RAST U SLAVONSKIM ŽUPANIJAMA

Rezultati ovogodišnje mjere subvencija stambenih kredita

Ministarstvo je vrlo zadovoljno odazivom stanovništva na mjeru, sa 2873 odobrena zahtjeva ove godine

Na ovogodišnji natječaj za subvencionirane stambene kredite prijavilo se 26 posto više mladih nego lani, konačni su podaci Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Agencija za platni promet nekretnina odobrila je 2873 zahtjeva od 3933 pristigla. Na dopuni je još 141 zahtjev zbog nepotpune dokumentacije. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili sagraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, a 30 posto mjesečne rate kredita ide za nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Sa subvencijama s prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg natječaja u godinu dana više od 5200 obitelji osiguralo je svoje stambeno pitanje ovakvom mjerom. Prosjek godina onih koji su dobili subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, odnosno 2900 kuna.

Prosjek godina onih koji su dobili subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 388 eura, odnosno 2900 kuna

- Ono što me najviše veseli jest da imamo najveći rast subvencija u slavonskim županijama, Vukovarsko-srijemskoj gdje je prošle godine bilo 44 subvencija, ove godine ih imamo 104 - izjavio je ministar Predrag Štromar. Rast nastavljaju Brodsko-posavska sa 102% povećanja, zatim Virovitičko-podravska sa 96%, pa Požeško-slavonska sa 93%, Ličkosenjska sa 84% te Osječko-baranjska županija sa 78% povećanja. I dalje je najviše subvencija otišlo u Zagreb, njih 859, što je na prošlogodišnjoj razini. Za kupnju ili gradnju kuće povećan je broj subvencija za 60%. Mjera će se nastaviti i sljedećih godina. Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti iduće 2019. i 2020. godine kada će biti raspisani novi natječaji.

BORO VUJOVIĆ:
Subvencije ne donose prave rezultate, treba nam trajna mjera

Akcijom subvencioniranih kredita nisu oduševljeni trgovci nekretninama i to prije svega zato što smatraju da ta mjera dovodi do turbulencija na tržištu. - Najveći je problem kratko trajanje mjere, za razliku od mjere oslobođenja od poreza za prvi stan koja je bila trajna. Subvencije kredita ograničene su s obzirom na budžet, mjera ne traje čitavu godinu, najavi se i kupci čekaju rujan. To dovodi do zastoja na tržištu koje je blokirano do lipnja, a onda krene potpisivanje predugovora za stanove i u rujnu svi jurišaju. Stoga usred velike potražnje, a male ponude te nedostatka vremena za pregovore narastu cijene izvan tržišnog prosjeka pa i za one nekretnine koje ne bi trebalo - kaže Boro Vujović, direktor agencije Opereta, koji je o tome nedavno govorio na konferenciji Zeleni forum. Subvencije staju 5. listopada i onda zamre tržište, dodaje B. Vujović, i koliko su prodali u prvih pet dana tog mjeseca, isto toliko jedva prodaju u preostalih 25 dana.

- Bolja bi bila trajna mjera. Neki već sad čekaju subvencije iduće godine. Nas ministar naziva špekulantima, ali podaci govore jasno za sebe. Dakle, u Zagrebu je ove godine pad tržišta za 30 posto, a rast cijena za šest posto prosječno, situacija kojoj su dijelom pridonijeli i subvencionirani krediti na ovakav način. Nisam siguran da su ovom mjerom zaustavljeni oni koji su planirani iseliti iz Hrvatske nego su kredite uzimale osobe koje su kreditno sposobne, odnosno zaposlene trajno - zaključuje Boro Vujović.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media, Tomislav Krišto/Hanza Media, Nikša Stipanićev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:08