STAN U PRIZEMLJU VELIČINE 60 M2

Stan u neposrednoj blizini zelenog parka Maksimir

    AUTOR:
    • Projektni ured 4uHa

  • OBJAVLJENO:
  • 11.05.2018. u 07:13

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Našem timu  4uHa uvijek je zadovoljstvo raditi s mladim ljudima, pa je tako naše ovotjedno javljanje posvećeno stanu u prizemlju veličine 60 kvadrata namijenjenom mladom bračnom paru s prinovom. Iz tog je razloga sav namještaj dizajniran po mjeri i s visokim nivoom funkcionalnosti. U neposrednoj blizini zelenog parka Maksimir, jedne od omiljenih zagrebačkih oazi prirode, društva i mira,  ugodno se smjestila obiteljska kuća na tri etaže. Povišeno prizemlje predviđeno je kao dnevna zona kuće, prvi kat kao roditeljska i gostinjska zona, dok je potkrovlje namijenjeno djeci.

 

Naš virtualni obilazak prvog dijela kuće započinjemo, naravno, na ulazu, gdje se pločice imitacije betona protežu podnim površinama od samog ulaska u stan do dnevnih prostorija. Hodnik je maksimalno iskorišten tako što su u njega uklopljeni veliki garderobni ormari, police i zrcalo. Iveral bijele boje tvori većinu prostora za odlaganje, dok se dekor hrasta vizualno proteže od poda do stropa i uokviruje zrcalo. Igrom kontrasta materijala i volumena, na suprotnoj strani je drveni dekor zastupljen u manjoj količini te na neki način "izvučen" sa susjednog ormara.

 

 

Na jednom kraju hodnika nalazi se WC dekoriran istim materijalima u kombinaciji s bijelim keramičkim pločicama zakrivljenog geometrijskog uzorka koji čini  prostor svježim, prpošnim i zaigranim. Na drugom kraju nalazi se ulazak u vešeraj sa spremištem gdje smo kombinirali svijetlo sivi iveral i hrast za cjeline za odlaganje s prljavo bijelim, reljefnim zidnim pločicama.

U dnevnom boravku svi se ovi elementi geometrije i materijala blago i suptilno stapaju. Posve kosa polica za knjige iznad sivog kauča izgleda kao da je dio police u blagovaonici, a sivo-bijeli tepih joj savršeno odgovara. Uzorci na detaljima poput jastuka i zavjesa ponavljaju boje (siva, žuta, bijela) te ovaj otvoreni prostor pretvaraju u jedinstvo.

Zid nasuprot kauča gotovo je potpuno iskorišten i vizualno se nadovezuje na kuhinju. Elementi iverala u dekoru hrasta vizualno, odnosno linijski odvajaju bijele elemente za odlaganje i dio su svih polica, koje okružuju prostor za veliki TV, te, naposljetku, tvore i dugačku radnu plohu.

 

Iskoračite s nama iz hodnika na parket dnevnog boravka, što se provlači i na prostor  blagovaonice, koje su povezane u jednu funkcionalnu, otvorenu cjelinu. Njima se pridružila i pomno dizajnirana kuhinja L-oblika, sa šankom u sredini  - primjer dobro iskorištenog prostora za odlaganje gdje se gornji kuhinjski elementi protežu do samog spuštenog stropa.

 

Iznad šanka s tri barske stolice napa je obučena u hrast i pretvara se u više visećih polica prema dnevnom boravku. Na podu ponovno nailazimo na šesterokutne keramičke pločice čiji se odraz, u nešto nježnijim sivim tonovima, nalazi, odnosno zrcali i na kuhinjskom stropu, jednom zidu kuhinje te na bočnim stranama šanka. Na površini zida iznad kuhinjske radne ploče mjesto su našle pločice zaigranog geometrijskog uzorka.

 

Prostor blagovaonice zauzima veliki stol s 8 drvenih stolica presvučenih sivim tekstilom, a na zidu stoji posebno dizajnirana polica ortogonalne forme s kosim sivim elementima koji kao da žele razbiti rutinu. Zidovi su u ovome prostoru bijeli, ali na podu iznenađenje -  žuti tepih s bijelim valovitim linijama koje kao da vizualno vode prema prostoru dnevnog boravka. Dnevne prostorije povezane su širokim otvorom u pregradnom zidu, odnosno kružnom prostornom cirkulacijom.

 

Dizajn ovog stana se poput djeteta igra s horizontalnim i vertikalnim linijama te razbijanjem tih dviju krajnosti: od strogo ortogonalnih elemenata namještaja, do kosih elemenata, pa sve do zakrivljenih linija koje nalazimo u detaljima. Od bijele i nijansi sive do boje hrasta i žute, prostor postaje refleksija dinamičnog života mlade obitelji.

S ovom zaigranom mišlju privodimo kraju današnji dio obilaska ovog troetažnog maksimirskog doma, dok se sljedećeg tjedna penjemo stepenicama na nešto višu nadmorsku visine, među noćne, radne, zaigrane i kreativne odaje.

Do tada vas zaigrano, radno i kreativno pozdravljamo,

Vaši arhitekti s Ribnjaka - tim 4uHa

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili [email protected]

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

 

Izdvajamo

Iz drugih medija