LIJEPO I FUNKCIONALNO

STAN I TERASA U SAMO 45 DANA Moderan, topao i ugodan penthouse u Premanturi s potpisom tvrtke IO DECOR

 Marijana Banko / CROPIX
Ideja iza uređenja stana bila je jednostavna - vlasnici su željeli moderan, topao i ugodan dom, po svojoj mjeri. Riječ je o penthouseu u naselju Premantura, koji je za njih uredila tvrtka IO Decor.

U 75 kvadrata, plus velika terasa s vanjskim roštiljem od 20 kvadrata, trebalo je smjestiti sve što je potrebno za život jedne obitelji. Nikad to nije lagan zadatak jer treba osmisliti prostor koji će biti i lijep i funkcionalan, no ovdje je to prošlo veoma brzo. Naime, od trenutka kad su sve dogovorili s vlasnicima pa do završetka uređenja prošlo je 45 dana. Za to vrijeme uređene su dvije spavaće sobe, kupaonica, ulazni dio stana te open space u kojem se spajaju dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja.

- Najzanimljiviji dio stana bila je visina centralnog roga koji se proteže preko šest metara visine pa smo taj prostor najbolje iskoristili za povećanje dodatne kvadrature stana. Predložili smo da se iznad dijela stana izgradi gornja etaža duž dijela dnevnog boravka, a iznad svake spavaće sobe smjesti spavaći dio, na što su vlasnici i pristali. Nakon što su se složili s našim idejnim rješenjem, dogovorili smo boje interijera, materijale namještaja kao i dekorativne i tapetarske tkanine - kaže Robert Bajs iz IO Decora.

Premantura,  230220.
Stan u Premanturi.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX

Prema njihovim nacrtima izvedene su sve preinake u stanu - kako arhitektonske, tako i one vezane uz vodu i struju. Budući da se stan prostire preko cijele etaže zgrade, odlučeno je da je najbolje ulazni pretprostor stana pripojiti stanu, pa su izrađeni ormar za cipele i jakne te klupica za presvlačenje koja se nalazi ispred stana. Na taj je način, priča Robert, onaj "prljavi" dio odjeće i obuće, poput cipela i jakni, ostavljen izvan stana. Osim toga, ulazni dio stana vizualno je pretvoren u hodnik, i to tako da je između ulaznog hodnika i kuhinje postavljena staklena stijena, kojom su istovremeno postigli i fizičku odvojenost prostora.

Premantura,  230220.
Stan u Premanturi.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX

- Kuhinja je zaista velika prostorija, opremljena otokom koji, osim za pripremu hrane, često mijenja stol kada je riječ o doručku, a u cijelosti je on definitivno najzahtjevniji 'komad' namještaja, koji smo mi u cijelosti projektirali i izradili. Uz to smo sve aparate koji se nalaze u kuhinji birali zajedno s vlasnicima stana - dodaje Robert i pojašnjava kako je iznad kuhinje, a unutar niše, skrivena klima. Nisu htjeli narušiti čisti izgled prostora, pa su je smjestili daleko od očiju.

U dnevnom boravku, koji je spojen s kuhinjom, nalazi se kutna garnitura koja je izrađena po mjeri, baš za taj prostor, i koja je postavljena tako da, kada se sjedne na nju, pogled pada prema staklenim stijenama i televizoru. Veliki zid dnevnog boravka obložen je staklenim trakama koje su lakirane u boju zidova.

Premantura,  230220.
Stan u Premanturi.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX

- Između kuhinje i dnevnog boravka, uz zid, smješten je blagovaonski stol koji se, ako to treba, može povećati za veći broj ljudi. Često imamo prigode kada je potreban dodatni prostor za stolom, pa smo zato unaprijed mislili i na takve situacije. Između hodnika i kupaone izrađena je niša unutar koje je smješten još jedan ugradbeni ormar po mjeri za dodatne stvari kućanstva, koje smo na taj način također maknuli s vidika - kaže Robert.

Premantura,  230220.
Stan u Premanturi.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX

U sobama su napravili ormare i radni dio, a na etažama su mjesto pronašli kreveti i noćni ormarići po mjeri prostora i odabranom stilu. Zanimljivo je što su obje spavaće sobe koncipirane identično, samo u drugačijim bojama. Naravno, soba u kojoj spavaju roditelji manje je šarena od one koju dijele njihovi mališani, no, u srži, vidi se da je iza uređenja ista ideja. Za početak, ormari u obje sobe izrađeni su arhitektonski kao stepeništa kojima se uspinje prema gornjim etažama, gdje se nalaze spavaće sobe s krevetima, noćnim ormarićima i televizorima koji su pozicionirani u niše zida. Takvom izvedbom dodatnih etaža, za koje je bilo sasvim dovoljno visine, kvadratura stana povećana je za 25 kvadrata, što je vlasnike stana itekako oduševilo.

Premantura,  230220.
Stan u Premanturi.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX

Premantura,  230220.
Stan u Premanturi.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX

- Najzanimljiviji detalj stana je staklena stijena gornje etaže glavne spavaće sobe, koja ima pogled prema dnevnom boravku i staklenim stijenama koje 'gledaju' na terasu - objašnjava Robert.

Foto: Marijana Banko/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:00