Prenamjena starog potkrovlja

Spektakularan stan u potkrovlju

 

Odličan način kako udahnuti novi život starim građevinama, čija je osnovna funkcija jednostavno prestala biti potrebna zajednici, njihova je prenamjena u mjesto za stanovanje. Već smo svjedočili odličnim preuređenjima napuštenih crkvi, garaža i vjetrenjača, a predivan stan u nastavku primjer je prenamjene starog potkrovlja u prostor za život.

Tako je potkrovlje u zgradi sagrađenoj 1925. godine pretvoreno u prozračan obiteljski dom. Pri preuređenju je zadržana većina izvornih građevnih elemenata zgrade poput vrata, krovnih prozora i drvenih greda, a zanimljiv je upravo zato što je dizajner odlučio ostaviti stare drvene grede. One nisu samo bitna baština stare građevine, već također postavljaju određeni stil i postaju glavni naglasak dizajna. U ovom su domu, grede su u kontrastu s namještajem i dekoracijama u skandinavskom stilu.

Elemente skandinavskog stila čine: bijeli drveni pod, sivi zidovi i moderan skandinavski namještaj.

Uz iznimku manjeg dijela zida u blagovaonici prekrivenog sivom bojom, zidovi su bijeli, što pojačava osjećaj prostranosti.

U prizemlju se nalazi golemi prostor raspodijeljen na dnevnu zonu s blagovaonicom za smještaj osam ljudi i izvrsno uređenom bijelom kuhinjom.

U stanu se posebno ističe stepenište izrađeno od željeza u kombinaciji s bijelim drvenim gazištem koje vodi na kat u kojemu je dnevni boravak s kaminom na drva, dječja soba i roditeljska spavaća soba iza staklene zidne pregrade.

Kuhinja je zasebna prostorija i opremljena je bijelim kuhinjskim ormarićima s velikom inox radnom plohom. I donji i gornji elementi su zatvorenog tipa s elegantnim kožnim ručkicama.

Izvor: Bjurfors

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:03