MINISTARSTVO GRADITELJSTVA

Rezime prošle godine i najave za iduću: Reforma prostorno-zemljišne administracije uz fondove EU

Ministarstvo planira osigurati dodatnih 1,8 milijardi kuna u iduće tri godine za ener-getsku obnovu javnih zgrada i privatnih kuća. Većina zgrada u Hrvatskoj je stara

U sljedeće dvije godine očekuje se još pet, šest tisuća obitelji kojima će subvencije stambenih kredita pomoći da kupe stan ili kuću ili da sagrade kuću. Do sada je u obiteljima koje su lani dobile subvenciju rođeno više od 300 djece.

Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti iduće i 2020. godine, kada će biti raspisani novi natječaji, najavljeno je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

U protekloj godini u fokusu rada Ministarstva bili su projekti stambenog zbrinjavanja mladih te energetske obnove zgrada. Ove godine pristigla su 3033 zahtjeva, što je 26 posto više nego lani. Najveći rast broja zahtjeva za subvencioniranim kreditima bio je u Slavoniji i Lici.

IZMJENE ZAKONA

Ministarstvo graditeljstva ponovo ide u izmjene Zakona o subvencioniranju kako bi se ta mjera dodatno poboljšala

- Imali smo mnogo prijedloga naših građana, a u izmjene idemo kako bismo ih uvrstili u Zakon - rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili sagraditi kuću na najnerazvijenijim područjima, a 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili sagraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Poticana stanogradnja program je stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu četvornog metra stambenog prostora od tržišne dobivaju svoj dom. Do sada je u sklopu tog programa sagrađeno više od 8000 stanova, a u sljedeće dvije godine planira se sagraditi novih tisuću stanova u Zadru, Splitu, Trogiru, Solinu, Biogradu na Moru, Bolu, Cresu, Krku, Kraljevici, Lovranu, Poreču, Visu i Vrsaru.

U 2019. godini očekuje se daljnji rast građevinskog sektora radi energetske obnove i velikih projekata

Ministarstvo graditeljstva u ovoj je godini povuklo čak 37 posto više sredstava od planiranog, upravo za energetsku obnovu. No, što to konkretno znači građevinskom sektoru? Graditeljski poslovi energetske obnove namijenjeni su velikim dijelom manjim građevinskim tvrtkama koje će moći iskoristiti svoje kapacitete. Osim što dobivaju siguran posao, radi se o sredstvima iz fondova EU, pa je i naplata sigurna.

Ministarstvo planira osigurati dodatnih 1,8 milijardi kuna za iduće tri godine za energetsku obnovu zgrada, javnih, ali i privatnih kuća. Većina zgrada u Hrvatskoj starija je od 40 godina, stoga je energetska obnova itekako potrebna, posebice zbog ušteda, odnosno smanjenja troškova za režije.

U 2019. se očekuje daljnji rast građevinskog sektora jer posla će biti, od energetske obnove do velikih projekata poput Pelješkog mosta ili pak projekata gradnje aglomeracija pročišćavanja otpadnih voda.

JEDAN KLIK

U sljedećoj godini, rekao je ministar Štromar, nastavit će s modernizacijom sustava. Radi se o reformi koju provode u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja kako bi poduzetnicima, ali i svim građanima pojednostavili proces dolaženja do dokumenata, ali i smanjili procedure. Informatizaciju i digitalizaciju, odnosno reformu prostorno zemljišne administracije radit će sljedeće godine i uz pomoć sredstava iz fondova EU.

- Svi dokumenti iz resora Ministarstva do kraja mandata bit će dostupni građanima online, odnosno na jedan klik - tvrdi ministar Štromar.

U sljedećoj fazi e-razvoja te učinkovitoj izradi i implementaciji e-planova druge generacije, e-dozvole, e-investicija, e-arhiva i ostalih e-modula koje razvijajuu sklopu rasterećenja gospodarstva i nacionalnih reformi, Ministarstvo će uz podršku struke osigurati građanima da napokon imaju javnu upravu kao svoj servis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 04:23