U GOSTIMA

Preobrazba stana površine 120 m2: Novi dom mladog poduzetnika u Osijeku koji morate vidjeti

Izvodila se potpuna rekonstrukcija prostora, s prenamjenom postojećih prostorija i osposobljavanjem potencijalnog širenja na gornji kat

PROFIL

Dizajnerica Jelena Havelka, koja je po svojoj rodnoj Slavoniji napravila brojne uspješne projekte uređenja stana i kuća, ovaj nas je put pozvala u još jedan sjajan “primjerak” s njezinim potpisom. U stan površine 120 četvornih metara u Osijeku, čiji je vlasnik lokalni mladi poduzetnik.

- Izvodila se potpuna rekonstrukcija prostora, s prenamjenom postojećih prostorija i osposobljavanjem potencijalnog širenja na gornji kat. Tamo je trenutno prazan tavan, u vlasništvu klijenta, koji se također renovirao uz popravak krovišta - objasnila je na početku razgovora dizajnerica Jelena Havelka i navodi kako je osnovna želja vlasnika, u ambijentalnom smislu, bila svjetlina prostora. Veliki prozori u gotovo svakom dijelu stana uvelike su išli u prilog tome, no upotrebom svijetlih tonova i bijele boje u potpunosti je ostvaren ambijent koji je vlasnik inicijalno priželjkivao.

BALANS

Sivoplava nijansa zidne obloge te siva garnitura uravnotežuju prisutnu bjelinu

- Velika površina podova uvijek utječe na cjelokupni dojam, stoga smo odabrali svijetli ton hrastova parketa. Uvažavajući vremenski okvir kada je zgrada izvedena i tadašnje česte načine polaganja parketa, odabrali smo chevron parket koji zbog svoje posebnosti postaje sve popularniji odabir. Nadalje, važno je bilo zadržati dvostruka vrata od punog drveta sa staklenim ukladama. Budući da su sva vrata bila u prilično lošem stanju, izrađena su nova po uzoru na postojeća - otkriva dizajnerica.

Organizacija stana je sljedeća: ulazni dio iz kojeg se desno ulazi u prostrani dnevni boravak i (budući) radni dio, zatim velika kuhinja i blagovaonica kojoj se može pristupiti iz dnevnog boravka i direktno iz ulaznog dijela. U suprotnom smjeru hodnikom se prolazi pokraj malog toaleta i ostave te se nastavlja do spavaće sobe koja ima direktan i jedini pristup kupaonici, garderobi i malom balkonu.

VELIKA POVRŠINA PODOVA UVIJEK UTJEČE NA CJELOKUPNI DOJAM, STOGA JE ODABRAN SVIJETAO TON HRASTOVA PARKETA

OBLIK SAĆA

Jedan od najupečatljivijih detalja u stanu je oblik saća, koji se sporadično ponavlja u interijeru poput, primjerice, ciljano napravljene kompozicije ogledala u hodniku

- Kroz dvostruka ulazna vrata ulazi se u prostrani foaje koji se račva u tri smjera. Ravno se ulazi u kuhinju s blagovaonicom. Uz maksimalno iskorištenje prostora za odlaganje s jedne strane, nasuprotni niski kuhinjski elementi čine cjelinu sa stolom za blagovanje. Površinska obrada tih elemenata uklapa se s bakrenim mozaikom frontalnog zida koje nadopunjuju tri bakrene visilice iznad stola. Tonovi bakra podržani su toplim nijansama drvene teksture stola i parketa, dok kontrastna svjetloplava boja kuhinjskih elemenata vizualno ‘hladi’ atmosferu. Crna granitna ploča nalazi svoj pandan u crnim detaljima poput nape, vinskog hladnjaka, slavine i kožnih stolica. Kuhinja ima dvostruku komunikaciju, pa se tako iz kuhinje može ući u dnevni boravak u koji se može doći i direktno iz ulaznog dijela. Plavi tonovi i bakreni detalji nastavljaju se i u ovoj prostoriji. Smirena sivoplava nijansa porculanske zidne obloge te siva tkanina kutne garniture balansira prisutnu bjelinu. Detalji kao što su fotelja, tepih i mramorni stol nadalje podupiru odabrani kolorit i čine harmoničnu cjelinu. Druga vrata dnevnog boravka vode u ulazni foaje iz kojeg se u suprotnom smjeru hodnikom prolazi pored malog toaleta te nastavlja do spavaće sobe. Ugodna i topla nijansa bež tapete podudara se s nijansom ugradbenog namještaja izrađenog po mjeri. Krevet je uokviren sustavom ormara koji skrivaju postojeće građevinske nepravilnosti, a naglašavaju uzglavlje - tumači dizajnerica Jelena Havelka i priznaje kako je u ovom projektu htjela prije svega ostvariti harmoniju suvremenog izričaja unutar secesijske arhitektonske jezgre.

- Mislim da su takvi spojevi uvijek izazovni i ako se nađe dobar smjer, ako se uspije osjetiti duh prošlog vremena i uklopiti ga u sadašnji trenutak, dobri rezultati rijetko izostaju. Taj spoj je u ovom slučaju vrlo suptilan, pružajući ugodan ambijent za svakodnevni život - govori.

Inače, u ovom stanu prevladavaju nijanse bež i bijele koje su postavljene kao koloritna baza, dok tonovi plave i bakreni detalji razbijaju tu neutralnu kućnu scenografiju. Sav namještaj u stanu je novokupljeni. Uz velik dio namještaja koji je rađen po mjeri, izdvaja se i nekoliko dizajnerskih komada.

- Jedan od meni najdražih je kustomizirana fotelja New York s dodatkom za noge u dnevnom boravku, talijanskog proizvođača Saba. Ona u sebi sadrži sve elemente ambijentalnog lajtmotiva ovog interijera. Kombinacija je tamnoplavog pliša i bež vunenog tkanja, proštepanog motivom saća u metalnoj konstrukciji bakrene završne obrade. Ulazni dio stana uljepšava elegantna Le Corbusierova klupa Seville izvedena u bijeloj koži. Blagovaonicu krasi Cattelanov stol Eliot Wood, koji ima ploču stola od punog orahova drveta s autentičnim nepravilnim rubovima. Pripadajuće stolice Arcadia u izvedbi su crne kože i punog orahova drveta - otkriva dizajnerica i nastavlja kako je po njezinu mišljenju u ovom stanu najupečatljiviji detalj oblik saća koji se sporadično ponavlja u interijeru. U dnevnom boravku je prisutan u visilicama i diskretnije na već spomenutom štepu tkanine na fotelji. Kuhinjski zid je obložen metalnim, bakrenim mozaikom u identičnom obliku. Vizualno jaka kompozicija ogledala u hodniku posebno je izrađena od pojedinačnih ogledala, čineći identični motiv. Isto se ponavlja u toaletu, što je dodatno potencirano heksagonalnim keramičkim pločicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 22:16