuje u mošt i odmah pretače u velika spremišta od inoksa.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Ovo je nova era njegove vinarije, era obitelji koja živi za vinsku priču. Tomaz je kao veliki entuzijast počeo stvarati ovu vinsku priču prije 14 godina sa suprugom Danijelom, a danas mu se aktivno priključio i mladi Antonio čija je specijalnost vino i enologija. Tomazovi su dio generacije vinara koji su u Istri sve stvorio iz nule.

-Cilj novog podruma je bio okruniti obiteljsku tradiciju te okrenuti novu stranicu svome sinu Antoniju za daljnji napredak u vinarstvu. U radu vinarije sudjeluje cijela obitelj, ja, sin, supruga i kćeri koje pomažu kad stignu. To me najviše veseli. S ovom investicijom zadržao sam obitelj na okupu. Vrijedna je četiri milijuna eura te je dopustila gotovo 100-postotno povećanje količine i kvalitete. Pridonijela je tome da naš podrum iz obiteljske tradicije uvede u novo doba vinarstva. Otvorili smo podrum 30. rujna, a od početka projekta do realizacije trebalo nam je tri godine. Građevinski dio odrađen je u 15 mjeseci - priča nam uz pjenušac Klaudio na novoj terasi gdje je još ovo ljeto gubio živce zbog dovršetka investicije. Bilo je to, priznaje nam, jako naporno razdoblje koje ne bi htio ponoviti.

- Nije bilo jednostavno to izdržati jer su prije svega cijene otišle u nebo, kada gradite uvijek ima mnogo problema. No, sve smo završili kako smo htjeli i konačno mogu uživati u svemu što smo napravili. Ponekad dođem navečer, kad imam najviše mira, u podrum i prošećem se. Lagano svira jazz, a ja uživam u svemu. A najviše u činjenici što sam ovako nešto stvorio svom sinu i obitelji. Da sam barem ja imao priliku imati ovakav početak - priznaje Klaudio, jedan od najvećih boraca za istarski teran Klaudio Tomaz

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

- Naša je posebnost u tome što iz degustacijske sale možemo gostima pokazati 90 posto naših vinograda. Možemo im pokazati gdje raste grožđe. Trenutačno imamo oko 26 hektara vinograda, a u proljeće ćemo podići još 4 hektara vinograda. Godišnje proizvodimo oko 200.000 butelja. Podrum sada može primiti milijun litara vina, s time da mnoga vina odležavaju. U sljedećih pet godina proizvodnja će se povećati za 50 posto, s time da mnoga vina očekuje starenje i odležavanje - naglašava ovaj specifičan istarski vinar.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Klaudio nije školovani enolog, ali je kao samouki vinar uspio stvoriti nešto vrhunsko, vrijedno svjetskih medalja. Na temelju iskustva i onoga što želi napraviti od vina osigurao im je svjetsku kvalitetu, a u Istri se uz Kozlovića, Kabolu, Degrassija, Roxanicha, Claija, Coronicu, Ivicu Matoševića i Meneghetti sastava u premium vinare. Ovaj će motovunski vinar sigurno posebno pamtiti 2020. godinu kada mu je Decanter dodijelio dva zlata, i to za vina Barbarossa Teran 2017. i Sesto Senso Malvazija 2017.

- Nisam školovani enolog, ali iskustvo sam stekao zahvaljujući tradiciji mojih roditelja i djedova. Ja sam i vinogradar i enolog i sommelier, iako službeno nisam završio nikakvo obrazovanje na tom području, osim nekoliko sati edukacije pučkog učilišta. No, znam što sve treba napraviti da bih dobio odlično vino vrijedno zlata Decantera. A možda imam ono nešto za slaganje profila vina. Ne slažem profil vina da bi se sviđao publici, nego da se sviđa prije svega meni, a samo tako mogu vino predstaviti kako bih htio. A moja ljubav prema vinu je počela kada sam shvatio da mogu napraviti vrhunske proizvode od mesa jer sam prije podruma imao mesnicu. Tada sam poželio uz to imati i čašu dobrog vina. Kako je nikada nisam mogao naći, odlučio sam napraviti svoje. Tako je počelo - prisjeća se Tomaz te 2009. godine kada je imao 10 tisuća boca.

