Predugovori za stanove

SUBVENCIJE U rujnu stiže novi val subvencioniranih kredita za mlade

Predugovori za stanove spas od jesenskih gužvi. Ponuda stanova trenutno nije zadovoljavajuća, razlog tome je što prodavatelji čekaju jesen, umjesto da već sada oglase svoju nekretninu, kažu u agenciji Zagreb Max nekretnine

Približava se razdoblje subvencioniranja stambenih kredita za mlade, koje se očekuje u rujnu, što donosi i kaotično stanje u kojem se u kratkom periodu kupuju stanovi, agencije za promet nekretninama kao i banke su zatrpane poslom i slično.

Ipak, postoji relativno pouzdan način na koji kupac i prodavatelj stana mogu doskočiti ovom problemu i već sada kupovati te pola posla obaviti ranije. Savjet je agenata za prodaju nekretnina prodavateljima i kupcima da predugovor sklope čim prije, odnosno da ne čekaju jesen. Što će pisati u predugovoru stvar je dogovora između prodavatelja i kupca. Izradu predugovora povjerit će odvjetniku, ali na ovaj se način može preduhitriti kupnja u zadnji tren. O tome smo razgovarali s Vidom Penezićem, suosnivačem agencije Zagreb Max nekretnine, koji predlaže potpisivanje predugovora što prije.

Rizici ranijeg predugovora ne postoje. Predugovor je sadržajem isti kakav bi bio i na jesen, kažu agenti za nekretnine

NUŽAN ZA NATJEČAJ

-Tako i kupac i prodavatelj mogu izbjeći stresne situacije gdje će pod pritiskom vremenskog roka morati brzo odlučiti što kupiti, odnosno kome prodati. U rujnu stižu gužve jer se očekuje odličan odaziv na subvencije. Upravo zbog toga predlažemo da se prodavatelji i kupci aktiviraju oko kupoprodaje već sada, kako bi izbjegli mogući stres pritiskom vremenskih rokova jer natječaj za subvenciju uvijek ima određeni rok trajanja. Pritom, ako niste sklopili predugovor - ne možete se javiti na natječaj - kaže Vid Penezić.

Pitamo koji su eventualni rizici sklapanja ranijeg predugovora?

- Rizici ranijeg predugovora ne postoje. Predugovor je sadržajem isti kakav bi bio i na jesen - odgovara on.

Cijene stanova u Zagrebu, su, dodaje Vid Penezić, vrlo visoke te se očekuje da neće više rasti. Ako će rasti, sumnja da će to biti dugog vijeka jer kupci neće kupovati po još većim cijenama.

Gledano po kvartovima u Zagrebu, gdje se i proda najviše stanova sa subvencioniranim kreditima, nema pravila potražnje što se tiče lokacije. Traže se, međutim, stanovi do 140.000 eura, odnosno do 80 kvadrata.

ČEKAJU JESEN

- Ponuda stanova trenutno nije zadovoljavajuća, razlog tome je što prodavatelji čekaju jesen, umjesto da već sada oglase svoju nekretninu. Pozivam ih da se jave kako bismo na vrijeme izradili prodajni plan - kaže Penezić.

Stanove preko subvencija kupuju svi koji udovoljavaju uvjetima za korištenje subvencija. Uglavnom su to mlađe obitelji.

Već je “plafon”

Ne pretjerujte s traženim cijenama!

Nekoliko agenata za nekretnine upozorilo je da su cijene stanova u Zagrebu već previsoke, da su dosegle “plafon” te da bi dodatno povećanje zbog subvencija moglo biti kontraproduktivno. Naime, čak i ako kupac pristane na ekstremnu cijenu nekog stana koju traži prodavatelj, ako je ona previsoka, procjenitelji nekretnina banaka mogu je srušiti.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:46