StoryEditor
Mjesec dana i gotovo

Sjajan projekt tima iz Dizajnholika: Obnovljeni dom mlade četveročlane obitelji iz Novog Zagreba

U samo mjesec dana u njihovih novozagrebačkih 76 kvadrata obavljen je golem posao
 Neja Markičević/CROPIX

PROFIL

Vlasnicima su u uređenju pomogle Ivana Ferenčak i Alena Ružić iz Dizajnholika, a totalni hit u stanu je carstvo mališana koje je zabavno i sadržajno raznoliko sa krevetom “ni na nebu ni na zemlji”

Skoro tri godine su prošle od ljeta kad se jedna mlada četveročlana obitelj zaputila na more predavši ključeve stana timu iz Dizajnholika. Dok su oni uživali na suncu, u njihovu stanu trajali su ozbiljni radovi. U samo mjesec dana u njihovih novozagrebačkih 76 kvadrata obavljen je golem posao, tako da je obitelj na povratku zatekla posve drugačiji životni prostor. Naravno, sve su oni to odobrili i plan preuređenja napravljen je u skladu s njihovim željama, budžetom i prostornim mogućnostima stana.

image
Neja Markičević/CROPIX

image
Neja Markičević/CROPIX

Promjena je, priznaje vlasnica, bila zaista velika. Rušili su se zidovi, postavljena je nova kupaonica, podovi, a zamijenjene su i sobe, pa je na mjestu dječje sada roditeljska. Ta je soba bila manja, pa su supružnici odlučili da djeci definitivno treba veća soba.

- Tri godine smo živjeli u stanu koji nije bio idealan za djecu, pa smo ga htjeli preurediti tako da im bude prilagođen. Ekipa iz Dizajnholika, Ivana Ferenčak i Alena Ružić, već nam je uredila apartman na moru, pa smo znali da dobro rade. Ideja je bila stvoriti topao i ugodan prostor, a da pomalo naginje skandinavskom uređenju. Uz to smo svakako htjeli otvoriti prostor, jer je prije sve bilo puno zidova - govori vlasnica, koja je željela da u prostoru ne bude previše boja, jer je ona, kaže kroz smijeh, pomalo monokromatski tip. Alena Ružić iz Dizajnholika željela je da se u prostoru vidi osobnost njihovih vlasnika. Tako je posao započeo.

image
Neja Markičević/CROPIX

Ostakljen balkon je pravi mali raj, a svi prozori se mogu otvoriti, po želji 

image
Neja Markičević/CROPIX

Kad se uđe u stan, hodnik je dug samo nekoliko koraka, a onda se širi u kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak. Riječ je o otvorenom, spojenom prostoru. Iz njega se produži u dječju sobu, dok se, ravno od ulaznih vrata, u samo nekoliko koraka dolazi do WC-a, kupaonice i roditeljske sobe. U dnevnom boravku veliku pozornost privlači staklena stijena, koja omogućava pogled u park koji se nalazi tik uz zgradu i stvara dojam da je čovjek više u prirodi nego što to doista jest. Premda je stan svijetao sam po sebi, ona ga čini još svjetlijim. Tu je i balkon, koji je prava mala oaza. Ostakljen je, ali se svi prozori mogu otvoriti. Tamo je mnogo biljaka, a i velika ljuljačka. 

image
Neja Markičević/CROPIX

Restaurirana vitrina

Od starog namještaja u stanu najveću pozornost privlači vitrina koja je restaurirana i obojena

image
Neja Markičević/CROPIX

image
Neja Markičević/CROPIX

image
Neja Markičević/CROPIX

image
Neja Markičević/CROPIX

Važni detalji

Obitelj ističe kako je uštedjela na izradi kuhinje, ali zato nisu štedili na dizajnerskim komadima koji su im se svidjeli i na rasvjeti

Od starog namještaja koji se u stanu nalazio zadržane su samo dvije stvari: vitrina, koja je restaurirana i obojena i našla je mjesto u dnevnom boravku, te luster Tiffany, koji je pronašao mjesto u malom WC-u. Zadržali su ga baš u toj prostoriji s ciljem da se napravi mali odmak i da ta prostorija bude nešto drukčija. Osim tog neobičnog detalja, u stanu svakako pozornost privlači zid u kuhinji na kojem se nalaze obiteljske slike: od trudnoće, rođenja prvog i drugog djeteta, njihova odrastanja...

image
Neja Markičević/CROPIX

- Dječja je soba bila poseban izazov. Htjela sam da krevet bude neobičan, na etaži, no imamo niske stropove, pa nismo puno toga mogli napraviti. Bilo koja druga opcija zakrčila bi sobu, pa je ovo bilo najbolje rješenje. Riječ je o platformi od metalne konstrukcije na koju je stavljen madrac, a uz njega su postavljene ljestve. Od kreveta do stropa nalazi se ograda od sirovog drva, pa je tako dijete dobilo svoj skroviti prostor, kućicu - kaže vlasnica.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Sve što se u stanu moglo skriti, skriveno je. Tako je, recimo, perilica rublja skrivena u ormaru, baš kao i usisivač. U hodniku su dva velika ormara, u kojima stane puno toga: od sve obuće i odjeće koja se skida na ulasku u stan, pa čak i poneka dječja igračka... Na nekim se stvarima u stanu nije štedjelo: primjerice, na dizajnerskim komadima koji se tamo nalaze i na rasvjeti, koja je rad danskih tvrtki Normann Copenhagen i Hay (Dizajnholik). Uštedjelo se na, recimo, materijalima koji su korišteni u preuređenju stana i izradi kuhinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2020 14:02