PRIJE I POSLIJE

Stana od 45 kvadrata adaptiran za mladu ženu

 

Gotovo nikada ne propuštamo priliku zaviriti u nečiji životni prostor, otkriti ideje i doznati trikove o njegovu uređenju, no obično se ta prilika ukaže kada su stan ili kuća već dovedeni do savršenstva, kada su sve mane skrivene, a prostor stiliziran do posljednjeg detalja. Najčešće je tada riječ o odličnim projektima koji nisu financijski limitirani pa su i mogućnosti za arhitektonsko oblikovanje puno veće, no ponekad se oduševimo i s "uradi sam" interijerima koji predstavljaju mjesta inovativnih i kreativnih ideja.

Međutim, poseban je izazov kada nam se ukaže prilika objaviti "making of" nekog prostora od početka do kraja, naročito kada je u pitanju mali prostor. Tada vam možemo, onako "behind the scenes" predstaviti uređenje prije i poslije kako biste i sami vidjeli sve prednosti i mane s kojima se arhitekti i vlasnici susreću prilikom adaptacije stana. Upravo takva prilika nam se ukazala danas. Riječ je o malom apartmanu veličine 45 četvornih metara adaptiranom za mladu ženu.

Nakon što je 7 godina provela u podstanarskom stanu prepunom mana, vlasnica je odlučila osmisliti idealna rješenja za svoj dom iz snova. Uvijek je voljela preuređivati prostore u kojima je boravila, pa joj je nakon niza godina provedenih u podstanarstvu logičan korak bio kupnja starog stana koji može urediti prema vlastitim željama i potrebama. Osvojio ju je stan od 45 kvadrata na zadnjem katu u četvrti Marais u Parizu. Imao je stropove visoke 3,3 metra i orijentaciju istok-zapad, no ono što se novoj vlasnici nije svidjelo bilo je stanje prostorija.

Bio je to klasičan raspored starih stanova otvorenog tlocrta s odvojenom kupaonicom i vrlo uskim hodnikom. Sve je vapilo za obnovom, prozori nisu dihtali i već su se lagano raspadali. Ipak, stan je imao neku posebnu energiju i imala je vremena dobro promisliti i točno odrediti što želi.

Stan je u potpunosti uređen i dizajniran prema ideji vlasnice, a ona je željela funkcionalnost, originalnost, spoj starog i novog te naglasak na prirodnim materijalima. U prvoj fazi radova angažirala je arhitekte iz Transition Interior Design Pro studija kako bi odredili pozicije i raspored.

Svi su ju prijatelji nagovarali da značajno spustim stropove zbog grijanja. No, nije ih željela spuštati, već je dodala drvene grede s obzirom na to da je upravo visina prostora pridonijela šarmu i atmosferi starine. Bilo mi je važno i da zadrži otvoreni koncept blagovaonice, dnevnog boravka i spavaće sobe, a kuhinja i malo veća kupaonica da budu odvojene prostorije. Sve je ostvareno, a mali hodnik koji je sada u punoj visini dodatni je bonus za smještaj velikih ugradbenih ormara.

U nastavku pogledajte kako je stan izgledao prije adaptacije.

Izvor: cotemaison

Foto: Shoootin, Tournelles

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:20