Za početak treba izabrati tri najveće glavice koje imaju najduže lišće. Kada se napravi početni čvor pletenice u obliku slova x, dodaje se četvrti na jednu stranu, pa čvor pletenice, pa peti na drugu stranu, pa čvor pletenice i tako istim postupkom do dvanaest češnjaka. Škarama se odreže višak, vrh se stegne vezicom i - voila - imate tradicionalnu ljubitovičku reštu češnjaka.
Naučila nas je to Zorka Turković (66), vlasnica OPG-a “Zorka Turković” i potpredsjednica Udruge Šarac koja se uzgojem ovog češnjaka bavi zadnjih 20 godina, a okuplja sve lokalne proizvođače autohtone sorte ljubitovičkog češnjaka. Oni će ovdje, u selu Ljubitovici 15 kilometara od Trogira u dalmatinskom zaleđu, reći samo - luk. Češnjak nije dio njihove stručne terminologije, a zabune nema. Samo je...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....