JEDINSTVENI PROJEKT U HRVATSKOJ

STAMBENI SKLOP JORDANOVAC Pametne kuće za komercijalnu namjenu kojima vlasnici upravljaju putem tableta ili pametnog telefona

Vlasnici putem tableta ili pametnog telefona s bilo koje udaljenosti upravljaju svojim stanom. U tvrtki Alfa, investitori projekta stambenog sklopa Jordanovac u Zagrebu, kažu kako kupci njihovih stanova dobivaju i iPad uz pomoć kojeg mogu upravljati rasvjetom, grijanjem, hlađenjem, ventilacijom, pa čak i roletama

Stambeni sklop Jordanovac, koji je nedavno nominiran za nagradu “Drago Galić” za najbolje ostvarenje na području stambene arhitekture koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata za prošlu godinu, poznat je, osim po svojem oblikovanju, i kao rijedak primjer tzv. pametnih kuća u Zagrebu. Taj element, koji je na prvu skriven, vrlo je važan za ovaj projekt jer predstavlja iskorak u budućnost stambene gradnje. Arhitekti su Svebor Andrijević i Luka Korlaet.

“Kvaliteta stanovanja postignuta je višeetažnim stanovima koji inventivno ujedinjuju prednosti kolektivnog stanovanja i individualnih obiteljskih kuća, kao i energetskom učinkovitošću”, navodi stručni savjet UHA-e, koji je taj objekt uvrstio u nominacije za nagradu.

Naselje je okruženo prozirnom ogradom i pokriveno videonadzorom. Za sigurnost je zadužen protuprovalni sustav koji omogućava kontrolu 24 sata

INVESTICIJE

Stambeni sklop Jordanovac sastoji se od četiri vile s po tri stana. U tvrtki Alfa stan, koja je investitor i graditelj tih objekata, ističu kako su oni jedini u Hrvatskoj uspjeli napraviti tzv. pametne kuće za komercijalnu namjenu.

- To je vrlo teško i zahtjevno postići, prvenstveno zato što se, kad se radi projekt za tržište, ne zna tko će biti kupac. Ukusi kupaca su različiti i projekt treba prilagoditi za imaginarnog kupca. S obzirom na to da su sve instalacije grijanja, hlađenja i ventilacije pametne kuće izvedene u armirano-betonskoj konstrukciji, sustav je izrazito kompleksan te su samim time eventualne promjene iznimno zahtjevne. Zbog toga smo izradili tri-četiri tlocrtna rješenja svakog stana, prema kojima su prilagođene instalacije kako bi se kupcima omogućio izbor, a da i dalje svi sustavi funkcioniraju besprijekorno - ističe Dario Jurić, voditelj projekata tvrtke Alfa stan, dok stojimo u jednom od stanova veličine 125 kvadrata koji će nekome postati dom.

Konceptom pametne kuće stanarima je na raspolaganju stan na dlanu. lz samog stana ili s udaljene lokacije putem tableta ili pametnog telefona omogućeno je upravljanje cijelom kućom.

Svaki stanar dobiva mogućnost da si prilagodi dom za različite porebe i način života koji mu odgovara u tom trenutku

- Sustavom se upravlja s jednog mjesta, a sve što se moglo povezati u sustav pametne kuće, uspješno je povezano. Korištenje preko sučelja na tabletu ili pametnom telefonu je jednostavno i može se, prema potrebi, postaviti na raznim jezicima. Svaki kupac prilikom primopredaje stana dobiva iPad na kojem uz osnovne postavke može dodati i neograničen broj opcija koje će odgovarati baš njemu i njegovim navikama - rekao je Hrvoje Novaković, koji je zadužen za održavanje.

SINKRONIZACIJA

Na popisu onoga što se može kontrolirati putem tableta u stanovima je niz stavki: od rasvjete, koju se može vremenski podesiti kada će se uključiti ili isključiti, do grijanja, hlađenja, ventilacije, pa čak i roleta.

- Sve je integrirano korisniku za upravljanje: rasvjeta, grijanje i hlađenje kompletnog stana, reguliranje vlage prostora, protuprovalni sustav, videonadzor... Gledajući s inženjerskog stajališta, bilo je vrlo zahtjevno umrežiti i sinkronizirati sve kako bi se omogućilo upravljanje s jednog mjesta - dodaje Novaković.