- Nekada smo u prostoru stare kušaonice imali mesnicu i tu smo radili supruga i ja. Ali kako se dalje razvijala naša vinska priča i kada sam vidio da s mesnicom ne mogu konkurirati velikim centrima, okrenuo sam se vinu kojim sam se ionako bavio. A ono je zaista nešto posebno jer je to vino s mojim potpisom - priča nam ovaj vinar koji je i više od toga. Svojedobno su ga, naime, prozvali vitezom terana. Sada je to zaboravljeno, ali je prije nekoliko godina bila itekako aktualna. Klaudio je dušom i tijelom u jeku spora sa Slovencima branio istarsko pravo na isticanje imena vina teran na bocama. Čak je na jednom slovenskom sajmu vina zaradio zbog toga i kaznu tamošnjeg inspektorata.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

- Teran je dio naše obiteljske tradicije i po tome smo prepoznati. Ne samo mi, nego svi koji se bave vinom i vinogradarstvom u Motovunu. Motovunski teran je nadaleko poznat jer jednostavno na ovoj mikrolokaciji on daje svoje najbolje karakteristike, i to zbog zemlje i klime. Dok se nas nekoliko manjih vinara s ovog područja nije odlučilo osamostaliti, veći su vinari od nas kupovali grožđe ako su htjeli kvalitetniji teran. Sada ga zadržavamo za svoje vino jer znamo njegovu kvalitetu - priznaje nam Tomaz. I ne samo to, isti dan kada je Europska unija odlučila odbiti žalbu Slovenaca u sporu zbog terana, primio je Decanterov mail da je dobitnik zlatne nagrade za teran.

Taj sam dan slavio jer su takav teran proizvodili moj nono Piero, koji je dobio još za vrijeme Italije potvrdu da se može baviti vinarstvom, nastavio je moj otac Bruno pa ja i na kraju moj sin Antonio. S ponosom ću to vino predstavljati diljem svijeta. On je dio našeg identiteta - priznaje nam ovaj istarski vinar koji je išao na barikade i usprotivio se toj politici, papirnatim žalbama i birokratskoj dokumentaciji koja je mogla zapriječiti istarskim vinarima da ikada mogu svoje vino prodavati pod tom etiketom.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Dodaje da ovim novim podrumom Istra dobiva na pozicioniranju među vodećim vinskim regijama ne samo u Hrvatskoj, nego i šire.

- Odmah smo počeli s vrhunskim predstavljanjem našeg vina i mikrolokacije. Publika je to odmah prepoznala i praktički su nam termini za grupe bukirani za cijelu jesen te posebno prosinac. Naravno, mjesta još ima za individualce, ali svi žele vidjeli kako izgleda podrum. Još dok smo ga gradili, mnogi su zvali i zanimalo ih je kada će biti otvoren. Uz to, zaposlili smo i dva sommeliera visoke razine koji predstavljaju naša vina i uparuju ih sa sirevima i suhomesnatim proizvodima. U planu nam je i jednom tjedno ugošćivati chefove te njihova jela sljubljivati s našim vinima - najavljuje Klaudio koji voli kuhati.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Iz novog podruma očekuju se i neki noviteti. Klaudio je najavio da će se posvetiti stvaranju dviju novih etiketa - cuveeu bijelih i cuveeu crvenih sorti koje imaju u vinogradima. Bit će to svojevrsne ograničene serije Tomazove vinarije. S druge strane njegov sin Antonio skriva asa u rukavu o kojem će se sigurno govoriti kada njegovo vino bude spremno za tržište. Riječ je o chardonnayu čije grožđe stiže iz Francuske. No, o tome će Antonio nešto više reći kada vino bude spremno za bocu. Podrum Tomaz, naime, sada raspolaže i gruzijskim amforama te betonskim jajima u kojima će iskušati neke nove tehnike.

- Sada ćemo od merlota, crne malvazije i terana napraviti Tomaz Crveno, a od sauvignona bijelog, muškata, malvazije i bijelog pinota napravit ćemo Tomaz Bijelo. Ta ćemo vina raditi atipičnom tehnologijom. To će biti cuvee različitih sorti u zajedničkoj fermentaciji i maceraciji, s time da će se nešto dehidrirati, nešto će biti svježe, a nešto će biti za maceraciju. I nastajat će 50 posto u betonskim bačvama, a 50 posto u gruzijskim amforama - otkriva nam Tomaz.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Osim toga, posvetit će se i izvozu u treće zemlje, što dosad nije bio slučaj.

- Dosad smo izvozilo vino na kapaljku jer smo držali naše tržište. Ovime nam se otvaraju nove prilike. Već smo počeli izvoziti u SAD, već tri godine izvozimo manje količine u Kinu, a sada smo potpisali ugovor za Japan. Prihvatili smo distribuciju za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju što nam je jako zanimljivo jer se gastronomski dižu - zaključuje ovaj vinar u velikom usponu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 20:22