VILA U ISTARSKIM BALAMA

Senzacionalan pogled na bazen iz udobnosti dnevnog boravka u Istri

Villa Giuseppe u istarskim Balama bez sumnje je suvremeno arhitektonsko i dizajnersko čudo. Najbolji dio svakako je pogled na bazen, i to iz dnevnog boravka. Zavirite s nama u ovaj hit-objekt...

PROFIL
  • INFO: Villa Giuseppe od 220 kvadrata
  • LOKACIJA: Bale, Istra, Hrvatska
  • PROJEKT: Boris Ružić, www.brdesign.hr

U istarskom gradiću Bale, nedaleko od Rovinja, smjestila se Villa Giuseppe poznatog hrvatskog dizajnera Borisa Ružića. Riječ je o 220 kvadrata velikom objektu u kojem su se smjestile tri spavaće sobe, kuhinja s prostorom za blagovanje, dnevni boravak, spa prostorija sa saunom i tuš kabinom... Okružuje je veliki posjed koji je s tri strane ograđen visokim kamenim suhozidom, a stanare od znatiželjnih pogleda s prednje strane skriva živica čempresa, koja omogućuje privatnost.

Boris Ružić kaže da je vila moderna u okruženju u kojem se nalazi, ali je to isto okruženje bilo dio inspiracije za njeno uređenje. Tradicija i prošlost Bala bile su mu veoma važne u stvaranju ovog objekta, kako arhitektonski, tako i dizajnerski.

- Čovjek, priroda i arhitektura čine cjelinu koja se reflektira na oblikovanje našeg životnog prostora. Stvoriti bezvremenski prostor i destinaciju za budućnost vječni je izazov i pokretač svakog mog projekta, a jedan od takvih izazova je upravo i ovaj projekt - pojašnjava Ružić i dodaje da je riječ o projektu čija je posebnost stvaranja identiteta na temeljima tradicije i istarske arhitekture u prirodi, kao i dizajn koji je nezaobilazni dio u svim sferama našeg života. Ono što su Bale nekad bile, način na kojima se u njima živjelo i radilo... Sve to bila je inspiracija za uređenje vile, a to se u njoj može i vidjeti. Ima u toj vili i kamena i drva, neočekivanih, skrivenih kutaka u kojima se može odmoriti i lijepo provesti vrijeme.

- Stvoriti drugačiji doživljaj koji se razlikuje od onoga što je za većinu standard moje je viđenje arhitekture i dizajna interijera u projektu villa Giuseppe. Oblikovati cjelinu arhitekture i prirode podneblja, s ciljem da realizirani projekt izgleda bezvremenski, primamljivo i skladno na prvi, drugi i pedeseti pogled, bio je pravi izazov - pojašnjava Ružić.

Stil ovog svog projekta smatra pomalo eklektičnim jer je on zapravo skup nekoliko različitih stilova i pravaca. Ne spada u jednostavne stilove, pojašnjava nam, jer se ne radi o pukom nabacivanju hrpe elemenata zajedno. Zapravo u ovom projektu različiti elementi funkcioniraju skladno na prvi pogled, a kao cjelina imaju poseban šarm, originalnost, poigravanje s nespojivim, što i je glavno pravilo ovog stila.

- U prizemlju se nalazi koncept otvorenog prostora s vrhunskom kuhinjom i blagovaonicom te dnevnim boravkom, čiji moderni vizual upotpunjuje otvor/pogled na bazen. Do galerije na katu vode minimalističke dizajnerske stepenice, a otvoreni prostor pruža se dalje u sobe s pogledom na četiri strane svijeta - pojašnjava Ružić prostor koji je osmislio.

Dodaje i kako su mu vrlo važni bili toplo-hladni prostori, odnosno mjesta na kojima će se ljudi moći opustiti. Riječ je o vanjskoj kuhinji, idealnoj za ljetne dane, koja ima pomno osmišljen dio u kojem je ljeti savršena hladovina, a zimi je tu vanjski kamin. Prostor je to za opuštanje i zabavu, dodaje, a to je jednako tako moguće i uz natkriveni bazen te saunu. Svi ti prostori idealni su za odmor u bilo koje godišnje doba jer su osmišljeni kako bi ljeti maksimalno koristili hladovinu, a za zimu je tu uvijek neki izvor topline.

Ideja je, dodaje dizajner, bila postići neutralnost prostora u kombinaciji s komadima namještaja vrhunskog dizajna i dekorativnim ručno rađenim detaljima. Među njima su, primjerice, predimenzionirane slika na zidovima. Riječ je o kombinaciji različitih elemenata koji stvaraju jednostavan i prirodan izgled.

- Ovom stilu savršeno pristaju detalji od prirodnih materijala kao što su drvo, kamen, metal, lanene tkanine, koža i slično, što uvijek asocira na tradiciju, klasiku i prošlost, ali u novoj formi, kroz novi dizajn ili redizajn. Boje i teksture su na prvi pogled jednostavne i umirujuće, prirodni tonovi i čiste površine osnova su za ugodu u bilo koje godišnje doba, a njihovu izmjenu stanari mogu pratiti kroz veliku staklenu stijenu ili bilo koji prozor u kući - pojašnjava Ružić.

U vili je velika pozornost pridana detaljima. Zapravo, kaže dizajner, sve je u detaljima. Kuću bi se zbog toga na neki način moglo promatrati kao galeriju u koju se u bilo kojem trenutku može unijeti nešto novo i efektno spojiti klasični, vintage ili moderni stil, a da sve ostane udobno, funkcionalno i lijepo. Kao i da, a to mu je bilo jako važno, nosi posebnu energiju cjeline.

- Arhitektura i dizajn u maniri moderne tradicije, kao i funkcionalnost, glavna je misao vodilja u ovom projektu i po mojoj dizajnerskoj filozofiji prostori moraju biti otvoreni, prozračni i imati ‘vibru’ koja omogućuje lagodan život u prirodnom okruženju lokacije Bale - zaključuje Ružić. Sve fotografije ove predivne vile u samom srcu Istre možete pogledati u našoj galeriji.

Foto: Koridor 27

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:44