COOL MJESTO

Restoran Kamerlengo, nova omiljena gastro adresa u Dalmaciji

Vodimo vas u obnovljeni restoran u centru Trogira čiji je projekt uređenja vodila arhitektica Klaudija Zubčić. Ona se poigrala stilovima i materijalima te hrabro spojila nespojivo. Rezultat je nova omiljena gastro adresa u Dalmaciji

IME: Restoran Kamerlengo
LOKACIJA: Vukovarska 2, Trogir
UREĐENJE: arhitektica Klaudija Zubčić

U centru starog dijela Trogira nedavno je svoja vrata ponovno otvorio preuređeni restoran Kamerlengo, nazvan po kaštelu za obranu od Turaka. Projekt unutarnjeg uređenja vodila je arhitektica Klaudija Zubčić, koja je ranije stekla vlasnikovo povjerenje s obzirom na to da je na obostrano zadovoljstvo projektirala i njegovu obiteljsku kuću. Stoga ne čudi da je imala odriješene ruke u ovom projektu, odnosno da joj je investitor u potpunosti prepustio ideje i dizajn interijera.

- Objekt u centru Trogira izrađen je od debelih kamenih zidova s drvenom stolarijom koja prati izgled ostatka zgrade. Htjela sam taj šarmantni starinski izgled ostaviti i kombinirati sa suvremeno-elegantnim i pomalo industrijskim stilom - kaže arhitektica te dodaje kako je investitor htio da se radi po principu "ključ u ruke", što znači da svi izvođači radova budu pod jednim nadzorom i organizacijom profesionalne tvrtke koja se time i bavi, tako da vlasnik ne mora sam tražiti pojedine majstore za izvedbu, nego mu se gotovi uređeni objekt samo "preda".

- To je najbolje rješenje ako želite da bez puno uloženoga vlastitog truda dobijete ono što želite. Naravno, cijena je nešto skuplja za izvedbu nego kada bismo to sami rješavali - prepričava kako je započeo projekt i dodaje kako je nakon prvog početnog sastanka sa svim majstorima na licu mjesta, gdje je svako od njih imao mogućnost postavljati pitanja oko detalja koji nisu bili jasni, dolazila na gradilište jednom mjesečno, dok je umjesto nje na gradilištu bila nadzorna osoba koja je pratila sve radove.

Arhitektica je preuzela uređenje unutarnjih prostorija, dok su vanjske terase zadovoljavale izgledom s namještajem od ratana i kovanog željeza. Projekt uređenja odnosio se na oko 60 kvadrata prostora koji obuhvaća salu za goste, prostoriju za šank i pripremu hrane te toalet za goste te oko 100 kvadrata "atrija" koji se po potrebi stropno zatvara.

- U sali, gdje prevladavaju sivkaste nijanse s drvenim hrastovim oblogama, spuštali smo strop koji svojim obrisom podsjeća na poznatu kulu Kamerlengo u Trogiru, po kojoj je restoran i dobio naziv. S druge smo strane postojeću cijev od ventilacije namjerno ostavili vidljivom, jedino smo je premazali u bijelo, a iste je boje i strop.

Jako efektno u prostoru izgledaju pomno birani detalji, posebice čitav niz ogledala u kraljevskim bijelim i zlatnim okvirima

To je taj spoj suvremenog i industrijskog koji smo htjeli postići. Tapeta s palmicama, pak, simbolizira more, život i mediteranski fler - pojašnjava Klaudija Zubčić te dodaje kako završna obloga stolova daje izgled betona, dok su pokraj njih tople i mekane tapecirane foteljice.

- Uvijek je taj kontrast toplo - hladno ili staro - moderno - ističe i dodaje kako je nit vodilja bila spojiti kamen, beton, fine tkanine i tapete te klasične sive nijanse s toplom bojom vina.

Zgodni detalj nalazi se u atriju gdje su na zidnim metalnim konstrukcijskim profilima u obliku slova "L" na različitim visinama postavljene moderne crne visilice.

Kako nije neuobičajeno da u jesensko-zimskom periodu zbog obilnih padalina padne i do 20 cm kiše te preplavi cijeli restoran, dio zida u sali obložen je keramikom u crvenoj nijansi u imitaciji drva, kako bi zidovi dobili bilo koju vrstu zaštite. Nadalje, u prostoru sa šankom prevladava prekrasna marsala boja, odnosno zagasita nijansa crveno maslinaste, s drvenim namještajem i premazom za školsku ploču u crnoj. Podna je obloga, pak, u sitnim crno-bijelim vintage pločicama s uzorkom koji se nastavlja i na zidu šanka, kako bi se prostor vizualno izdužio.

Igrala sam se puno s geometrijskim oblicima na zidu, gdje su otvorene police za držanje čaša. Oblik otvorenih kutija nastavlja se i po stropu iz kojih visi puno zlatnih i crnih jednostavnih visilica. Jako efektno u prostoru izgledaju ogledala u bijelim i zlatnim okvirima, dok smo od gipsanih panela složili kompozicije na zidu iznad hladnjaka za piće te sve obojali u boju marsale. Stvorili smo jedan ambijent gdje se gosti mogu osjećati udobno i urbano iako su u jednom starinskom ambijentu - kaže.

Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:29