U srcu mirnog sela Rušnjak

Rustikalna oaza koja slavi ljepotu istarskog kamena

 

Vila površine 220 četvornih metara u selu Rušnjak kraj Motovuna

U srcu mirnog sela Rušnjak, tri kilometara udaljena od Motovuna, nalazi se Villa Lapidea. Očaravajuća, istodobno moderna i tradicionalna, luksuzna i topla… Prava bajkovita kuća čiji dizajn potpisuje dizajner Boris Ružić.

Villa Lapidea ima stambenu površinu od 220 četvornih metara i privatni vrt od 2500 četvornih metara, a u vrtu grijani bazen veličine 11×5 metara, ljetnu lounge zonu s kaminom i mjestom za objedovanje na otvorenom te malu kućicu koja služi kao spremište za razne stvari.

– Lokacija vile je izvrsna za privatna druženja s obitelji i prijateljima jer se nalazi u malenom istarskom selu od samo nekoliko kuća, okružena hrastovom i borovom šumom, udaljena samo nekoliko minuta vožnje od Motovuna – ističe dizajner Boris Ružić i dodaje da je dizajn vile doista originalan.

– U prizemlju je veliki open space prostor koji obuhvaća dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu. Na katu su, pak, četiri kompletno opremljene dvokrevetne spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama. Ono što je genijalno s ovom kućom jest to što je prostorno idealna za romantične parove, obitelji ili, pak, za neko društvo. Svi će se u njoj sigurno dobro zabaviti, istovremeno i dobro odmoriti – kaže dizajner i dodaje da je proces uređenja protekao jako dobro. Borisov tim u suradnji s vlasnicima odlučio je da će kuća biti uređena u rustikalnom stilu da bi odisala toplinom i gostoljubivošću, što je gostima, kaže, danas imperativ pri konačnom biranju u kakvom će objektu provesti svoj godišnji odmor.

Prirodne teksture koje daju osobi koja boravi u kući osjećaj da se praktički nalazi u prirodi, kao i zemljani tonovi koji pridonose osjećaju harmonije i opuštanja, važni su za svakoga gosta koji je došao ovdje provesti opušteni odmor. A upravo to je bila i naša nit vodilja pri osmišljavanju izgleda svake prostorije – otkriva Boris Ružić i ističe da je namještaj uglavnom uvezen iz Provanse u Francuskoj. Villa Lapidea je inače napravljena od tradicionalnog istarskog kamena i općenito u svakom svom dijelu slavi ljepotu ove regije. Dizajnera Borisa Ružića pitali smo i kakve su kuće danas u modi kad je Istra u pitanju.

– Danas se istarske vile rade prema suvremenom standardnom načinu gradnje – s ciglama, a zatim umjesto pročelja dolazi kamena obloga koja daje dojam da je kuća sagrađena od kamena. Prednost takvog načina gradnje jest odlična izolacija kuće. Moj savjet je ako želite kuću oblagati kamenom u stilu suhozida (bez fuga), treba pripaziti na tehnički dio, a to je dodatna izolacija između cigle i suhozida i to baš zato što nema fuga – kaže Boris Ružić.

Foto: Rajan Milošević, Level 52

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:21