Ulazna vrata zaštićena su lozinkom, a predviđena je mogućnost otključavanja stanova dodirom prsta, dakle bez ključa

Svaki stanar ima mogućnost sebi prilagoditi pametnu kuću za različite potrebe. Stanari, primjerice, mogu podesiti rasvjetu tako da ih nakon povratka s posla dočekaju upaljena svjetla ili upravljati protuprovalnim sustavom, a sve u samo nekoliko klikova na pametnom telefonu ili tabletu čak i kada nisu kod kuće.

- Vlasnici stanova ne trebaju programere jer je aplikacija za upravljanje pametnom kućom napravljena tako da si korisnik sam, ovisno o želji, može personalizirati sustav, a samo korištenje je vrlo jednostavno. Sustav roleta je pametan pa se sam adaptira ovisno o količini svjetla i izlasku, odnosno zalasku sunca. U stanovima se zato rolete po želji mogu same spuštati ovisno o poziciji sunca. Imamo vremensku stanicu koja očitava svjetlost, vjetar, vlagu i padaline. Ako je vjetar jači, a platno na krovu otvoreno, oglasit će se alarm i sklopiti platno, a ako pada kiša, rolete se mogu spustiti, naravno pod uvjetom da korisnik želi te pogodnosti - opisuje Hrvoje Novaković.

Grijanje je omogućeno putem dizalica topline koje imaju svi stanovi, zbog čega se prostor ne grije preko radijatora, niti hladi preko klima-uređaja, a sustav grijanja i hlađenja funkcionira putem betonskih jezgri. Dnevni boravak, primjerice, ima plohe u zidovima koje griju, odnosno hlade, a garaže imaju podno grijanje i hlađenje. Svaka prostorija može se toplinski zasebno regulirati, a u naselju je ugrađeno više od 200 krugova grijanja i hlađenja. Stanovi u kućama imaju centralni usisavač pa je dovoljno samo donijeti cijev za usisavanje u jednu od soba, ukopčati je u posebno mjesto na zidu i usisavati.

Najveći stanovi su veličine oko 450 kvadrata i prostiru se na nekoliko etaža, a oni najmanji imaju 125 kvadrata

NEMA KOPIJE

Cijelo je naselje okruženo providnom ogradom i pokriveno videonadzorom. Za sigurnost je zadužen najsuvremeniji protuprovalni sustav koji omogućava 24-satnu kontrolu. Stanovi imaju protuprovalne senzore, a unutar stanova postoje i senzori pokreta. Ulazna vrata zaštićena su lozinkom, a predviđena je mogućnost otključavanja stanova jednostavnim dodirom prsta, bez upotrebe ključeva. U slučaju kvara lifta odmah dolazi serviser, a sam lift ima tehničku liniju.

- U slučaju nestanka struje, u vratima postoji mehanizam automatskog zaključavanja. Dakle, vrata su protuprovalna, protupožarna i elektromehanička. Ključ nikako nije moguće kopirati - objašnjava Dario Jurić.

U stambenom sklopu Jordanovac polovica stanova je već pronašla svoje vlasnike.

- Riječ je o uistinu jedinstvenom projektu, samostalnim stambenim jedinicama koje pružaju osjećaj življenja u kući. Zbog načina gradnje i ugrađenih pogodnosti stanovi su ekskluzivni na tržištu. Naše pametne kuće štede energiju, ali ne mogu se smatrati stanovima s niskim režijama jer vlasnici imaju visok standard zahtjeva i troškova, kao što je korištenje jacuzzija koje imaju pojedini stanovi. Također, svaka pločica je ručno obrađena, uz još brojne druge detalje visoke kvalitete - objašnjava Mate Mustapić, direktor tvrtke Alfa stan.

Najveći stanovi su veličine oko 450 kvadrata i prostiru se na nekoliko etaža, dok su oni najmanji od 125 kvadrata.

- Naš tim stoji na raspolaganju budućim stanarima u prvim mjesecima za bilo kakva pitanja vezana uz korištenje sustava putem tableta, ali i za sve druge upite - zaključuje direktor Dean Šparavec.

Više na: www.alfastan.hr

Foto: Neja Markičević/Hanza Media, Miljenko Bernfest i Luka Korlaet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:30