VOLE GA TURISTI

Stan od 43 četvorna metra obitelji Džanić u Zagrebu

Stan ispod zemlje koji osvaja i najzahtjevnije posjetitelje

Iako ima 40-ak kvadrata, što je mnogo kad govorimo o podzemnim prostorima, vlasnici su odlučili ne "zagušiti" ga viškom namještaja. Jednostavnost i komadi vlastite izrade njihov su izbor.

Mnogi imaju predrasude prema suterenskim stanovima zbog nedostatka svjetlosti ili pogleda, no mudrim odabirom boja i rasvjete ti se problemi lako i efikasno rješavaju - tvrdi Emir Džanić, vlasnik suterenskog stana u centru Zagreba. Stan je u suradnji sa suprugom Vedranom u potpunosti samostalno osmislio i uredio, a s obzirom na to da sa svojom obitelji žive na drugoj lokaciji, suteren su namijenili iznajmljivanju. Stan od 43 četvorna metra čine ulazni hodnik, kupaonica, spavaća i dnevna soba s kuhinjom, a u toj je kvadraturi čak i ostava. U prostoru prevladava bijela boja, život mu unose vedri žuti i zeleni akcenti, a nježnost mu daju pastelni detalji. Uz namještaj kupljen u trgovinama hrvatskih proizvođača, vlasnici su se odlučili i na izradu po mjeri, i to za cjelokupnu kuhinju te drveni stolić za umivaonik u kupaonici.

Mutne folije na visokim prozorima pokazale su se kao odlična ideja jer propuštaju dovoljno svjetla

O ljepoti i praktičnosti drvenih paleta mnogo smo puta pisali, a njihovu čar u interijeru prepoznali su i Vedrana i Emir, pa je tako u njihovu stanu od paleta ručno izrađen stol, nosač za televizor te klupica u hodniku. Jednostavnošću je prožeta i spavaća soba u kojoj prevladavaju bijela boja i prirodno drvo, pa se razigranost unosi odabirom posteljine, zavjesa, pripadajućih detalja i ukrasnih predmeta. Posebno su nam za oko zapeli noćni ormarići koji djelomično imitiraju putne kovčege, što je svakako simpatičan detalj uzmemo li u obzir turističku namjenu stana.

Gosti koji ovdje borave smještajem su itekako zadovoljni i činjenica da govorimo o suterenskom prostoru ne predstavlja im problem - govore nam vlasnici. I, doista, ovaj stan djeluje ugodno, svijetlo i prostrano, što je postignuto ne samo odabirom boja kako smo na početku spomenuli nego i pametnim odabirom namještaja - točno ga je onoliko koliko ga je potrebno da stanu ništa ne manjka, a izbjegao se dojam "prenatrpanosti", što svakako nije preporučljivo, osobito u podrumskim stanovima manje površine. Karakteristično za suterenske stanove, i u ovome su prozori postavljeni znatno više nego što smo na to navikli u klasičnim prostorima. Vlasnici su tom problemu doskočili postavljanjem mutnih folija.

- Iako se postigao dojam zamagljenih stakala, prozori i dalje pružaju dovoljno svjetla - otkriva nam Vedrana mali "suterenski trik", koji se kod njih pokazao itekako učinkovitim. No, svjetla nikad dovoljno, pa je ulaganje u rasvjetna tijela i ovdje rezultiralo odličnim osvjetljenjem i popratnom toplom i ugodnom atmosferom.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 22:41